Hoe de revolutie gedecentraliseerd zal zijn!

Vrije meningsuiting is iets wat de Verenigde Staten nauw aan het hart ligt, dat heeft het verleden al uitgewezen. Censuur is altijd iets geweest dat zich in andere landen heeft voorgedaan, maar weinig in het meest democratische land op aarde. Dat is iets waar wij Belgen nog een voorbeeld aan kunnen nemen. Het is de bedoeling dat ik jullie laat inzien waarom decentralisatie zo belangrijke is in een wereld als vandaag.

Helaas beginnen de grenzen tussen vrije meningsuiting, vrijheid, democratie en censuur steeds meer te vervagen. We kunnen dit duidelijk zien in de huidige situatie tussen Hongkong en China.

Voor we verder gaan, is het belangrijk dat we een paar dingen op voorhand aanhalen:
  • Elke geopolitieke situatie is zeer complex en de wereld is niet binair. Het is nooit aan te raden om een binair perspectief (goed/slecht of juist/verkeerd) toe te passen op een complexe situatie.
  • Onze gedachten hieronder zijn niet bedoeld om een politieke visie te uiten. Iedere interpretatie hiervan, op een politieke manier zou onjuist zijn.
  • Het kan volledig correct zijn dat we verkeerd geïnformeerd of niet geïnformeerd zijn. Onze aandacht gaat minder uit naar de details van deze specifieke situatie maar meer naar het algemene kader dat kan worden toegepast op verschillende situaties in het verleden, het heden en de toekomst.

Velen van u kunnen zich nu afvragen waarom de situatie in Hongkong en China verband houdt met de vrije meningsuiting in de Verenigde Staten. Het is een grote vraag. Op hoog niveau zijn de huidige gebeurtenissen polariserend en controversieel. Een deel van de menselijke bevolking steunt China’s visie op de wereld en een ander deel steunt die van Hongkong. Er zijn zelfs mensen die beide kanten van het probleem begrijpen en zich daarom bij geen van beide partijen kunnen vinden.

Het probleem ligt niet zozeer in het hebben van een perspectief, maar meer omdat de Amerikaanse burgers zich niet in staat voelen om over een kwestie te spreken vanwege de neveneffecten van de minder democratische natiestaten.

Hier zijn een paar voorbeelden van hoe dit de laatste tijd in zijn werk gaat:
  • Daryl Morey, de General Manager van de Houston Rockets en de bekende Bitcoin-believer, twitterde onlangs een steunbericht voor de demonstranten in Hongkong. Deze tweet kreeg een viscerale reactie in heel China, wat leidde tot enorme druk op de Houston Rockets, de NBA en hun partners. Uiteindelijk, verwijderde Morey de tweet, verontschuldigde zich, waarna de NBA en de eigenaar van de Rockets zich publiekelijk distantieerden.
  • Apple heeft meerdere mobiele applicaties uit hun App Store in Hong Kong verwijderd na druk van de Chinese media. Twee voorbeelden zijn (1) de Quartz-app, die is verwijderd vanwege de aandacht die ze op China hebben gegeven en (2) een politie-tracking-applicatie, waarvan Tim Cook beweert dat deze is verwijderd omdat demonstranten hem gebruikten om individuele politieagenten aan te vallen als doelwit.
  • NBA-fans kwamen opdagen bij een wedstrijd met shirts om de demonstranten uit Hongkong te steunen in combinatie met borden naar “Google Uyghurs”. De fans moesten hun borden weghalen (tijdens het volkslied).

Elk van deze incidenten zou op zich geen reden tot bezorgdheid moeten zijn. De verantwoordelijken geven zelfs een verklaring en hopen dat de mensen het zullen vergeten. Maar wanneer het steeds maar opnieuw gebeurt en telkens over hetzelfde onderwerp gaat, dan is het voor mensen een stuk makkelijker om elkaar niet alleen op te merken, maar ook om elkaar daadwerkelijk te mobiliseren en zich erover te uiten.

Apple en de NBA zijn niet de enige bedrijven die keuzes hebben gemaakt om de Chinese overheid te sussen.

Behoorlijk eng spul als het zo bot wordt uitgelegd. Censuur gebeurt natuurlijk over de hele wereld, maar blockchain en crypto hebben het vermogen om een hulpmiddel te zijn om elke dag mensen te helpen op weg naar een betere wereld.

Hier zijn drie voorbeelden:

  1. Berichten over de #MeToo-beweging bleven eerder dit jaar verdwijnen op verschillende websites en messaging-toepassingen in China. Uiteindelijk begon iemand berichten te schrijven over de Ethereum blockchain om de censuur te omzeilen. Het meest beruchte incident was toen studenten demonstranten een universiteit onder druk zetten om een decennialange aanranding te onderzoeken die had geleid tot de zelfmoord van een student.
  2. Unstoppable Domains is een nieuw bedrijf dat zich richt op het bouwen van censuurbestendige websites. Het is interessant om na te denken over de gevolgen van een systeem als dit, zowel positief als negatief.
  3. Eerder dit jaar werd de Lightning Torch geliefd toen gebruikers Bitcoin over de hele wereld heen en weer passeerden. Het grote moment was toen een gebruiker Bitcoin naar iemand in Iran stuurde, die de regels brak van de Amerikaanse voorschriften tegen het land. Deze actie was zowel een teken van verzet als een voorbeeld van de voordelen die verbonden zijn aan censuurbestendig geld.

Geen van deze voorbeelden zal in zijn eentje de wereldproblemen oplossen. Waarschijnlijk zullen ze hen die de censuur willen omzeilen voorzien van opties en technologie. Om nog een stap verder te gaan, elk van deze voorbeelden laat zien waarom decentralisatie zo belangrijk is voor de toekomst van de technologie.

De tijd dat mensen erop vertrouwden dat technologiebedrijven de juiste dingen zouden doen of niets slechts zouden doen, is voorbij. Zoals het team van Blockstack altijd zegt: decentralisatie introduceert het idee van een bedrijf “dan kan het niet meer kwaadaardig zijn”.

Niet alles hoeft vandaag de dag gedecentraliseerd te zijn. Het zal een moeizame overgang worden, maar naarmate we meer vertrouwen beginnen te krijgen in software en naarmate echte automatisering meer en meer voorkomt, zal decentralisatie uiteindelijk de standaard worden voor technologie. Het zal de efficiëntie verhogen, de kosten verlagen en een omgeving creëren waarin mensen niet langer een organisatie moeten vertrouwen, maar de mogelijkheid krijgen om te verifiëren wat ze willen.

Die wereld zal een grote verbetering zijn ten opzichte van waar we nu staan. In de bewerkte woorden van Gil Scott-Heron: “De revolutie zal gedecentraliseerd worden”.

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment