Hoe zal Irak reageren wanneer Amerika ervoor zorgt dat hun ‘Federal Reserve Bank Acount’ wordt afgesloten?

De toegenomen onzekerheid rond de huidige gebeurtenissen in Iran en Irak kreeg in het weekend een interessante wending. Wall Street Journal meldde dat de Verenigde Staten officieel hebben gedreigd de dollar te bewapenen tegen Irak. Het artikel noemde als volgt “US Warns Iraq It Risks Losing Access to Key Bank Account if Troops Told to Leave”.

Hoewel er veel nuance te vinden is in deze situatie, is het korte verhaal dat de centrale bank van Irak een account heeft bij de Federal Reserve Bank van New York. Dit is niet ongewoon en in feite hebben veel andere landen ook een bank rekening bij de ‘Federal Reserve Bank of New York’. De rekening van Irak is echter de plaats waar het grootste deel van de internationale olie-inkomsten van het land worden bewaard. Als ze de toegang tot deze bankrekening verliezen, dan hebben ze natuurlijk ook geen toegang meer tot het geld dat op die rekening staat.

Meerdere analisten en deskundigen wezen erop dat het verlies van de toegang tot de Federal Reserve Bank of New Yorkse rekening van Irak mogelijk een liquiditeitscrisis in het land kan veroorzaken. De economie van Irak is op dit moment al wankel en onzeker. Niet bepaald een goede timing dus.

Ter herinnering: deze hele situatie werd in gang gezet door de succesvolle operatie van het Amerikaanse leger om de Iraanse majoor Gen. Qassem Soleimani te vermoorden op 3 januari in de buurt van de internationale luchthaven van Bagdad. Die militaire actie leidde een paar dagen later tot een stemming in het Iraakse parlement die de Iraakse premier Adel Abdul-Mahdi het signaal gaf dat er overheidssteun was voor de uitzetting van de ongeveer 5000 Amerikaanse troepen die nog steeds Iraakse steden bezetten.

De Verenigde Staten neemt deze situaties uiteraard niet licht op. President Trump dreigde er onmiddellijk met sancties tegen Irak, samen met de nu gerapporteerde dreiging om de toegang tot hun rekening bij de Federal Reserve Bank of New York stop te zetten.

Waarom is dit alles dan zo belangrijk? En waarom schrijf ik erover in een brief die over cryptocurrencies zou moeten gaan?

Simpel – de Verenigde Staten blijven de Amerikaanse dollar ‘bewapenen’, samen met het in dollars luidende financiële systeem, wat een vorm van censuur is. Normaal gesproken gebruiken we het woord censuur niet als het gaat over dit soort acties, maar uiteindelijk is dat precies wat het inhoudt.

De sancties tegen andere landen zijn alleen mogelijk omdat de Verenigde Staten de mondiale reservevaluta controleert waarvan elk van deze landen op dit moment afhankelijk van is. Deze sancties zijn een poging van de Verenigde Staten om specifieke landen, en iedereen die wil deelnemen aan transacties met die landen, te vertellen wat ze met hun geld mogen doen. Zoals we al eerder meldden, is het een vorm van censuur.

Deze positie van de wereldmacht, die is opgebouwd door het bewapenen van de Amerikaanse dollar, blijft de Amerikaanse dominantie over de hele wereld uitbreiden. Het heeft doeltreffend gewerkt zoals de regering van de Verenigde Staten van plan was. Maar er zijn enkele onbedoelde gevolgen, waaronder het zoeken van een alternatief voor de Amerikaanse dollar.
In de afgelopen twee jaar hebben we gezien dat Rusland en China beiden…

Openlijk debatteren over hun behoeft om van het US-dollarsysteem af te stappen

Ze hebben hun bezorgdheid geuit over hoe “duur” het systeem is, samen met hun bezorgdheid dat de VS geneigd is de munt te ‘bewapenen’. Er zijn landen als Venezuela die de creatie van nieuwe valuta’s hebben onderzocht waardoor het voor de VS niet mogelijk zou zijn om deze te ondermijnen. En er is een groeiend bewustzijn onder zowel burgers als regeringen, die betrekking hebben op deze kwestie.

Dit is waar Bitcoin in het spel komt – Het is zeker nog niet perfect als valuta. Er is een grote prijsvolatiliteit op korte termijn. Er is veel minder liquiditeit in de markt dan de andere wereldwijde valuta’s. De gedecentraliseerde, digitale valuta wordt niet zo doordringend geaccepteerd als de Amerikaanse dollar, enz. De lijst gaat maar door. Maar Bitcoin heeft wel een specifiek voordeel en dat is een groot voordeel- het is niet censurerend en kan niet in beslag worden genomen.

Wanneer u zich zorgen maakt over inbeslagname of censuur, ongeacht of u een individuele burger of een natiestaat bent, is het vermogen om zich te verzetten tegen inbeslagname en censuur veel belangrijker dan prijsvolatiliteit, liquiditeit of adoptie. Letterlijk gezien zijn uw Amerikaanse dollars nutteloos als u er geen toegang tot heeft of als ze van u worden afgenomen.

Steeds meer mensen en/of landen gaan zichzelf onderwijzen over Bitcoin in de loop der tijd, gezien de voortdurende druk van de US-dollar door de VS.

De Westerse regering streeft naar acties die op korte termijn gunstig zijn

Waarschijnlijk zullen ze over een lange periode meer afstand gaan nemen van de US-dollar. De recente bedreigingen tegen Irak en het mogelijke verlies van toegang tot de bankrekening van hun centrale bank zijn hiervan een goed voorbeeld. Als u deel zou uitmaken van het leiderschapsteam van de Iraakse regering, dan moet het wel zeer verontrustend zijn dat een ander land de rijkdom van uw land in beslag kan nemen of het gebruik ervan kan censureren. Dit leidt ertoe dat u op zoek gaat naar alternatieve ‘stores of value’ en ruilmiddelen. Dat zal alles omvatten, van goud tot valuta van andere grootmachten tot iets als Bitcoin.

In eerste instantie is het de bedoeling dat het educatief is. Uiteindelijk beginnen mensen meer en meer interesse te krijgen. Ze vallen in “the rabbit hole”. Het licht gaat uit. En dan wordt duidelijk dat Bitcoin’s ‘non-censorship’ en niet-beslagbaarheid precies de oplossing is die ze nodig hebben om geweldloos terug te vechten. Bitcoin kan uw land daadwerkelijk helpen om solvabel te blijven. Om de dreigende liquiditeitscrisis te omzeilen die zou ontstaan als u niet doet wat de Verenigde Staten wilt. Deze geopolitieke situaties zijn zeer complex. In de meeste gevallen zijn er geen goede of foute antwoorden. Maar de Verenigde Staten hebben hun strategie bekend gemaakt. Ze gaan de wereldwijde reservevaluta gebruiken in een oorlog tegen degenen die ze niet kunnen verdragen. Als je in een land woont dat wordt afgesneden van het mondiale financiële systeem, noemen we dat censuur en zijn we het er fel mee oneens.

Dit contrast kan niet eeuwig blijven bestaan. Uiteindelijk zullen de gesanctioneerde landen, samen met degenen die denken dat ze op een korte lijst van gesanctioneerde landen staan, terugvechten. Het is onwaarschijnlijk dat ze dit op een militaire manier kunnen doen. De Verenigde Staten hebben te veel vuurkracht en overwicht. Het zou dus niet verwonderlijk zijn dat ze ervoor kiezen om op een geweldloze manier te protesteren en zich te verzetten door fiatvaluta’s om te zetten in Bitcoin, de meest veerkrachtige, niet-censureerbare, niet-beslagbare valuta ter wereld.

What's your reaction?

Leave a comment