Hoe noemen we het tegenovergestelde van Quantitative easing? lees het hier, en leer!

Er is zich een nieuwe trend aan het ontwikkelen tussen economen, dit is ons opgevallen en naar onze mening is deze trend zeer bullish voor Bitcoin. Om dit beter te verduidelijken is het van belang dat wij eerst gaan verduidelijken wat QE nu eigenlijk concreet is.

Wanneer je Quantitative easing gaat googelen en kijkt op Investopedia dan wordt QE gedefinieerd als zijnde “een vorm van onconventioneel monetair beleid waarbij een centrale bank effecten op langere termijn aankoopt op de open markt om de geldhoeveelheid te vergroten en leningen / investeringen aan te moedigen. Door deze effecten op te kopen wordt er eigenlijk nieuw geld toegevoegd aan de economie en het dient ook om de rente te verlagen door het aanbieden van vastrentende effecten. Het breidt de balans van de centrale bank aanzienlijk uit.

Dit is doorgaans in overeenstemming met Wikipedia, die quantitative easing definieert als “een monetair beleid waarbij een centrale bank vooraf bepaalde bedragen aan staatsobligaties of andere financiële assets koopt om direct geld toe te voegen aan de economie”. Dit is een onconventionele vorm van monetair beleid en wordt meestal gebruikt wanneer de inflatie zeer laag of negatief is en wanneer het standaard expansief monetair beleid ineffectief is geworden.

De centrale banken hebben hun twee grootste troeven al uitgebreid uitgespeeld! Wat nu?

Vergeet niet dat centrale banken slechts twee instrumenten tot hun beschikking hebben tijdens economische recessies: het manipuleren van de rente en het bijdrukken van geld (QE). Als ze eenmaal de rente laag genoeg hebben laten dalen, zoals ze dat de afgelopen 6 maanden hebben gedaan, dan is de enige optie het bijdrukken van geld in een poging om de markt te overspoelen met liquiditeit. Als ze deze maatregel niet nemen, zal er een liquiditeitscrisis ontstaan (ook wel bekend als een liquiditeitsval). Deze liquiditeitsval is vooral slecht wanneer de marktdeelnemers zwaar overbelast zijn, wat duidelijk meer voorkomt in de late stadia van een bullmarkt (vergelijkbaar met waar we eind 2019 en begin 2020 zaten).

Er zijn veel mensen die denken dat quantitative easing nodig is om een volledige economische ineenstorting te voorkomen, dikke BULLSHIT!! De grootmachten zullen blijven schreeuwen tot ze er blauw van zien dat QE het systeem weer maar eens heeft gered.

In plaats van “het systeem te redden”, is onze analyse dat QE de liquiditeit in de markt heeft gedreven, maar het heeft de systematische problemen niet opgelost. Het heeft  de problemen alleen maar meer opgestapeld en uitgesteld en de economie gedwongen om de problemen op een later tijdstip aan te pakken.

Wanneer dit in 2008 gebeurde, werd dit uiteindelijk allemaal uitgesteld tot nu – 2020. We betalen nu voor de fouten die zich de afgelopen twee decennia hebben voorgedaan, en dit is niet door onze fouten, denk hier eens over na,  inclusief het feit dat de monetaire beleidsbeslissingen van 2008 de problemen niet hebben opgelost, integendeel, ze zijn alleen maar erger geworden. Als we quantitative easing blijven toepassen om economische achteruitgang aan te pakken, dan zullen we hier elk decennium mee te maken gaan krijgen en dan zal telkens de omvang van deze problemen steeds groter worden.

In 2008-2009 hadden we het bijvoorbeeld over honderden miljarden dollars aan QE. Vandaag hebben we al te maken met meerdere biljoenen dollars aan QE. De problematiek is precies hetzelfde, maar de omvang ervan is nog veel erger. Dit is wat er gebeurt als je het probleem niet oplost.

Het andere onzichtbare maar grote probleem met quantitative easing is dat het de geldhoeveelheid drastisch uitbreidt en leidt tot een toename van de inflatie. Inflatie is een complex onderwerp, maar het is in wezen een systematische devaluatie van uw geld. Economen beargumenteren dit als een individu die weet dat zijn geld jaarlijks steeds minder waard wordt in termen van koopkracht, dat dit individu dan meer geneigd is om zijn geld uit te geven of te investeren. Dit concept ontmoedigt het sparen. Het devalueert ook de valuta, wat betekent dat wanneer je een spaarder bent of 100% van je vermogen in fiat geld hebt, je “belast wordt”.

