HashCard – Boss-Level Scamming

HashCard is een veelbesproken ICO op dit moment, maar de afgelopen dagen zijn er twee fronten ontstaan op hun Telegram. Door de afwezigheid van transparante communicatie en het nog niet ontvangen van kaarten, denken velen namelijk dat deze ICO een scam is. Van op het eerste zicht ziet de ICO er namelijk veelbelovend uit, met een enorm support van mensen op sociale media en veel positieve leads bij een Google search. De vraag is, hoe kunnen we nu gaan onderzoeken of een ICO een scam is of niet en op welke puntjes moeten we letten? In dit artikel nemen we HashCard goed onder de loep, met verbazingwekkende resultaten als gevolg.

Het concept

Misschien wel belangrijk; wat is het concept van HashCoin? Zij bieden als eerste een bitcoin debit kaart aan, waarbij je crypto kan omzetten naar fiat bij het betalen. Nog straffer, dit bieden zij aan in real-time, iets waar de mannen van TenX met een team van 80+ al maanden aan het werk mee zijn. Verder zouden ze in zee zijn gegaan met een Aziatische kaartverdeler, die ongekend blijft. Ze zouden gelist worden op Bancor, Binance en andere zouden snel volgen. Ook zou MasterCard hen steunen, daar het logo te zien was op hun kaarten. Een demo werd zelfs gereleased als proof dat de kaart zou werken en het project legit was.

Lijkt allemaal veelbelovend? Dat is het ook! Daarom oogt het project zo interessant voor de investeerder. Het probleem begint echter als verschillende officiële kanalen je beginnen tegen te spreken. Een week geleden kregen de investeerders van HashCard een mail binnen, waarin aangegeven werd dat een eerste fase van Binance listing voltooid was. Daar algemeen geweten is dat een listing op Binance een duur grapje kan zijn, begon er bij vele mensen een lichtje te branden. Na de vraag van velen aan Binance of deze listing officieel was, reageerde het hoofd van internationale marketing van Binance met de statement dat HashCard illegaal gebruikt maakt van hun logo en frauduleus te werk gaat. Ook bij het vragen naar informatie omtrent MasterCard en dergelijke werden er heel vage reacties ontvangen.

De website

Eerst en vooral kom je als nieuwe gebruiker op de website terecht. Deze ziet er op het eerste zicht heel esthetisch uit. Op dit moment is de pre-sale live en staat er aangegeven dat de eerste kaarten reeds verzonden zijn. Ook staat aangegeven dat ICO Bench hen een rating gaf van 4.5. Bij het valideren van deze score, leek alles een week geleden nog in orde. Op dit moment, is de score echter maar 2.7 meer. Een van hun advisory board (Mofassair Hossain) heeft zelf op 21 mei met de laagste score aangegeven dat iets niet pluis zit met deze ICO en hun team. Zoals hij zelf aanhaalt: “…assume this is a scam”

Verder lijkt de website tip top in orde, alle gewenste informatie is terug te vinden, het team is aanwezig (al is het een klein team), hun mobile apps zijn te downloaden en werkende (al zijn er nog bugs in te vinden, maar bij welke beginnende app niet?). Een van de dingen die ons wel op viel, is dat er vier gelinkte persartikelen aanwezig zijn. Bij verder onderzoek, blijken twee van hen gesponsord (dus tegen betaling) en is er één reeds offline gehaald. Verder hebben ze alle sociale media die je maar kan wensen en is de website ook nog in meerdere talen beschikbaar.

De whitepaper en de company

Kijkende naar hun 19 pagina’s lange whitepaper kan gezien worden dat er amper werk in gestoken is. Het lijkt op een herwerking van de website met hier en daar wat buzzwords zoals Agile Development Process. Het draait hem vooral om de ICO en het concept, maar het vertelt niks meer over blockchain, welke technologie ze gebruiken, … Kortom, veel high level informatie die weinig meerwaarde biedt voor een investeerder. Maakt deze flauwe whitepaper van de ICO een scam? In onze ogen niet onmiddellijk, maar het moet alvast belletjes doen rinkelen!

Langs de onderkant op hun website (bij de disclaimer), staat aangegeven waar de company gelegen is:

Hashcard.io is operated by Hash Network Limited (Company Number: 2669896, D-U-N-S Number: 686120186) having its registered address: 17 Bonham Trade ctr 50 Bonham Strand, HONG KONG

Wanneer we dit adres zoeken op Google, komen we terecht bij STARTUPR HONG KONG LIMITED. Bij het bezoeken van hun website (https://startupr.hk/), zien we dat ze een unieke service aanbieden. Namelijk het opstarten van je eigen Hong Kong bedrijf, volledig online, zonder vragen mét bijhorend bank account. Als dit geen rode vlag is…

De ICO

Bij het deelnemen aan de ICO, wordt snel gezien dat deze scam van een ander niveau is. Er is een volledig achterliggend systeem voorzien, om correcte KYC te voorzien, gegevens bij te houden, het bounty systeem werkt correct en de coins kunnen effectief geclaimed worden. Ze hebben zelfs een 2FA voorzien, wat enkel bijdraagt tot hun geloofwaardigheid. Het volledige platform ziet er dan ook zo legitiem uit omdat ze hiervoor een derde partij ingeschakeld hebben, genaamd TokenGet. Volgens hun Facebook pagina, lanceerden ze reeds meerdere ICO’s, al hebben ze slechts 46 likes. Op de website zelf worden geen links naar team profielen gegeven en zijn slechts karikaturen beschikbaar van hen. Ondanks deze red flags, blijkt ToketGet een product te zijn van het Bulgaarse Blockchain Mob onder leiding van Viktor Petrov. Ondanks dit bedrijf het voordeel van de twijfel krijgt, kan er momenteel gezien worden op het HashCard platform dat de ICO ending date niet meer klopt. Oordeel vooral zelf over de kwaliteit van hun product..

