Het reactie verschil tussen Bitcoin en traditionele markten, in tijden als deze!

Vorige week was een absoluut bloedbad op de markten. Het voelt alsof we daar nu bijna elke dag over schrijven. Er is op dit moment geen enkel persoon die deelneemt aan de financiële markten zonder dat het hem of haar zwaar op de maag ligt. Dit gevoel kan maar op één manier beschreven worden – het is gewoon zwaar klote. De prijzen blijven maar dalen. Er is geen einde in zicht. We weten ook allemaal dat niet elk asset naar nul gaat, maar de onzekerheid van dit alles kan voor sommigen zeer overweldigend zijn. Vandaar ook de opvolgingscalls voor onze community.

 

Er is echter één groot verschil tussen al deze marktdalingen. Elke financiële markt in de wereld, behalve één, heeft werkuren en structurele mechanismen om hoge niveaus van volatiliteit te voorkomen. Neem bijvoorbeeld de Amerikaanse aandelenmarkt. Het handelt elke dag van 9hr 30 tot 16hr00. Als aandelen meer als 7% in één dag dalen, dan wordt de handel 15 minuten stilgelegd. Als ze in één dag meer als 13% dalen, dan wordt de handel wederom stopgezet. En god verbiedt dat ze meer als 20% in één dag dalen, dan is de handel voorbij voor die dag.

Waarom werkt de markt op deze manier?

De machthebbers geloven dat dit de beste manier is om de beleggers te beschermen. Maar zo werkt het vrije marktkapitalisme niet. Neem nu de Bitcoin-markt ter vergelijking. Er zijn geen werkuren. Bitcoin handelt 24/7/365 op een wereldwijde basis. De markt kan zo veel stijgen als het wil en het kan zo veel dalen als het wil. Stroomonderbrekers bestaan hier niet. Bitcoin is vorige donderdag letterlijk meer dan 50% gedaald, voordat het weer aanzienlijk steeg om de dag af te sluiten met slechts 30% naar beneden.

 

Dat is een zekere mate van volatiliteit die de meeste traditionele beleggers niet kunnen verkroppen. Ze zijn te veel gewend aan de niet-volatiele, traditionele asset-markten. Maar de huidige liquiditeitscrisis verpest dat niveau van comfort. We zien hoe de traditionele beleggers zich heel snel ongemakkelijk gaan voelen. Donderdag 12 maart daalde de S&P 500 met 9,5% gedurende die dag. Als je kijkt naar de historische volatiliteitsniveaus, zou dit het equivalent zijn de Bitcoin-daling van 51%. Het verschil is dat Bitcoiners gewend zijn aan deze volatiliteit, terwijl de aandelenbeleggers zich gedragen alsof de wereld gaan vergaan.

 

Bovendien daalde de S&P met 9,5%, ook al (a) gingen de stroomonderbrekers af na de initiële daling van 7% bij de opening van de markt en (b) kondigde de Fed een monetair stimuleringsplan aan dat in totaal meer dan $1,5 biljoen bedroeg. Ja, dat heb je goed gelezen. De S&P 500 was in vergelijking met de marktomvang net zo volatiel als de 51% prijsdaling van Bitcoin, dit alles ondanks de mechanismen van de marktstructuur die werden ingevoerd. De meeste traditionele beleggers zullen beweren dat die marktstructuurmechanismen netto positief zijn, maar wij zouden precies het tegenovergestelde willen beweren.

 

De aandelenmarkt zit vol met fragiele assets. Ze zijn niet bestand tegen volatiliteit of druk. De beleggers zijn te soft. Ze weten niet meer hoe echte vrije markten er uitzien. Als er iets ergs aan de hand is, dan beginnen ze gewoon te schreeuwen dat de Fed ingrijpt en ze hierdoor allemaal vrijuit gaan. Dit is geen kapitalisme, dit is een vorm van socialisme. De rijke mensen houden er gewoon niet van om dat woord te gebruiken als zij degene zijn die om hulp smeken. Waarom zou de meerderheid van de Amerikanen betalen voor de wandaden en slechte beslissingen van de investeerders die het beursequivalent van die klootzakken blijft kopen?! Kort antwoord: dat zouden ze niet moeten doen.

 

Maar dit is niet alleen onze mening. In een vreemde nieuwe ontwikkeling is de markt de truc van de Fed beginnen te roepen. Toen de Federal Reserve gisteren $1+ triljoen aan monetaire stimulans aankondigde, herstelde de beurs zich ongeveer 200 basispunten gedurende een paar minuten voordat hij nog lager ging.