Het geheim van inflatie is dat het geld minder waardevol is en andere assets waardevoller. Rijke mensen houden hiervan omdat ze veel vermogen hebben en niet het grootste deel van hun rijkdom in cash houden. Arme mensen worden vernietigd door inflatie omdat ze geen non-cash assets hebben. Dit is hoe je de rijken rijker maakt en de armen armer.

Volgens de voormalige Britse premier Theresa May, “heeft het monetaire beleid – in de vorm van een superlage rente en quantitative easing – de mensen op de vastgoedladder geholpen ten koste van degenen die zich geen eigen huis kunnen veroorloven”.

Met dat citaat slaat ze de nagel op de kop. Dus als het idee van quantitative easing zo slecht is op de lange termijn, wat zijn dan de andere opties?

De andere opties

Er zijn er niet veel, maar wij willen u laten kennismaken met het concept van Quantitative Hardening.

Het idee van quantitative hardening is precies het tegenovergestelde van quantitative easing. QE injecteert liquiditeit in een markt door het monetaire aanbod te verhogen en de waarde van elke individuele eenheid van die valuta te verlagen. Quantitative Hardening (QH) vermindert de liquiditeit die in een markt wordt geïnjecteerd door het inkomende dagelijkse aanbod te verlagen waardoor het de waarde verhoogt van elke individuele eenheid van die valuta.

De gemakkelijkste manier om dit te onthouden is dat QE de waarde van uw geld verlaagt en QH de waarde van uw geld verhoogt. Nu zullen velen van jullie vragen wat een goed voorbeeld van is… Nou, Bitcoin natuurlijk!!

Het Bitcoin-algoritme creëert en injecteert ongeveer elke 10 minuten een vooraf ingestelde hoeveelheid Bitcoin in de circulerende voorraad. Dit wordt programmatisch toegepast en wordt door niemand gecontroleerd. Het begon met 50 Bitcoin per 10 minuten en dit gedurende 4 jaar, volledig foutloos. Vervolgens werden de 50 Bitcoin gehalveerd tot 25 Bitcoin, dit is hoe het de volgende 4 jaar zou gaan. We zagen toen een programmatische verlaging tot 12,5 Bitcoin per 10 minuten, en dat is waar we nu zijn. Elk van deze verminderingen van de dagelijkse aanvoer staat bekend als de Bitcoin-halving.

In mei 2020 wordt de 12,5 Bitcoin teruggebracht tot 6,25 Bitcoin per 10 minuten. Deze gebeurtenis zorgt per definitie voor quantitative hardening. De inkomende dagelijkse aanvoer wordt verminderd en de waarde van elke afzonderlijke eenheid van de valuta wordt verhoogd. We hebben dit al twee keer zien gebeuren in Bitcoin en we staan op het punt dat dit voor de derde keer gaat gebeuren.

Voorheen was elke bestaande valuta in de wereld gebaseerd op een inflatoir model dat een centrale bank in staat stelde om een quantitative easing uit te voeren. U had geen andere keuze dan uit alle valuta’s te stappen of het slachtoffer te worden van de systematische devaluatie. Maar dat is veranderd.

Individuen hebben nu de keuze tussen een inflatoir model en een deflatoir model!

Het oude systeem maakt gebruik van quantitative easing als belangrijkste instrument en het nieuwe systeem maakt gebruik van quantitative hardening. Het oude systeem is gebaseerd op het feit dat 50% of meer van de bevolking niet begrijpt hoe geld werkt, daarom zijn ze bereid om de constante devaluatie van hun valuta toe te staan. Het nieuwe systeem vertrouwt erop dat mensen zichzelf onderwijzen en de systematische voordelen begrijpen die hen worden aangeboden.

Bitcoin’s halving is al jaren ingebouwd in het algoritme, maar pas recentelijk werd de terminologie van “quantitative hardening” gepopulariseerd. Wij denken dat veel meer economen en financiële geesten geïntrigeerd zullen worden door de mechanismen die door Bitcoin worden gepresenteerd nu ze een concept hebben om het tegen te verankeren (QE). Het is grappig hoe de dingen werken, maar we doen alles wat we kunnen om deze mensen te laten leren over de systematische voordelen.

Quantitative easing steelt waarde van u. Quantitative hardening geeft waarde aan u. Ga zo te werk en zorg ervoor dat je jezelf opleidt. Niemand kijkt naar u uit en u zult moeten leven en sterven met de beslissingen die u neemt. De wereld van de quantitative hardening is gecentreerd op persoonlijke verantwoordelijkheid en het idee dat niemand je gaat redden. Dit is een terugkeer naar een sterk systeem. Wij kunnen op dit moment niet meer opgewonden zijn om dit voor onze ogen te zien afspelen.

 

 

Blijf alert. Blijf veilig. En blijf aardig voor de mensen!!

What's your reaction?

Leave a comment