Hoe maak je een budget plan in vier stappen

Als u vaak moeite heeft met uw financiën, zich zorgen maakt over geld en gespannen blijft over openstaande rekeningen, dan is het voor de hand liggend dat u oplossing zoekt. Een goede oplossing hiervoor is het opstellen van een maandelijks budget en u daaraan houden.

Het ligt niet in onze aard om dit te doen, het vraagt tijd en we worden constant geconfronteerd met onze huidige financiële stand. Daarom is het angstaanjagend om hiervan een dagelijkse gewoonte te maken – het ontwikkelen van een nieuwe mindset over zowel leven als geld is niet altijd even simpel en vereist bepaalde inspanningen. De eenvoudige tool van boekhouden kan hierbij helpen. Dit niet toepassen is meteen ook een belangrijke reden waarom velen worstelen met hun financiën. Het kan zelfs de belangrijkste reden zijn.

Voor de persoon die economisch niet alert is – die zijn of haar financiële bewustzijn nog niet ontwikkeld heeft – is het stellen van financiële doelen, het plannen van een persoonlijk of huishoudelijk maandbudget en het regelmatig bijhouden van een boekhouding tegelijk saai en angstaanjagend.

Dus voor degenen die nog nooit met een budget zijn begonnen, kan het soms wel ontmoedigend zijn.

Maar één van de beste redenen om een maandbudget te maken is eigenlijk het gemak dat u krijgt omdat u zich geen zorgen hoeft te maken over geldzaken wanneer u er de controle over begint te krijgen.

Hoewel het verleidelijk is om slechts een vaag idee te houden van waar je financiën zich bevinden en dat ze over het algemeen in orde zijn, zal dit je alleen maar een slechter gevoel geven en zal het alleen maar leiden tot een gebrek aan controle over je eigen leven, door de stress van het geld.

Wanneer u precies weet waar u aan toe bent om uw problemen en oplossingen duidelijk te definiëren, dan ontstaat er veel rust en kracht.

Hoe kan ik een maandelijks budget onderhouden in 4 stappen: verzamelplaats, oriënteren, bepalen, handelen

Bevriend raken met de boekhouding (Stap 1: Verzamelplaats)

Om te plannen waar u vervolgens naartoe wilt gaan door een maandelijks budget op te stellen, moet u weten waar u momenteel staat.

Een klein lekje zal een groot schip doen zinken.

-Benjamin Franklin, de arme Richard’s Almanack-

Penny Pinchers – SPY Magazine deed ooit een experiment en stuurde enkele van ’s werelds rijkste mensen cheques voor slechts 13 cent per stuk om te zien of iemand ze daadwerkelijk zou verzilveren. De enigen die dat wel deden was een rijke wapenhandelaar en Donald Trump.

Eén ding over de mensen met veel geld is dat de meeste van hen boekhouders zijn. Ze weten altijd hoeveel geld ze hebben, hoeveel ze schuldig zijn, hoeveel ze verwachten dat ze elke maand opnemen en hoeveel ze gaan uitgeven.

John D. Rockefeller, de 19e / 20e eeuwse oliemagnaat was drie keer rijker dan Jeff Bezos – de welvarendste man ter wereld op dit moment – na de aanpassing van de inflatie.

Maurice Clark, Rockefellers eerste partner, had dit te zeggen over haar man:

“Rockefeller was uiterst methodisch, voorzichtig op details en veeleisend. Als er een cent aan ons verschuldigd was, wilde hij het. Als er een cent verschuldigd was aan een klant, dan wilde hij dat de klant het kreeg”.

Dat leverde de jongeman een behoorlijke reputatie op bij de Cleveland-handelaren. Toen Rockefeller nog een tiener was, begon hij met het verschepen van graan op het Erie-meer en begon hij in een mum van tijd duizenden dollars aan goederen te verhandelen.

De rijken zijn zich altijd bewust van wat hun boekhouding zegt en ze kijken, updaten en denken elke dag na over hun boekhouding. Als je wilt leren hoe je een maandelijks budget kunt maken en je daar elke maand aan kunt houden, dan begint het met het bijhouden van je boekhouding. De eenvoudigste manier om je boekhouding bij te houden is het maken van een budget spreadsheet in Excel of een soortgelijke app.

Maak eerst een overzicht van al het geld dat u verschuldigd bent in een aparte kolom. Creditcard- en leensaldo. Geef elke rekening een naam in een kolom en schrijf in de cel naast elke rekening het bedrag van het verschuldigde saldo op. Sla dan een paar regels over.

