Het perfect scenario voor Bitcoin is zich aan het ontwikkelen!

De perfecte storm voor Bitcoin is op komst.

Traditionele markten worden met de dag enger en enger. Vorige week verklaarde PIMCO’s CIO van US Core Strategies Scott Mather: “We hebben waarschijnlijk de meest risicovolle creditmarkt die we ooit hebben gehad”. Hij sprak specifiek over een vergelijking met de jaren midden 2000 vlak voor de wereldwijde financiële crisis, in de zin van omvang, duur, kwaliteit en gebrek aan liquiditeit.

Verder zei hij: “We zien het aan de toename van het hefboomeffect in het bedrijfsleven, de daling van de kredietwaardigheid en de afnemende acceptatiestandaarden – al dit late-cycle kredietpatroon dat we in 2005 en 2006 begonnen te zien”. Hoewel deze opmerkingen verontrustend waren, was de meest verontrustende fase van Mather’s interview de tijd die hij besteedde om over centrale banken te praten.

Om te beginnen gaf hij toe dat “de mensen waarschijnlijk te optimistisch zijn over de groeiverwachtingen in de VS”. Maar daarna voegde hij er ook aan toe: “Ik denk dat je dat nu in de markten ziet. De mensen beginnen een realistischer beeld te krijgen van de groeivooruitzichten voor de toekomst en van de kracht die de centrale banken hebben om de aandelenkoersen op te drijven”.
Deze slotzin trok meteen onze aandacht. Mather merkte eerder al op dat centrale banken “krachtig zijn geworden om de volatiliteit uit de markt te halen en de assetprijzen op te drijven”, maar in de toekomst zal hun vermogen om dit te doen afnemen.

De centrale banken beschikten eerder al over twee instrumenten om potentiële recessieperiodes aan te pakken – renteverlagingen en een kwantitatieve versoepeling. Tijdens de volgende recessie zullen ze weer met deze zelfde tools aan de slag gaan, maar meer en meer mensen beginnen erover na te denken en beseffen dat deze tools ineffectief zullen zijn. Met de huidige rentepercentages, zouden we niet in staat zijn om de meer dan 500 basispunten te verlagen die in de laatste twee bearmarkten zijn gereduceerd. Bovendien blijven we in een alarmerend tempo geld printen, wat ook de impact van deze 2 hulpmiddelen beperkt.

Als de zorgen van Scott Mather tot uiting komen in de kredietmarkt en als de publieke aandelenmarkt een duik neemt, dan zal er een beroep gedaan worden op de centrale banken die deze situatie zullen moeten aanpakken. Maar als ze net zo ineffectief zijn als Mather voorspelt, dan hebben investeerders slechts beperkte mogelijkheden. Zij kunnen een lage tijd-voorkeur houden en het (onaantrekkelijke) onweer weerstaan, zij kunnen naar de (waarschijnlijke) treasuries van de V.S. lopen, zij kunnen hun rijkdom naar goud verplaatsen (mogelijk maar onwaarschijnlijk), en/of zij kunnen zich ook tot Bitcoin wenden voor een niet-correctionele, schaarse store-of-value.

Maar dit is waar de perfecte storm zich voordoet.

Het ziet ernaar uit dat de centrale banken tijdens de eerste helft van volgend jaar noodgedwongen moeilijke beslissingen gaan moeten nemen, wat samenvalt met de halvering van Bitcoins block reward. Nogmaals, de block reward is de hoeveelheid Bitcoin die ongeveer elke 10 minuten aan de miners van het netwerk wordt uitgedeeld.

Het mogelijke scenario is dat de rente verlaagd wordt, dat de fiatprinting explodeert en dat Bitcoin rond dezelfde tijd schaarser wordt – dit is als een bosbrand en per ongeluk duizenden liters benzine erop laten vallen, in plaats van dat er water op gedropt wordt. Oeps!

Hoewel wij sterk in de toekomstperspectieven van Bitcoin geloven, is het op intellectueel vlak onjuist als wij niet zou vermelden dat dit soort scenario ongelooflijk pijnlijk zal zijn. De gemiddelde Amerikaan (en mensen van over de hele wereld) zouden getroffen worden door de gevolgen van dit type marktscenario. Hopelijk komt het niet tot stand, maar helaas denken wij van trade niet dat er iemand wakker zit achter het stuur om het tegen te houden.

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment