Het institutionele argument voor crypto!

Het wordt steeds duidelijker dat de wereld in hoog tempo een belangrijk keerpunt nadert. Het vertrouwen in de overheid staat op zijn dieptepunt sinds decennia. Na een decennium van opgeblazen aandelenkoersen en een ongekend centrale-bankbeleid, is het merendeel waarschijnlijk niet beter af dan toen we met dit monetaire experiment begonnen.

Maar tijden veranderen. De massa wordt zich steeds meer bewust van de wurggreep die de huidige bedrijfsreuzen op hen hebben. Het ongunstige fiscale en monetaire beleid wordt zwaar onder de loep genomen nu de wereld te kampen heeft met een steeds onhoudbaarder wordende schuldenlast. De populariteitstoename in Bitcoin en crypto is een product van de macro-omgeving waaruit het is ontstaan, maar ook van de technologische revolutie. De opkomst van crypto heeft echter het potentieel om veel meer te bieden dan alleen financiële vrijheid; het heeft het potentieel om ook voor investeerders een aanzienlijk rendement op te leveren.

Prestaties uit het verleden zijn geen indicatie voor toekomstige resultaten.

Risicovolle assets hebben de afgelopen tien jaar een enorme opmars gekend. Vastgoed herstelde zich, Amerikaanse aandelen domineerden, en verschillende asset classes zagen een dubbel jaarlijks rendement in de digitale vastgoedsector. De onderdrukte rentetarieven als gevolg van de matige inflatiedruk zorgden ervoor dat beleggers steeds verder uit de risicocurve verdreven werden op zoek naar hogere rendementen en degenen die dat deden, werden ruimschoots beloond. Als markten werkten als fantasieverhalen uit de kindertijd, dan zou je hier “en ze leefden nog lang en gelukkig” aan toevoegen, voordat je je ogen zou sluiten voor de nacht. Helaas is beleggen minder eenvoudig en de geschiedenis leert ons dat het volgende decennium vermoedelijk niet de laatste zal volgen.

De institutionele fase bepalen

Laten we pensioenfondsen als snel voorbeeld gebruiken. Ondanks de aanzienlijke toename van veel financiële assets in de afgelopen tien jaar, blijft de financieringsstatus van veel pensioenfondsen, zowel publieke als private pensioenfondsen, vandaag de dag uiterst kwetsbaar. Volgens The Center for Retirement Research at Boston College (CCR) wordt in de VS ongeveer 72% van de openbare pensioenfondsen gefinancierd, wat een aanzienlijke daling is ten opzichte van bijna 90% ongeveer 15 jaar geleden. Maar als de financieringsniveaus voor pensioenen gedaald zijn gedurende één van de langste bull runs in de geschiedenis voor aandelen, dan moet je je eens voorstellen wat hun financieringsstatus is zodra er een marktdaling optreedt. Zie CCR-studie.

Crypto-katalysatoren

Historisch lage rendementen op staatsobligaties, bovengemiddelde waarderingen van risicovolle assets, onhoudbare schuldenniveaus en een vertragende wereldwijde groei zijn de perfecte drijfveer om de institutionele vraag naar cypto-activa aan te wakkeren. Stijgende schuldniveaus zijn niet intrinsiek slecht, maar zwakkere economische perspectieven zijn voor een groot deel een belemmering bij de ontwikkeling naar een oplossing voor onze schuldproblemen. De meer waarschijnlijke consequentie is een wijdverspreide devaluatie van de valuta, zelfs in geavanceerde economieën zoals de VS, die de schuldenlast zal helpen verlichten doordat de waarde van de valuta waarin het wordt terugbetaald, wordt verlaagd.

Het onttronen van koning Dollar

Ironisch genoeg zijn netwerkeffecten een grote drijfveer achter de status van de Amerikaanse dollar als wereldwijde reservemunt. Hieronder zijn een paar belangrijke redenen waarom het zo’n belangrijke titel heeft.

  • Het grootste deel van de wereldhandel wordt afgerekend in USD.
  • Ook veel grondstoffen worden in dollars genoteerd, waarvan olie de belangrijkste is.
  • Eén van de belangrijkste redenen is echter de vraag naar Amerikaanse Treasuries (UST) door de mondiale centrale
    banken als het reservevermogen bij uitstek.

De echte sleutel tot de dollarafwikkeling is volgens ons veel meer te vinden aan de vraagzijde dan aan de aanbodzijde van het systeem.

Het verhaal van de “tekorten zijn niet van belang” zal op korte termijn waarschijnlijk waar blijken te zijn omdat, totdat er een nieuwe, betere, alternatieve, rentedragende wereldwijde reserve-asset beschikbaar komt, de Amerikaanse Treasury kan doorgaan met de uitgifte van meer schulden als de vraag dit aanzienlijk ondersteunt. De buitenlandse regeringen beseffen maar al te goed dat ze afhankelijk zijn van de Amerikaanse dollar en hebben als gevolg daarvan geprobeerd de dominantie van de Amerikaanse dollar te dwarsbomen (Rusland, China, enz.). Dit gebeurt in een periode waarin de VS enorme bedragen aan schulden uitgeeft om het groeiende begrotingstekort te helpen financieren. Een verminderde vraag naar Amerikaanse Treasuries in het buitenland zou leiden tot een stijging van de rendementen (behoudens een drastische stijging van de binnenlandse kopers), die de kosten zou opdrijven voor het afbetalen van deze groeiende schuldenlast.

Nu het is onwaarschijnlijk dat de V.S. op zijn schuld in gebreke blijft gezien het track record, maar dat betekent niet dat ’s werelds grootste economie vrij en duidelijk zal schaatsen. Het meer waarschijnlijke scenario houdt naar onze mening in dat de Treasury meer schuld uitgeeft om haar activiteiten te financieren, waardoor het begrotingstekort toeneemt en er een langere periode van steeds pessimistischer sentiment naar de dollar ontstaat.

De optie “Digitaal Goud”

De combinatie van deze trends maakt een overtuigend argument voor de comeback in goud, aangezien investeerders de neiging hebben om in onzekere tijden naar het edelmetaal te gaan als een safe-haven asset. De prestaties van goud zijn ook een weerspiegeling van het vertrouwen dat mensen hebben in overheden, dat stijgt wanneer het risico van een valuta-devaluatie toeneemt. Zoals we hebben opgemerkt, is een devaluatie van meerdere belangrijke valuta niet uitgesloten, indien overheden er niet in slagen om een robuustere economische groei te stimuleren om hun toenemende schuldverplichtingen af te bouwen.

Bitcoin vertoont veel van dezelfde kenmerken als goud (duurzaam, schaars, voorspelbaar aanbod). Hoewel zijn track record beperkt is, pakt het een paar kritieke beperkingen van goud aan, waardoor het een aantrekkelijke aanvulling is op het edelmetaal in een steeds meer digitaal tijdperk. Afgezien van de hard-cap is het veel draagbaarder dan goud (vooral in grote hoeveelheden), het is deelbaar (sats) en is gemakkelijker te controleren gezien de transparante aard van de blockchain. Het belangrijkste verschil is dat Bitcoin censuurbestendig is, wat betekent dat het niet in beslag kan worden genomen, voor iedereen toegankelijk is en dat er geen centrale autoriteit een geldige transactie kan tegenhouden. Aan de andere kant is het veel moeilijker voor de gemiddelde persoon om fysiek goud in handen te krijgen en de meeste mensen die “eigen” goud hebben, hebben het eigenlijk niet in hun bezit; ze kopen door goud gedekte beleggingsproducten (beleggingsfondsen, ETF’s, enz.) of derivaten om blootstelling aan het onderliggende goed te verkrijgen.

Niet uw kluis, niet uw goud, toch?

Risico-terugverdientijd van de transactie

Zoals met alle opkomende technologieën, is er een non-zero kans dat Bitcoin faalt. Ondertussen kampt de wereld met een onhoudbare schuldenlast en een vertraging van de economische groei, waardoor ontwikkelde economieën steeds kwetsbaarder worden bij de volgende recessie, die zich uiteindelijk zal voordoen. De vraag om een echte niet-soevereine, digitale opslagplaats voor waardevolle assets is nog nooit zo groot geweest als nu, omdat het risico van een wijdverbreide devaluatie van de valuta’s toeneemt. De situatie voor Bitcoin wordt niet veel beter.

Er zijn nog verschillende barrières om te overwinnen vooraleer grote instellingen kapitaal aan het werk zetten in deze ruimte, maar gezien de tegenwind die de meeste conventionele asset classes in de komende jaren zullen ondervinden (waarvan we de details in ons rapport onderzoeken), zou een kleine toezegging voor crypto een aanzienlijke invloed kunnen hebben op de prestaties van de portfolio’s, voor het geval dat de markt toch van de grond komt. Het asymmetrische opwaarts potentieel is onvergelijkbaar in de huidige beleggingsomgeving.

 

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment