HLN: “Facebook overweegt gebruikers te betalen voor bekijken van advertenties”, dit is wat wij er over denken!

Facebook wist op 3 mei weer de kranten te halen, hier in België was dat Het laatste nieuws en dit voor het nog niet uitgebrachte cryptocurrency project, van de social media gigant.

Het originele artikel werd gepubliceerd door The Wall Street Journal, met een beschrijving van Facebook’s vermeende plannen om een volledig betaal-ecosysteem rond een stablecoin te bouwen. In het laatste rapport wordt aangegeven dat het bedrijf externe partijen benadert, van betalingsverwerkers tot grote handelaren, om een draagvlak te creëren voor hun plannen (en mogelijk fondsenwerving).

Als u de publieke verslagen bundelt, dan is dit wat Facebook van plan is (onze opinie):

 • Creëer en lanceer een stablecoin die ondersteund wordt door een verzameling van fiat currencies.
 • Bouw een betalingsinfrastructuur die gebruikers in staat stelt om geld naar elkaar te sturen, terwijl klanten ook in staat zijn om producten of services van handelaren te kopen.
 • Creëer een stimuleringssysteem dat Facebook gebruikers betaalt voor het ondernemen van de juiste acties, inclusief het bekijken van advertenties of het betrekken van bepaalde soorten content.

Deze plannen worden niet bevestigd door het bedrijf, maar als ze doelgericht zijn, is het noodzakelijk dat iedereen er aandacht aan besteedt. Dit experiment is van belang omdat Facebook de perfecte kanshebber is voor het inzetten van cryptocurrencies en blockchaintechnologie waarmee massaal waarde kan worden gecreëerd.

Het vertrouwen van “de gecentraliseerde entiteit” neemt af, vooral na de recente schandalen met gebruiksdata, zakelijke vertrouwensrelaties en de deplatforming van bepaalde mensen. Als het bedrijf hun plannen met succes uitvoert, zouden ze hun afhankelijkheid van inkomsten uit advertenties verminderen, terwijl ze tegelijkertijd één van de eerste voorbeelden zijn van hoe gecentraliseerde entiteiten kunnen meespelen in het gebruik van de “trustless technologie”.

Beschouw dit als het aangrijpen van een potentiële zakelijke dreiging en het omzetten in een generatie-bepalende kans. In werkelijkheid onderschat iedereen hier waarschijnlijk zwaar de potentiële opportuniteit. Toen ons het artikel van HLN werd doorgestuurd zijn wij onmiddelijk aan de slag gegaan om onze bulletpoints uit te werken, om zo te kunnen uitleggen waarom wij nog steeds vinden dat Facebook het belangrijkste bedrijf in de “cryptospace” is.

Hier is waarom:

 1. Facebook zal meer gebruikers aan boord krijgen met de release van één enkel product dan de volledige cryptomarkt in het hele eerste decennium.
 2. Facebook gaat niet iets kleins doen. Ik geloof dat ze een volledig gedecentraliseerd financieel systeem voor de wereld gaan lanceren en hun afhankelijkheid van inkomsten uit advertenties teniet gaan doen.
 3. Facebook begrijpt de netwerkeffecten, viraliteit, wereldwijde gebruikersbasis, data driven design, etc. beter dan bijna elk ander team in de geschiedenis. Ze hebben ook het team in de afgelopen jaren versterkt met een aantal veteranen uit de betalingsruimte.
 4. Facebook heeft al ~80M bedrijven (MKB) op zijn platform, wat een belangrijk (en veel moeilijker te verwerven) onderdeel is binnen de tweezijdige markt in het bedrijfsleven. Zij zullen sneller in staat zijn om de betalingsinfrastructuur uit te rollen naar deze handelaars dan wie dan ook, vanwege het reeds gefaciliteerde publiek.
 5. Mark Zuckerberg heeft de wereld altijd al willen verbeteren en een positief effect willen hebben. Er is niets krachtiger dan het geven van financiële services aan miljarden mensen en ze met elkaar te verbinden door middel van communicatie en commerciële activiteiten tegelijkertijd.

Dit alles brengt me bij de vraag: WAAROM doet Facebook dit? WAAROM moeten gebruikers of handelaars erom geven? Waarom zullen de regelgevers dit toestaan?

De antwoorden zijn vrij eenvoudigFacebook gaat proberen om de wereldwijde betalingsinfrastructuur in één enkele stap te upgraden.

Als ze met succes een stablecoin kunnen implementeren, met de nodige betalingsinfrastructuur, dan zullen ze het volgende bereiken:

 • Volledig verstoren van de bestaande betalingsnetwerken – het systeem van Facebook zal meer naadloze grensoverschrijdende transacties mogelijk maken, en tegelijkertijd zal het ook volledig afzien van de schandalige verwerkingskosten voor elke transactie (2-3% plus $0,30 per transactie).
 • Bank the unbanked – Er zijn honderden miljoenen mensen die Facebook maandelijks gebruiken, maar die niet de financiële diensten hebben die wij in de ontwikkelde wereld gewend zijn. Door deze infrastructuur bij hen te brengen in een product dat ze al begrijpen, gebruiken en vertrouwen, kunnen ze een ongelooflijke economische groei ontketenen.
 • Kernmechanismen van het internet veranderen – Door de gebruikers te betalen voor het ondernemen van bepaalde handelingen, zal Facebook opnieuw gebruik maken van technologie om het gedrag van gebruikers te stimuleren op een manier die het moeilijk maakt voor concurrenten om bij te blijven. Deze evolutie zou ook de manier veranderen waarom bedrijven ervoor kiezen om geld te verdienen op het internet, samen met de manier waarop ze klanten werven of producten en services leveren.

We hebben meer dan gewoonlijk over Facebook geschreven, maar we doen dit omdat het belangrijk is. Ze hebben de mogelijkheid om iets te bouwen wat de wereld nog nooit eerder heeft gezien. Als ze hier in slagen dan zullen we de eerste wereldwijde usecase voor blockchaintechnologie zien. Onthoud, distributie is altijd koning!

 

 

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

 

 

What's your reaction?

Leave a comment