Hier het scenario waarom de olieprijs onder nul is gedaald!

Veel marktpartijen werden er maandag 20 april nogmaals aan  herinnerd wat van vraag en aanbod wel niet kan doen. De olieprijs daalde van ongeveer $10 aan het begin van de dag tot bijna een NEGATIEVE $50. De Amerikaanse ruwe olieprijzen zijn vanochtend gestegen tot een negatieve $5. Dit is allemaal nogal schokkend als je weet dat de olie prijs begin dit jaar aan meer dan $60 per vat is gestart.

De 2 belangrijkste vragen omtrent deze onverwachte gebeurtenis

De belangrijkste vraag die wij blijven krijgen is – “hoe kan olie worden verhandeld tegen een negatieve prijs?” Het eenvoudige antwoord is dat de huidige eigenaar van de olie daadwerkelijk de “koper” betaalt om de olie in handen te nemen.

Dit zou het equivalent zijn van naar de kruidenierswinkel te gaan en dat zij u geld geven om voedsel mee te nemen. Niet bepaald iets wat elke dag gebeurt.

De tweede vraag is – “waarom zou iemand mensen willen betalen om hun olie te nemen?” Dit antwoord is net iets ingewikkelder. Je moet niet vergeten dat olie een fysieke grondstof is dat uit de grond wordt gepompt, in vaten wordt opgeslagen en vervolgens over de hele wereld wordt verplaatst totdat het uiteindelijk voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt. Wanneer de meeste mensen het hebben over “olie kopen”, hebben ze het vaak over het kopen van een aandeel of een futures-contract dat handelt op de openbare markten. Ze hebben het niet over het kopen van daadwerkelijke vaten olie die naar hun huis worden vervoerd en in de kelder worden gezet.

Dit is waar, behalve in een genuanceerde situatie – fysiek afgewikkelde futurescontracten. Deze futures contracten vereisen dat de persoon die het futurescontract op de vervaldatum in handen heeft, ofwel het asset/ grondstof produceert, ofwel dat hij/zij de levering van het asset op de beurs accepteert. Niet alle futures zijn op deze manier gestructureerd. Een cash settled futurescontract vereist nooit dat de grondstof wordt geleverd en is in plaats daarvan afhankelijk van traditionele debet- en crediteringen bij het verstrijken van het contract.

In plaats daarvan vertrouwt u op traditionele debet- en creditbedragen bij de afloop van het contract. Als u het contract op de dag dat het afloopt vasthoudt, dan moet u de levering van de grondstof (in dit geval vaten olie) accepteren. De fysiek afgewikkelde futurescontracten van mei liepen op dinsdag 21 april af. Dat betekent dat iedereen die op maandag een contract had, dat ofwel moest verkopen ofwel de levering van de vaten olie van mei in ontvangst moet nemen. Normaal gesproken vinden de grootste investeerders in deze markt het oké om de levering te moeten accepteren, omdat ze grote magazijnen hebben voor de opslag en over het algemeen in de sector van het transport of het gebruik van olie zitten.

Niet alles loopt altijd zoals gepland

Er is slechts één probleem – we hadden een perfecte storm op de oliemarkten. Er is een groep genaamd Organization of the Petroleum Exporting Countries (OPEC) dat bestaat uit 13 landen en het bestaat al sinds de jaren zestig…. Deze groep stelt de verschillende landen in staat samen te werken om de prijzen te manipuleren op basis van vraag en aanbod. Als ze willen dat de prijzen stijgen, produceren ze minder olie. Als ze willen dat de prijzen dalen, produceren ze meer olie. Zoals u zich kunt voorstellen, zijn deze 13 landen het niet altijd eens over wat er moet gebeuren, en dat is precies wat er de laatste tijd ook gebeurde.

Saoedi-Arabië en Rusland realiseerden zich dat ze veel lagere productiekosten hebben dan de Amerikaanse schalieolieproducenten. Als de Verenigde Staten hogere kosten hebben om een vat olie te produceren, dan kunnen Rusland en Saoedi-Arabië de markt overspoelen met olie, de prijs aanzienlijk verlagen en hopelijk de Amerikaanse schalieolieproducenten schaden door de prijs zo laag te houden dat ze elke keer dat ze een vat olie produceren, geld verliezen. Dit is in wezen wat er eerder dit jaar gebeurde toen de olie daalde van 60 dollar naar ongeveer 20 dollar. Rusland en Saoedi-Arabië verdienden duidelijk minder geld omdat de prijs van elk vat dat ze verkochten ook lager was, maar mensen zijn nu eenmaal bereid om iets minder geld te verdienen als ze daardoor over iemand anders heen kunnen lopen.

Maar toen kregen Rusland en Saoedi-Arabië ruzie. Saoedi-Arabië kan olie produceren voor minder dan wie dan ook ter wereld (winningskosten van ongeveer $2,80 per vat), dus ze bleven olie produceren toen de prijzen daalden. Op hetzelfde moment dat de olieproducenten de hoeveelheid geproduceerde olie manipuleerden in een poging om de prijs te beïnvloeden, was er een wereldwijde vraag naar olie. Het coronavirus begon zich over de hele wereld te verspreiden en land na land begon zich af te sluiten. Naarmate de lockdowns vaker voorkwamen, hadden de mensen minder olie nodig om hun auto’s, vliegtuigen en andere olieverbruikende activiteiten van brandstof te voorzien.

Deze daling van de vraag naar olie zorgde voor een olieoverschot. Overschotten leiden vervolgens tot prijsdalingen, maar vergeet niet dat olie een fysieke grondstof is. Al die olie die wordt geproduceerd moet ergens worden opgeslagen en hoe langer het coronavirus duurt, hoe meer olie er in deze opslagfaciliteiten komt, zonder dat iemand er gebruik van kan maken. Dit leidt tot wat er gisteren is gebeurd.

De mensen die het fysiek afgewikkelde futurescontract in handen hadden, stonden op het punt om in mei een heleboel vaten olie in ontvangst te nemen. De meeste van hen hebben echter vrij uitgebreide opslagfaciliteiten. Ze hebben letterlijk geen plaats meer om de vaten olie te bewaren. Ze maken gebruik van opslagplaatsen, reservoirs, en zetten zelfs de olie op tankerschepen en varen gewoon rond in de oceaan terwijl ze wachten op een toename van de vraag. Omdat de mensen geen ruimte hebben voor de olie, zijn ze meer bereid om het futures contract aan iemand anders te verkopen tegen een lagere prijs.

De dag begon met mensen die bereid waren om het futurescontract voor $10 per stuk te verkopen, maar naarmate de dag vorderde werd het duidelijk dat te veel mensen met de contracten zouden achterblijven die nergens de olie konden opslaan.

Dit leidde tot een massale verkoop op de markt. De contracthouders zouden er alles aan doen om van deze contracten af te komen, inclusief PAY SOMEONE TO TAKE THE CONTRACT. Dit is het sleutelstuk van dit artikel. De wereldwijde vraagschok zorgde voor zo’n tekort aan opslagcapaciteit dat men bereid was iemand anders te betalen om de olie af te nemen zodat deze niet aan de opslagfaciliteit werd geleverd.

Dit is het mooie van een markt. Vraag en aanbod bepalen de dag.

Dus voor het eerst in de geschiedenis dreef een perfecte storm de olieprijzen onder de $0 en kwam het op die manier in een negatief gebied. Het goede nieuws is dat dit waarschijnlijk een kortstondige realiteit zal zijn. Saoedi-Arabië en Rusland hebben naar verluidt al besloten om hun olieproductie terug te dringen, wat de komende weken voor enige prijsverlichting zou moeten zorgen. Er zijn ook een aantal regeringen over de hele wereld die hun olieoverschotten in hun strategische reserves willen plaatsen, waardoor er ook een nieuwe vraag zou moeten ontstaan.

Tot slot lijken de in juni afgesloten oliefutures ook positiever te zijn. Het wordt momenteel verhandeld voor ongeveer 15 dollar per vat en heeft veel meer handelsvolume dan de contracten van mei. Dit kan uiteraard aanzienlijk dalen naarmate we dichter bij de vervaldatum komen als we nog steeds te maken hebben met een wereldwijd opslagprobleem, maar tot nu toe anticipeert de markt daar niet op.

Wat wij nog aan jullie willen meegeven!

Deze hele situatie is behoorlijk gek. Je zou uitgelachen zijn geweest als je in januari 2020 tegen iemand had gezegd dat de olieprijs tot onder nul zou dalen. Hier zijn we dan ongeveer, 100 dagen later. Het risico, en de daaropvolgende volatiliteit, kan heel, heel snel gebeuren. De snelle daling van de olieprijzen weerspiegelt twee verhalen: één van ongelooflijke geopolitieke instabiliteit en een de andere van hoe belangrijk de economische impact van het coronavirus werkelijk is.

Wij hebben nog steeds positieve vooruitzichten op de middellange tot lange termijn, maar de vooruitzichten op korte termijn voor de economie en de markten zijn volstrekt onbekend. Wij hebben letterlijk geen idee wat er verder kan of zal gebeuren. Dit is onbekend terrein en er gebeuren vreemde dingen op de markt door allerlei onverwachte gebeurtenissen. Ons voorstel aan iedereen is om jezelf zo veel mogelijk te blijven opleiden. Heb geduld en raak niet in paniek. Probeer je emoties onder controle te houden. We krijgen allemaal een spoedcursus in verschillende markten en marktscenario’s. Deze gebeurtenissen zullen een blijvende impact hebben op een hele generatie van investeerders, dus het zal nuttig zijn om te begrijpen wat er gebeurt en waarom. U zult niet elke keer gelijk hebben. Sterker nog, u zult de dingen waarschijnlijk pas begrijpen als ze zich al hebben voorgedaan. Maar het proces van jezelf opleiden zal in de toekomst zijn vruchten afwerpen.

Hopelijk is ieder van jullie veilig en geniet je van de tijd thuis met je geliefden. Blijf alstublieft aardig voor elkaar

What's your reaction?

Leave a comment