 

Simpelweg gelooft de markt niet dat de monetaire stimulans zal blijven werken. We weten allemaal dat de markt een bijna 100% kans heeft dat de Fed de rente bij de volgende rentebeslissing zal verlagen en de meeste mensen geloven dat er uiteindelijk een 0% rente zal ontstaan. Hierdoor blijven de grote beslissingen aan de quantitative easing kant.

Hoeveel geld kan de Fed nog drukken?

Het korte antwoord is dat de Fed zoveel geld kunnen drukken als ze maar willen. Het wordt letterlijk ondersteund door niets anders dan het geloof van de mensen. Als de markt niet reageert op 1,5 biljoen dollar aan stimulans, dan kan dit een teken zijn dat de Fed biljoenen dollars zal moeten bijdrukken. Yup, je leest het goed, biljoenEN!! Absoluut krankzinnig.

 

Onthoud, economieën zijn als crackverslaafden. Een crackverslaafde is ooit ook nuchter geweest. Vervolgens probeerden ze een beetje crack en werden ze er high van. Ze vonden het leuk. Dus dan doen ze het opnieuw. En opnieuw. En nog een keer. Elke keer als ze proberen high te worden, is er een beetje meer crack nodig. Op een gegeven moment wordt de crackgebruiker een volwaardige verslaafde en heeft hij ongelooflijke hoeveelheden crack nodig om even high te worden als voorheen.

 

Dit is hoe economieën ook afhankelijk worden van monetaire stimulans. Ooit was er totaal geen sprake van. Op een gegeven moment probeerden ze een beetje stimulans en dit werkte ook. Ze vonden het geweldig. Dus deden ze het opnieuw. En opnieuw. En opnieuw. Elke keer als ze het deden, moesten ze er een beetje meer bijdoen omdat de markt al “verslaafd” was aan deze stimulans. We hebben nu het punt bereikt dat het oude financiële systeem een volwaardige monetaire stimuleringsverslaafde is geworden.

 

Daarom heeft de aankondiging van donderdag waarschijnlijk geen effect gehad. Het was niet genoeg stimulans. De stimulusverslaafden hebben veel meer nodig om high te worden. Zoals je kunt verwachten is dit een zeer enge wereld om in te leven. De Federal Reserve zal dus veel geld moeten bijdrukken om de markt zover te krijgen, waardoor ze een te hoge inflatie riskeren bij een minimum en een volwaardige hyperinflatie bij een maximum.

 

Bitcoin is gebouwd voor dit scenario. Terwijl alle onzin en het rijke socialisme zich in de traditionele markten afspeelt, zal Bitcoin precies blijven doen wat het moet doen. Block na block na block wordt gemined. Het sterkste computernetwerk ter wereld blijft doorgaan.

 

De liquide markten voor Bitcoin zullen ook blijven doen waar ze voor bedoeld zijn. Handel drijven 24/7/365. Geen stroomonderbrekers. Geen overheidsbemoeienis. Geen socialisme. Gewoon een wereldwijde, vrije markt waar iedereen het hardste geld kan kopen of verkopen dat de wereld ooit heeft gezien. De meeste mensen op Wall Street begrijpen het belang hiervan niet. Ze zijn te sterk ingewijd in het oude systeem. Ze smeekten de Fed letterlijk om miljarden of triljoenen dollars in het systeem te pompen!

 

Maar niet alles is verloren. Er zijn er een paar individuen uit de oude wereld die Bitcoin gaan kopen. Ze begrijpen waarom de wereld deze troef nodig heeft om de parachute van de chaos te zijn. Neem Dan Tapiero bijvoorbeeld. Hij heeft tientallen jaren in het traditionele financiële systeem doorgebracht en wordt door veel mensen in de wereldwijde macro-investeringswereld gerespecteerd. Dit werd donderdag avond getwitterd:

Tapiero snapt het. Uiteindelijk zullen er nog meer volgen. Op basis van de historische volatiliteit hadden zowel Bitcoin als de S&P 500 gisteren dezelfde volatiliteit. Het verschil is dat één markt zwaar gemanipuleerd wordt door de Fed en één markt een volledig vrije markt is. U kunt kiezen welk systeem u verkiest, maar wij voelen ons ongemakkelijk om onze investeringen in de handen te leggen van degenen die (a) de markt kunnen sluiten, (b) onze valuta in een opwelling kunnen devalueren door het drukken van biljoenen dollars, en (c) een geschiedenis hebben van liegen tegen het volk over wat ze doen en waarom.

 

Bitcoin is het meest antifragmentarische asset ter wereld. Het heeft meerdere dalingen van meer dan 40% in zijn bestaan meegemaakt. Het wordt elke dag aangevallen. En toch blijft het precies doen waarvoor het ontwikkeld is. Diezelfde weerbaarheid kan niet worden gebruikt bij het beschrijven van de traditionele markten. De aandelenmarkt zit vol met zombiebedrijven die niet genoeg EBITDA hebben om hun schulden af te betalen. De aandelenkoersen worden opgepompt door een terugkoopprogramma op basis van schulden, dat tot het begin van de jaren tachtig onwettig was en als marktmanipulatie werd beschouwd.

 

Het oudere systeem wordt gemanipuleerd tegen de kleine ondernemer. De elites spelen gewoon een spel om zichzelf steeds meer te verrijken. Je hebt ze nog nooit 1,5 biljoen dollar zien drukken om de daklozen te helpen, een aandoening te genezen of echte problemen op te lossen. Ze doen het wel als de prijzen van assets beginnen te dalen. Ze doen het als hun persoonlijke nettowaarde begint dalen. En ze doen dit alles ten koste van ons.

Het is allemaal begonnen in 1971 toen de band tussen de dollar en het goud werd vernietigd. Sindsdien is de welvaartsverdeling niet alleen omgekeerd, maar wordt de welvaartsongelijkheidskloof steeds groter. Dit is wat er gebeurt als je van gezonde geldprincipes naar een wereld gaat waar de verantwoordelijken naar eigen goeddunken geld kunnen drukken, dat vervolgens wordt gebruikt om de asset prijzen op te krikken.

 

Helaas kan 50% of meer van ons zich geen rekening van 400 dollar in noodgevallen veroorloven. De geldelijke stimulans helpt ons niet om te overleven. Op die manier worden de geraffineerde investeerders gered die zo dronken zijn geweest om de winst na te jagen dat ze kapitaal blijven toewijzen aan bedrijven met een te hoge schuldenlast en slechte risico-rendementsafwegingen. Dat is waar het bij investeren om gaat – risico’s nemen om rendement te behalen. Maar in het oude financiële systeem is het idee van risico’s drastisch veranderd.

 

De markt zal sluiten als het te riskant wordt. De FED zal ingrijpen om u te redden. Maar we weten allemaal dat dit niet houdbaar is. Donderdag zagen we voor het eerst dat de markt dit misschien ook begint te begrijpen. Ze kondigden 1,5 biljoen dollar aan in monetaire stimulans en de dag eindigde nog steeds met een daling van 9,5%. Er zullen genoeg mensen zijn die schreeuwen: “maar kijk eens naar de prestaties van vandaag”, maar dat is niet genoeg (dit wordt ook voor de opening van de markt gepost). Een eendagsrally in prijzen lost de onderliggende problemen niet op.

 

We moeten niet langer bang zijn voor het falen van bedrijven of markten. De vrije markt moet de boventoon voeren. Als Wall Street dat niet toelaat, zal de gemiddelde persoon het ergens anders gaan zoeken. Als het niet zo triest was, zou het hilarisch zijn geweest om al die rijke “kapitalisten” te zien bedelen voor een interventie van de Fed.

 

Het echte kapitalisme gebeurt op de vrije markten van Bitcoin. De gedecentraliseerde, digital currency maakt het voor iedereen mogelijk om te leven en te sterven door de beslissingen die ze zelf nemen. En wij zijn bijvoorbeeld erg blij dat we deze ontsnappingsroute als optie hebben tijdens deze komende financiële crisis. Wij sluiten af met deze hilarische tweet van Josh Brown:

 

Hoewel deze tweet ons deed lachen, toont het ook het verschil in mentaliteit tussen de marktdeelnemers. Bitcoin heeft de Fed niet nodig om dit te vragen. Het is het best presterende product van de afgelopen tien jaar en het is nog steeds meer dan 25% gestegen ten opzichte van waar het vorig jaar op deze dag werd verhandeld. De volatiliteit van Bitcoin is een eigenschap, geen bug. Degenen die bereid zijn om de pijn aan de negatieve kant te aanvaarden, zijn degenen die het recht verdienen om de vruchten te plukken aan de positieve kant.

 

Amen!!

What's your reaction?

Leave a comment