Maak vervolgens een opsomming in een kolom van al het geld dat je hebt opgebouwd, eerst de bankrekeningen, dan de spaarrekeningen, dan de kasmiddelen zoals obligaties en aandelen, de materiële bezittingen zoals goud en zilver, en de digital assets zoals de zogenaamde ‘cryptocurrency’ en ‘smart contract tokens’.

Vermeld het huidige saldo naast elke rekening of categorie.

Als u een bedrijf heeft of een onafhankelijke aannemer bent, bel of logt u in op de website van uw bank en opent u een aparte betaal- of spaarrekening om geld opzij te zetten om uw belastingen te betalen op basis van de ontvangstbewijzen die u binnenkrijgt.

Doe dit als eerste uit elke vordering die je krijgt zodat je weet met hoeveel geld je echt werkt. Er is niets zeker, enkel de dood en belastingen.

Het zijn maar een paar getallen, maar ze vertellen je waar je financieel staat. Gefeliciteerd! Nu weet je wat je waard bent en ben je een beoefende boekhouder.

Het in kaart brengen van uw financiën en het bijwerken van uw boekhouding is een gewoonte die u moet toepassen. Om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen moet je een brandend verlangen hebben om dit te doen.

Als je echt een groot verlangen hebt om een nieuwe gewoonte te creëren, dan zullen je gedachten er in de loop van de dag of week naartoe gaan en zal je er aan herinnerd worden.

En als je je nieuwe gewoonte toevallig herinnert, dan moet je die meteen en met enthousiasme bewaren, of duidelijke plannen maken wanneer je dit zult doen.

Beslissen over een maandelijks budget (Stap 2: Beslissen)

Hoeveel moet u maandelijks sparen voor uw pensioen en noodgevallen? Financiële adviseurs zeggen niet minder dan 20%.

“We moeten onze mogelijkheden bekijken in plaats van onze wensen”.

-George Washington-

Maak nu een andere spreadsheet om uw maandelijkse cashflow te berekenen: inkomsten en uitgaven. Begin met uw uitgaven. In de eerste kolom staan ze op naam of categorie. In de volgende kolom staat hoeveel u maandelijks uitgeeft voor iedere onkostenpost.

Indien een uitgave per maand varieert, zoek dan een goed gemiddeld cijfer om te gebruiken. Indien u weet dat u uw uitgaven overschat en uw budget nog steeds solide is, kunt u er gerust op zijn. U kunt zich alleen laten verrassen door het beter te doen dan u had verwacht en uw budget niet te laten ontsporen door te onderschatten wat u zou kunnen uitgeven.

In de derde kolom van de linkerkolom staat de datum voor facturen die elke maand op dezelfde dag worden betaald. Typ “MM/21” in voor de facturen die elke maand op de 21e betaald moeten worden. Typ “MM/01” voor facturen die verschuldigd zijn op de eerste dag, en ga zo maar door.

Laat de cellen in deze kolom blanco voor kosten die zich gedurende de hele maand opbouwen en geen rekening zijn die op een bepaalde datum betaald moet worden, zoals boodschappen doen of een tegemoetkoming voor uit eten gaan. (Als u in een stressvolle financiële situatie verkeert, stop dan met uit eten gaan totdat uw schip soepel vaart.)

Hoeveel moet ik per maand besparen op mijn rekenmachine?

U heeft geen speciale online calculator nodig om te bepalen hoeveel u maandelijks moet besparen. Neem je telefoon en tik in hoeveel je elke maand verdient en vermenigvuldig deze met 0,20. Dat is hoeveel je elke maand zou moeten kunnen sparen.

Het gemiddelde Amerikaanse huishouden verdient bijna 75.000 dollar per maand.

Het gemiddelde huishouden besteedt ook 90% van zijn inkomen vóór belastingen en bespaart slechts 10% of minder. Hoeveel moet u per maand besparen?

Veel financiële planners zeggen dat u 20% van uw inkomen moet sparen. Meer is prima. Minder wordt niet aangeraden. De populaire 50/30/20 regel voor budgettering zegt dat u niet meer dan 50% van uw inkomen zou moeten uitgeven aan essentiële zaken als voedsel en huur/hypotheek. De discretere uitgaven moeten beperkt blijven tot 30% of minder, en u zou 20% van elke betaling moeten kunnen besparen.

Bevriend worden met de kalender (Stap 3: oriënteren)

Maak nu een financiële kalender en gebruik deze om uw budget te verfijnen. Noteer belangrijke data met betrekking tot uw budget op de kalender.

“Besparing is idealisme in zijn meest praktische vorm”.

– Calvin Coolidge –

De volgende belangrijke stap in het maken van een maandelijks budget is om bevriend te raken met uw agenda. Gebruik een kalenderapplicatie, of koop een grote papieren bureaukalender waarop je kunt schrijven, of een whiteboard kalender om op je bureau te leggen. Noteer welke dagen je rekeningen verschuldigd bent en het bedrag en noteer welke dagen je cashflow binnenkomt als deze standaard is.

“Pinpoint” de dag dat u uw leningen moet aflossen aan het tarief dat u ze aflost. Bepaal of dit tijdig genoeg is voor u of dat u meer van het maandelijkse inkomen wilt gebruiken om eerder uit de schulden te geraken.

Uw maandelijkse budget zal het geld terugkrijgen dat u elke maand ontvangt voor de rente op uw schuld, zodat u meer kunt besparen.

Verdeel nu de 20% van het maandelijks spaargeld in drie categorieën: 1) Sparen voor het volgende jaar, 2) Sparen voor het volgende decennium, 3) Sparen voor het pensioen.

Beslis hoeveel u wilt sparen voor vakanties of onkosten voor vakanties of voor de vakanties in het komende jaar. Gebruik een envelop in een kluis of een spaarrekening speciaal voor dit doel.

U wilt ook een noodfonds opbouwen voor het komende decennium. Het principe is dat je minstens drie maanden moet verder kunnen, zonder dat je nieuwe cashflows binnen krijgt. Je zou ervan uit moeten gaan dat je niet-essentiële zaken zult schrappen als je drie maanden op zoek moet gaan naar een baan, maar wees realistisch en conservatief.

Het noodfonds zal ook dienen als een vangnet in het geval van grote onverwachte kosten zoals dure autoreparaties of het vervangen van grote toestellen. Let er wel op dat u het na het ontstaan van deze kosten te allen tijde weer aanvult omdat deze kosten onvermijdelijk zijn. En als je 3 maanden hebt kunnen besparen op de kosten, waarom probeer je dan niet eens voor 6 of 9 maanden te gaan?

Minstens de helft van wat u elke maand spaart, moet naar uw uiteindelijke pensioen gaan. Aangezien u dit geld waarschijnlijk tientallen jaren zult vasthouden, zou het niet op een spaarrekening moeten staan waar het geen rente opbrengt en waar de inflatie de waarde ervan zal aantasten.

U kunt een soort beleggingsfonds of vermogensbeheerder gebruiken, maar steeds meer mensen besparen op de kosten van een sterkere portefeuille door hun eigen geld te beleggen in obligaties die ze kennen, begrijpen en waarin ze vertrouwen hebben.

De gratis Robinhood app stelt u in staat om aandelen te kopen zonder commissiekosten. Binance is ’s werelds grootste cryptocurrency exchange met meer dan 450 actieve valutamarkten. Er zijn een aantal gerenommeerde edelmetaalhandelaren die zeer lage kosten in rekening brengen voor goud en zilver.

Om serieus en intelligent te investeren, leer jezelf op te leiden en leg niet al je eieren in één mandje. Spreid uw investeringen uit over verschillende asset classes met verschillende soorten beleggingen binnen die classes. Hier vindt u een heel wat mooie inzichten om u op weg te helpen.

Hoe maak ik een budgetplan? (Stap 4: handelen)

Er staat veel informatie in dit artikel en het lijkt misschien wat veel om allemaal toe te passen, maar in feite kunt u uw situatie en uw toekomst waarschijnlijk heel goed onder controle krijgen door er maar tien minuten over te doen. Wat je waarschijnlijk zult merken is dat het maar een minuut of twee duurt voordat de tegenstand en angst is verdwenen, als je eenmaal begonnen bent.

Besteed tien minuten per dag aan het bijhouden van je administratie. Dat is alles wat nodig is om een beetje extra magie in je financiën te brengen, zolang je het maar niet overslaat. Doe het elke dag.

En wie weet vind je investeren/beleggen misschien net zo leuk en bevredigend als het kopen van rommel die elke maand je inkomen verslindt, in plaats dat het je vermogen doet groeien.

Als je nog steeds bang bent om te beginnen, schenk jezelf dan een glas wijn, of een kopje koffie in, of neem een kom popcorn, terwijl je je nieuwe maandelijkse budget plant.

Of nodig een goede vriend of familielid uit die het budget met u kan bespreken. Maak het leuk. Zet wat muziek op. Wat er ook voor nodig is.

Nu dat je deze hele gids voor het maken van een maandelijks budget hebt gelezen, wacht niet langer dan nodig om daadwerkelijk actie te ondernemen.

Je hebt gewoon dit ene leven en dat is alles wat je krijgt. Verspil het niet.

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment