Hoe de overheden op de Facebook coin “Libra” reageren!

Overheidsambtenaren van over de hele wereld begonnen na Facebook’s officiële aankondiging van Libra al in paniek te geraken. De nieuwe cryptovaluta wordt ondersteunt door een consortium van meer dan 20 bedrijven en non-profits. Ondanks dat Facebook’s doelstelling is om “een eenvoudige wereldwijde monetaire en financiële infrastructuur mogelijk te maken die miljarden mensen meer mogelijkheden biedt”, waren wetgevers en centrale bankiers niet blij met deze uitbreiding.

Het verzet tegen de globale coin startte onmiddellijk, met de Franse Minister van Financiën Bruno Le Maire die zei “Er is geen twijfel over mogelijk dat Libra een soevereine valuta wordt. Het kan en mag niet gebeuren”. Vervolgens benadrukte hij de zorgen rond privacy, het witwassen van geld en terrorismefinanciering, alvorens hij zijn groep van centrale bankpresidenten uitnodigde om een diepgaand rapport over de Libra en de mogelijke gevolgen daarvan op te stellen.

Naast de bezorgdheid was er ook nog Markus Ferber, het Duitse lid van het Europees Parlement. Ferber was vrij hard voor de technologiegigant en beweerde onmiddellijk dat Facebook een “schaduwbank” kon worden.

Eenmaal de Europese wetgevers en centrale bankiers klaar waren die dag, vonden de Amerikaanse ambtenaren dat ze hun collega’s met ongenoegen zouden moeten overtreffen. Hier zijn de hilarische momenten van de Amerikaanse wetgevers:

  • Senator Sherrod Brown: “Facebook is al te groot en te krachtig en het heeft die kracht gebruikt om de data van gebruikers te exploiteren zonder hun privacy te beschermen. We kunnen niet toestaan dat Facebook zonder toezicht een riskante nieuwe cryptocurrency van een Zwitserse bankrekening haalt”.
  • Republikeinse vertegenwoordiger Patrick Henry: “Hoewel deze nieuwe technologie een grote belofte inhoudt voor het bevorderen van financiële inclusie en snellere betalingen, met name in de ontwikkelingslanden, weten we dat er nog veel open vragen zijn over de reikwijdte en de omvang van het project en hoe het zich zal aanpassen aan ons wereldwijde financiële reguleringskader. We moeten verder gaan dan de geruchten en speculaties en een forum bieden om dit project en de potentiële ongekende impact ervan op het financiële systeem te beoordelen.”
  • Senator Mark Warner: “Het idee dat wij onze financiële gegevens en informatie aan dat bedrijf gaan overdragen. Ik denk dat ze een flinke bergopwaartse inspanning zullen nodig hebben om de Amerikanen ervan te overtuigen dat ze moeten vertrouwen op het belang van Facebook bij het geheimhouden van persoonlijke data.”.

Als je deze stukken leest, dan zou je denken dat ze het hebben over een kwaadaardig imperium of een soort maffia-familie die een ravage aanricht in de Amerikaanse samenleving. Maar de beste kwam van de Democratische Vertegenwoordiger Maxine Waters, voorzitter van het House Financial Services Committee, wanneer ze vroeg om de ontwikkeling van de digitale valuta van Facebook stop te zetten “totdat het Congres en de regelgevers de kans krijgen om deze kwesties te onderzoeken en actie te ondernemen”.

Haar volledige verklaring luidt als volgt:

Facebook heeft data van miljarden mensen en heeft herhaaldelijk blijk gegeven van een minachting voor de bescherming en het zorgvuldige gebruik van deze data. Het heeft ook Amerikanen blootgesteld aan kwaadaardige en valse accounts van slechte actoren, waaronder Russische inlichtingendiensten en transnationale handelaars. Facebook heeft ook grote boetes opgelegd gekregen en blijft onder een toestemmingsbevel van de Federal Trade Commission voor het bedriegen van consumenten en het niet privé houden van consumentengegevens, en is ook aangeklaagd door de regering voor het schenden van de eerlijke huisvestingswetten op haar advertentieplatform.

 

Met de aankondiging dat het bedrijf van plan is om een cryptocurrency te creëren, zet Facebook zijn ongecontroleerde expansie verder en breidt het zijn bereik uit naar het dagelijks leven van de gebruikers. De cryptomarkt mist momenteel een duidelijk regelgevend kader om beleggers, consumenten en de economie een sterke bescherming te bieden. Regelgevers zouden dit moeten zien als een oproep om zich serieus bezig te houden met de zorgen over privacy en nationale veiligheid, cyberveiligheidsrisico’s en de handelsrisico’s die voortkomen uit de zogenaamde “cryptocurrencies”. Gezien het roerige verleden van het bedrijf verzoek ik Facebook in te stemmen met een uitstel voor alle stappen die worden gezet in de richting van de ontwikkeling van een crypto munt totdat het Congres en de regelgevende instanties de gelegenheid hebben om deze kwesties te onderzoeken en maatregelen te nemen. Facebook-directeuren zouden ook voor het comité moeten verschijnen om een verklaring over deze aangelegenheden af te leggen.

Wij hebben geen idee hoe het komt dat onze wereld zo geëvolueerd is naar een tijd waarin Amerikaanse wetgevers aan particuliere bedrijven dicteren wat ze wel en niet kunnen oprichten. Tot zover de vrijheden en rechten, denk ik:

Gezien de eerste politieke terugslag, heeft Facebook ongelooflijke veel moed om dit initiatief te nemen. De sociale mediagigant is al een politiek en reglementair doelwit, met een aantal wetgevers die oproepen tot het opdoeken van het bedrijf en het idee om een nieuwe wereldwijde munteenheid te creëren, helpt hen niet echt om zich te gedeisd te houden.

Bovendien is Facebook te transparant als het gaat om het creëren van een gedistribueerd bestuurssysteem voor Libra (de in Genève gevestigde Libra Association) en het garanderen van geografische diversiteit onder de leden van de vereniging. Dit is waarschijnlijk een poging om het risico te beperken dat één enkele regering de digitale munt kan afsluiten of beïnvloeden.

Gedistribueerd VS. gedecentraliseerd

Hoewel de intentie van gedistribueerd bestuur zinvol is, krijgen we een spoedcursus in het verschil tussen “gedistribueerd” en “gedecentraliseerd”. Een gedistribueerde aanpak, met geografische diversiteit, is niet gemakkelijk voor één enkele regering, maar met een beetje coördinatie kan het wel. De kans dat elk lid van de Libra Association individueel in staat is om het op te nemen tegen regeringen in meerdere jurisdicties is klein, dus wij verwachten dat ze snel zullen toegeven aan de eisen in geval van verzet tegen de Libra.

Een gedecentraliseerd eigendoms- en bestuurssysteem, zoals dat van Bitcoin, is totaal anders. Er is geen enkel bedrijf om een beroep te doen of om druk op uit te oefenen. Er is geen CEO. Er is geen hoofdkwartier om te controleren. Ook zijn er geen medewerkers die voor de hoorzittingen van het Congres kunnen worden gesleept. Het volledig gedecentraliseerde model van Bitcoin is immuun voor de druk en eisen van de overheid.

Zoals ik gisteren al zei, zullen de inspanningen van Facebook rond Libra waarschijnlijk netto positief zijn voor Bitcoin. Na de verontwaardiging van gisteren heb ik echter eerder onderschat hoe snel Libra de mensen aan Bitcoin’s waardevoorstel van decentralisatie zal herinneren.

Ik ben nog steeds bullish over de toekomstperspectieven van Libra, maar door de strijd die Bitcoin heeft uitgevochten, blijft het nog steeds de meest waarschijnlijke kandidaat voor een toekomstige wereldwijde reservemunt.

 

 

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

 

What's your reaction?

Leave a comment