Het belangrijkste wat je moet weten over de recente Binance hack

Binance, de grootste crypto-exchange door tradingvolume, werd gisterenavond op 7 mei 2019 gehackt.

Er gaat nu heel wat informatie rond. Wij gaan ons best doen om de belangrijke punten hiervan samen te vatten:

  • De cyberaanval werd op een ongelooflijk professionele en uitgebreide manier uitgevoerd. De hack werd uitgevoerd door middel van een aantal verfijnde methoden die vele technici van de baan hebben geschoven. De hackers zouden namelijk een groot aantal API keys, 2FA codes en andere gebruikersinformatie hebben verkregen waardoor ze de BTC konden wegtrekken. Interessant aan deze hack is dat Binance 1 jaar geleden, in juli ook getroffen werd door een soortgelijke hack, waarbij precies evenveel BTC werd gestolen.

  • De aanval was gericht op de hot wallet van Binance (minder veilige opslag) en werd ingezet tijdens een kwetsbaar moment van de exchange. De kwaadwillende actoren waren in staat om ongeveer 7.000 BTC (~$40M) onder controle te krijgen en uit de hot wallet over te dragen.
  • De 7.000 BTC vertegenwoordigt ongeveer 2% van alle financiële middelen bij Binance. De gebruikers waarvan het geld gestolen werd, zullen door Binance terugbetaald worden via een speciaal fonds dat ze voor dit soort situaties hebben opgericht.

Er zal veel heisa zijn over de verschillende aspecten van deze situatie.

Er zijn maar een paar dingen die wij even willen meegeven:

1. Niemand wil gehackt worden, maar het risicomanagementsysteem van Binance heeft gewerkt. Er was slechts 2% van de financiële middelen in gevaar, en er is ook nog eens voldoende geld in de reserves om eventuele verliezen van gebruikers te dekken. Dit is de beste situatie voor iemand die nog nooit gehackt is geweest.

2. Binance en CZ (Binance CEO) hebben de situatie op een zeer niet-traditionele manier aangepakt. CZ heeft aan veel mensen op Twitter geantwoord, een live AMA uitgevoerd en zelf de bedrijfsaankondigingen opgesteld. Deze mate van transparantie is ongehoord in de traditionele financiële wereld en zal er waarschijnlijk toe leiden dat gebruikers het bedrijf het voordeel van de twijfel zullen geven in deze situatie.

3. De prijzen van Bitcoin en BNB (Binance’s token) zijn door dit nieuws grotendeels onaangetast gebleven (Bitcoin was nog geen 2% lager en BNB was ongeveer 6% lager). Dit geeft aan dat de markt bullish is op macro-trends, maar het toont ook aan dat mensen begrijpen welke invloed dit soort nieuws heeft op de totale markt (niet veel effect in “the grand scheme of things”).

4. Mensen buiten crypto gaan dit verhaal uit zijn context trekken en zullen dit relaas gebruiken om de toekomstperspectieven van deze sector te blijven negeren. Er wordt dagelijks geld gestolen van bedrijven over de hele wereld in fiat valuta’s (alleen al 3.000+ bankovervallen in de VS vorig jaar), maar dat betekent niet dat we stoppen met het gebruik van fiat. Bitcoin is niet anders en het zal in de toekomst niet anders zijn.

Binance heeft nooit het probleem opgelost dat leidt tot dit type hack?

Het lijkt erop dat Binance het veiligheidsprobleem van vorig jaar nog steeds niet heeft opgelost. Hierdoor is er een vermoede ontstaan dat deze inbreuk van dezelfde hacker komt als die van een jaar geleden.

Hieronder vindt u een verslag van TheNextWeb.com over de hack van vorig jaar:

De situatie gisteren was niet leuk voor het Binance-team. Ze zijn duidelijk overstuur door deze situatie, maar wij zijn persoonlijk onder de indruk van hun transparantie en reactievermogen.

Hopelijk is de Binance hack beëindigt en een les voor iedereen:

“Not your keys, not your Bitcoin”

Denkt u dat Binance dit onderliggende probleem kan oplossen met de API-keys om te voorkomen dat deze hack opnieuw gebeurt? Waarom hebben de hackers exact 7.000 BTC bij beide hacks buitgemaakt? Laat het ons weten wat u denkt in de commentaarsectie hieronder.

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment