Het is niet DeFi die de traditionele markten zal veranderen, maar eerder automatisering!

Gedecentraliseerde financiering, of beter bekend als “DeFi”, is een populaire sector geworden binnen de blockchainindustrie. Het algemene doel is om software te gebruiken om de traditionele financiële diensten te decentraliseren, met inbegrip van custody en kredietverlening.

Terwijl veel mensen het over dit verschijnsel hebben, zijn wij van mening dat de huidige aandacht enigszins misleidend of misplaatst is. De trends die hier spelen gaan minder over decentralisatie en veel meer over automatisering.

Software heeft mensen in staat gesteld om veel alledaagse taken in ons leven te automatiseren. Het is duidelijk dat dit ook in de financiële wereld zal gebeuren.

Hier zijn enkele voorbeelden van wat er al gebeurt:

  • Figure Technologies is een hypotheekbedrijf dat een consument in staat stelt om via een website een hypotheek te kopen en een eigen vermogenslijn aan te vragen. Binnen de 5 minuten weet u of u de lening krijgt en deze wordt dan ook binnen de 5 werkdagen gefinancierd.
  • Compound – Is een open-source, autonoom protocol gebouwd voor developers, om een universum van nieuwe financiële toepassingen te ontsluiten. Rente en leningen, voor het open financiële systeem.
  • Maker Dai CDP’s maken gebruik van een smart contract platform op Ethereum dat de waarde van Dai (een stabiele munt) ondersteunt en stabiliseert door middel van een dynamisch systeem van Collateralized Debt Positions (CDP’s), autonome terugkoppelingsmechanismen en het op de juiste wijze incentiveren van externe actoren.
  • BlockFi-renterekeningen laten u samengestelde rente verdienen op uw Bitcoin, Ether en GUSD. Sla uw crypto gewoon op bij BlockFi en verdien elke maand rente die wordt uitbetaald in Bitcoin, Ether en Gemini Dollar.

Elk van deze producten worden gebruikt in diverse populariteitsgraden, maar ze bieden allemaal één ding: geautomatiseerde financiële diensten.

De automatisering die hier aan de orde is, is echt een vermindering van de frictie van de administratieve rompslomp van de bestaande financiële systemen. Er is geen papierwerk. Er zijn geen bedrijfsmensen in de gebruikerservaring. Alleen softwareproducten die mensen in staat stellen om vrijwel onmiddellijk toegang te verwerven tot eenvoudige financiële mechanismen.

De voordelen van geautomatiseerde financiële dienstverlening kunnen niet worden overschat. Er is minder fraude, meer gelijke toegang voor klanten en uiteindelijk efficiëntere markten. De nieuwe “financiële organisatie” is geen race om het aantal medewerkers, maar eerder een race om kwaliteitsvolle depots van softwarecode die verpakt zijn in prachtige gebruikerservaringen.

Met dat gezegd zijnde, is decentralisatie geenszins een slechte zaak. Sterker nog, ik geloof dat decentralisatie een heel belangrijk aspect is van financiële dienstverlening voor een deel van de bevolking.

Mijn punt hier is niet zozeer een opmerking over “”DeFi”” maar eerder een stelling dat de marktopportuniteit voor “geautomatiseerde financiering” een grotere kans is dan die van “gedecentraliseerde financiering”. Waarom zeg ik dit? Eenvoudig, uiteindelijk zal elke crypto-gerelateerde financiële dienst verschillende aspecten van automatisering hebben, maar niet elke cryptografische service zal gedecentraliseerd zijn.

Het is belangrijk dat we dit genuanceerde verschil in gedachten houden bij de kapitaalallocatie in de sector. De financiële revolutie die zich voordoet, wordt gedreven door de automatisering van het bestaande financiële systeem. Decentralisatie zal niet in alle gevallen een noodzaak zijn, maar kan in sommige gevallen wel degelijk toegevoegde waarde creëren.

Uiteindelijk zullen alle aandelen, obligaties, valuta en goederen gedigitaliseerd worden. De digitalisering van de basiswaarden zal een golf van geautomatiseerde oplossingen mogelijk maken die de wereldeconomie vooruit zal stuwen op een manier die de invloed van de industriële revolutie zal overstijgen.

De machines, robots en software stimuleren het tempo van de innovatie binnen de financiële wereld. De beste ondernemers zullen niet wachten op de toestemming van Wall Street.

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment