Het geheime cryptoproject van Facebook

Het geheime cryptoproject van Facebook zou hun miljarden dollars kunnen opleveren.

Dit blijkt uit een nieuwe schatting van Barclays internetanalist Ross Sandler. In een recente klantennota maakte Sandler een aantal interessante punten duidelijk:
 • De “Facebook Coin” is vergelijkbaar met de vorige poging van Facebook in 2010 om “Facebook Credits” te ontwikkelen. In de inmiddels opgeheven functie konden gebruikers eerder virtuele credits kopen met hun debet- of kredietkaart en deze gebruiken als valuta voor verschillende use cases binnen het platform.
 • Het publieke verhaal moet veranderen voor Facebook en Sandler verklaarde “elke poging om inkomstenstromen op te bouwen buiten het adverteren – vooral diegenen die geen misbruik maken van de privacy van de gebruiker – zullen door de aandeelhouders van Facebook waarschijnlijk goed worden gewaardeerd”.
 • Hoewel het initiële gebruik van de Facebook Coin in eerste instantie beperkt zal zijn tot één of twee specifieke gebruiksgevallen, zou het geen vervelende gedachte zijn om je voor te stellen dat Facebook in consumentenleningen, retailbetalingen en remittance betalingen zou terechtkomen.
 • De conservatieve inkomstenprognose van de Facebook Coin zou jaarlijks 3 miljard dollar per jaar kunnen bedragen tegen 2021 (als het project succesvol is) en in het meest bullish perspectief zou het zelfs tot 19 miljard dollar aan inkomsten per jaar kunnen bedragen.

Terwijl Facebook nog geen specifieke blockchain-gerelateerde producten heeft aangekondigd, is het duidelijk dat Wall Street opgewonden raakt over de vooruitzichten van een groot bedrijf dat met succes de industrie betreedt. Naar onze mening heeft dit minder te maken met blockchain-technologie en meer te maken met toegang tot de betalingsmogelijkheden.

Ongeacht de onderliggende technologie, zal Facebook veel geld verdienen en zeker met het helpen van hun 3+ miljard gebruikers om monetaire waarde te verplaatsen. Velen beweren dat de kans bestaat dat Facebook van de ene op de andere dag één van de grootste financiële dienstverleners ter wereld kan worden. Dit is echter niet alleen vanwege de gebruikersbasis – Facebook heeft ook tientallen miljoenen kleine en middelgrote bedrijven op hun platform.

Stelt u zich eens voor hoeveel use cases Facebook kan gebruiken ALS ze met succes een wereldwijd geaccepteerde betalingsoptie creëren:
 • Peer-to-peer transacties (betaal uw vriend of familielid in uw land)
 • E-commerce transacties (betaal een bedrijf voor een product of dienst)
 • Consumptie transacties (betaal per artikel dat u leest of video die u bekijkt)
 • Fysieke detailhandelstransacties (betalen voor aankopen in de winkel via QR-codes, enz.)
 • Geldovermakingen (betaal in het buitenland)
 • Beleggingstransacties (betaal een algoritmisch adviseur of beleggingsinstrument)
De kans is groot, maar er zijn een aantal uitdagingen:
 • Een grote, wereldwijde gebruikersbasis zou ondersteuning moeten bieden op meer dan 100 soorten valuta.
 • Er bestaan hoge procentuele kosten voor een groot aantal kleine transacties.
 • Complexe hoeveelheid werk die nodig is om het witwassen van geld en illegale activiteiten te voorkomen.
 • Grensoverschrijdende transacties zijn soms lastig te verwerken vanwege regelgevende, bancaire of politieke uitdagingen.

De creatie van een Facebook Coin (als een stablecoin die ondersteund wordt door een aantal ontwikkelde wereld fiat valuta’s) zou veel van deze problemen oplossen, terwijl gebruikers zich in bijna alle mogelijke transactiescenario’s kunnen engageren.

Facebook Coin creëert één enkele rekeneenheid die wereldwijd wordt herkend. Dit neemt de noodzaak weg om meer dan 100 valuta’s op het platform te ondersteunen en focust die multi-currency ondersteuning uitsluitend op de fiat on/off ramps. Bovendien zou de aard van een digitaal betaalmiddel een hoog volume aan kleine transacties tegen een onbeduidende vergoeding mogelijk moeten maken (waardoor de hele onderneming duurzamer wordt voor Facebook en voor gebruikers). Het gebruik van de blockchain-technologie van de Facebook Coin (en misschien zelfs een gedecentraliseerd ontwerp – wat zeer belangrijk is, maar waar op dit moment weinig over gesproken wordt) zou het mogelijk kunnen maken om het onmiddellijk te gebruiken in elk land ter wereld, terwijl services als Venmo en Apple Pay momenteel zelden internationaal beschikbaar zijn.

Tot slot

De Facebook Coin zou gebouwd, gedistribueerd en gebruikt worden binnen het platform van Facebook, wat de complexiteit van de regulering van illegale activiteiten drastisch vermindert. De eis om uw werkelijke identiteit te koppelen aan uw transactiegeschiedenis zou een belangrijk afschrikmiddel zijn, samen met de waarschijnlijke verbinding met het oude financiële systeem op het fiat on/off platform.

Deze genuanceerde aspecten van Facebook Coin zijn belangrijk om over na te denken. Het is geen geheim dat Mark Zuckerberg en zijn team slimme, ambitieuze mensen zijn die voortdurend proberen om de wereld positief te veranderen. De tweeslachtigheid zit hem natuurlijk in de details.

Als Facebook een gedecentraliseerde cryptocurrency kan creëren die ondersteund wordt door tal van ontwikkelde wereldvaluta’s, Dan hebben ze misschien wel een kans om het grootste betalingssysteem ter wereld te worden. Het zou meer gebruikers hebben en in meer landen worden ondersteund dan bijna elk ander systeem.

Dit is een poging die de aandacht en de middelen waardig is van het miljardenbedrijf dat geleid wordt door één van de grootste ondernemers uit ons leven.

 

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

What's your reaction?

Leave a comment