Sociale media

This is where things are starting to get really scary. Hetgeen dat het project het meest geloofwaardigheid geeft, is dat veel mensen er over praten en dat het enorm actief is op allerlei sociale media. Dat is toch onmogelijk als je een scam bent… toch?

Laten we beginnen met hun Twitter. Het werd voor het eerst aangemaakt in maart 2018, wanneer ze hun public announcement maakten op de Crypto ICO Summit in Zurich. Althans, volgens hun roadmap toch, want met een snelle Google search vinden we al snel terug dat hier niks van waar is. Op hun Twitter is hier dan ook niks van terug te vinden. Als we echter kijken naar de posts die de tag #hashcard gebruiken, krijgen we massaal veel tweets. Een ontelbaar aantal accounts posten dagelijks verschillende malen over het project en hoe geweldig het niet is. Vermoedelijk hebben de mensen achter dit project een marketing bureau aangesproken die voor hen promo maakt in de grijze zone. Het nabootsen van iemand online is namelijk strafbaar op sommige plaatsen. Dat marketing bureau gebruikt vervolgens een gigantisch botnet met allemaal fake accounts om zo promo te voeren. Het kan natuurlijk ook zijn dat de mensen achter dit project deel uit maken van een groter crimineel netwerk, al is dit pure speculatie. Bij het verder bekijken van één van deze bot accounts, kan snel opgemerkt worden dat de tweets niet enkel over ICO promoties gaan. Zo retweet dit account ook tweets over legitieme projecten en echt cryptogerelateerd nieuws. Dit draagt enkel bij tot de geloofwaardigheid van het account, wat er opnieuw op wijst dat deze marketing truc niet vluchtig in elkaar gestoken is.

Hetzelfde kan snel al gezien worden op hun Facebook, waar ze een rating behaald hebben van 4.8 op basis van 76 5-star ratings. Zoals hiernaast te zien is, wordt een eenvoudige post 1000+ malen geliked en geshared, om aan te tonen dat het project effectief een grote reach heeft. Reacties zoals de onderstaande, zijn na een korte check opnieuw afkomstig van bot accounts.

I recommend investing in the #HashCard project. In the near future, you are waiting for good dividends. Join us and you’ll be fine. Amazing project and I’m sure this project will be promising, a great team will bring success in the future. #HashCard

Deze Facebook profielen zijn snel te herkennen aan hun kenmerkend aantal vrienden (altijd 4000+ in dit geval) en aan het feit dat ze bijna uitsluitend posts plaatsen over cryptocurrencies.

Hetzelfde is snel op te merken bij hun Telegram, dat bestaat uit 10k+ users, waarvan slechts een kleine 1000 actief zijn (die dan vooral investeerders van het project zijn).

Following the blockchain

Het laatste wat belangrijk is wanneer je een ICO bekijkt is het eigenlijke token contract. Ondanks dit wat moeilijker leesbaar is, kun je door de unieke eigenschap van de blockchain makkelijk volgen van waar al het geld vandaan komt.

In dit geval, starten we bij Etherscan, waar we het smart contract adres opvragen voor de HSHC (HashCard) token: 0x14eae1322abcadf490bc6ebd6a821a86373e20c4

Bij dit contract kunnen we duidelijk zien dat de tokens effectief uitgedeeld worden aan verschillende users, wat op het ogenblik van schrijven zorgt voor een 823 verschillende holders van deze token. Wat weinig, ten opzichte van het geïnvesteerde bedrag op de website (+4 miljoen), maar niet onmogelijk.

Wanneer we volgen wie het smart contract effectief opgestart heeft, komen we terecht bij het volgende adres: 0x563b377a956c80d77a7c613a9343699ad6123911

Raar genoeg zien we al snel dat er heel wat uitgaande transacties zijn naar allerlei ethereum adressen. Bij de commentaren zien we ook dat anderen dit account reeds gelinkt hebben aan scams. Ondanks we niet gevonden hebben wie de eigenaar is van dit adres (hetzij een exchange, of groep mensen), vinden we wel een link terug naar de EtherDelta hacker. Dit alles voorspelt niet veel goeds..

Ook dat nog

Bij het verder onderzoeken van de website, kwamen we een CSV bestand tegen, wat meestal een bestand is met gegevens dat geopend kan worden in Excel. Wanneer we echter dit bestand openden, waren we enorm verbaasd bij het zien van de informatie. Dit bestand bevat namelijk de gegevens van de 15k+ mensen die zich geregistreerd hebben op de website, met bijhorende persoonlijke gegevens zoals verjaardag, ip adress, wallet adressen waarvan betaald werd. Zo zie je maar dat je erg moet opletten wanneer je investeert in een ICO of voor je het weet liggen je persoonlijke gegevens voor iedereen binnen handbereik. Erg zorgwekkend allemaal…

Besluit

Ondanks de HashCard ICO op het eerste zicht veel potentieel toonde, wordt bij verder onderzoek toch wat bizarre dingen gevonden. Vanuit ons perspectief, denken we dat het een scam is waarbij enorm veel geld in marketing en advertering gestoken is om het hele project zo waterdicht mogelijk te kunnen maken. Jammer genoeg voor de investeerders is dit alles in de voorbije dagen opgeblazen.

Tijdens het schrijven van dit artikel, veranderde de ICO status zelfs naar suspended. Hun kant van het verhaal, is dat de fudders hun project stuk maakten door zelf contact op te nemen met onder andere Bancor, Binance, etc. Waarheid of niet, het lijkt alvast allemaal heel fragiel. Een grote red flag dus!

What's your reaction?

Leave a comment