Heeft Tether dan toch geen invloed op de waarde van Bitcoin?

Het debat over het effect van Tether (USDT) met betrekking tot de prijs van Bitcoin is er al sinds begin dit jaar, toen Tether Limited door de U.S Commodity Futures Trading Commision werd gedagvaard. Kort daarna werd een anonieme rapport gepubliceerd waarin werd beweerd dat USDT opzettelijk werd gedrukt en dat het vervolgens de prijs van BTC manipuleerde.

De BTC-Tether-connectie

Het debat werd opnieuw op gang gebracht in juni, toen dit onderzoeksverslag werd gepresenteerd door twee onderzoekers van de Universiteit van Texas. In het document, met de titel Is “Bitcoin Really Un-Tethered?”, geschreven door John Griffin en Amin Shams, zijn zij tot de conclusie gekomen dat Bitcoin inderdaad werd gemanipuleerd door Tether uitgiften.

“Over het algemeen ondersteunen onze bevindingen de conclusie dat er prijsmanipulatie achter grote verstorende effecten in cryptovaluta’s kan zitten. Deze bevindingen suggereren dat extern toezicht op de kapitaalmarkt en monitoring noodzakelijk kan zijn om een echte vrije markt te creëren”.

In het document werd opgemerkt hoe weinig Tether-activiteit er nodig was om de impact van Bitcoin te beïnvloeden, omdat op een gegeven moment werd vastgesteld dat een fluctuatie van slechts 1% in USDT een enorme invloed zou kunnen hebben op de BTC-prijzen:

“Inderdaad, zelfs bij minder dan 1% van de buitengewone uitwisseling van tethers voor Bitcoin is er sprake van een substantieel totaal prijseffect. De aankoop van Bitcoin met tethers gebeurt ook op een agressiever manier, die kort achter de opvallende en belangrijke prijsdrempel vallen, waar de prijsondersteuning het effectiefst kan zijn. De negatieve prijsdruk op Bitcoin geeft aan dat er aan het einde van de maand behoefte is aan dollarreserves met betrekking tot Tether”.

Andere analisten gaan in verdedging

Het bovengenoemde document haalde uiteraard de krantenkoppen en werd bijna 90.000 keer op SSRN bekeken. Buiten deze veronderstelling/onderzoek is er ook een ander onderzoek dat door Dr. Wang Chun, Ph.D. in de Universiteit van Queensland van Financiën werd onderzocht en opgemaakt, deze werd 1.500 keer bekeken. De conclusie van dat onderzoek was echter het tegenovergestelde conclusie, namelijk dat er geen correlatie is vastgesteld tussen Tether-uitgiftes en de Bitcoinprijs.

Voorts stelt het rapport zelfs voor dat de uitgiften van Tether in tijd-gemarkeerde clusters worden verdeeld om te vermijden dat het een effect op BTC heeft:

” Op basis van de bevindingen van Tether-subsidies is er een sterke autoconversie. Dit suggereert dat Tether opzettelijk grote subsidies in kleinere blokken opsplitst, die over meerdere dagen moeten worden uitgegeven, misschien in een poging om het prijseffect op Bitcoin-exchanges te beperken”.

Hoe dan ook, Dr. Chun geeft toe dat de uitgifte van Tether vaak van invloed is op de trade volumes van BTC (kortstondig). Maar uiteindelijk worden de rendementen voor Bitcoin houders niet beïnvloed door USDT:

“Wij vinden geen bewijs dat suggereert dat het vrijgeven van Tether kan leiden tot verdere stijgingen van de Bitcoin-rendementen. Nochtans, vinden wij dat de het vrijgeven van Tether verbonden is met stijging van de waarde van BTC en dat de daaropvolgende stijgingen van Bitcoin (en Tether) op korte termijn worden veroorzaakt.”.

Voor beide geanalyseerde onderzoeken gebruiken ze verschillende methoden in hun onderzoek. Het rapport van Griffin en Shams van de Universiteit van Texas benaderde het probleem door het monitoren van de wallet activiteit op exchanges waar USDT trades populair waren.

Dr. Chun gebruikte vector autoregressive, of VAR-analyse. Beide rapporten zijn interessant om te lezen zonder dat ze overtuigend zijn in hun bevindingen.

Andere artikels over Tether vind je in de volgende links onderaan:

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment