Holo (HOT)

Mensen hebben twijfels of één van de bestaande blockchains wel of niet in staat zullen zijn om te schalen naar de niveaus die nodig zijn om de datastroom van hun specifieke niche markten te verwerken. Of dat nu een wereldwijde valuta is, een wereldwijd verspreid smart contract systeem, of iets anders.Terwijl de sectoren die de meeste blockchains willen betreden enorm zijn en schaalvergroting een grote zorg is, zijn ze praktisch niets vergeleken met het opschalen naar een niveau dat in staat is om alles wat iedereen op het internet doet aan te pakken.

Als er al twijfels zijn over hoe een niche blockchain zijn belofte kan waarmaken, hoe kan Holochain dan zelfs maar hopen om het internet in zijn geheel aan te pakken?

Het gecentraliseerde internet!

Er zijn in het verleden methoden voor het uitwisselen van data aangeboden in peer-to-peer oplossingen, met name het BitTorrent-protocol dat bestanden in stukken kan verdelen en deze over meerdere servers kan verdelen. Het zwakke punt van BitTorrent is echter dat alle bestandsstukken moeten worden gelokaliseerd aan de hand van hun IP-adressen, zodat uiteindelijk al het verkeer kan worden getraceerd alsook de deelnemers, of in ieder geval hun computers kunnen worden geïdentificeerd.

Een andere peer-to-peer technologie is het Tor netwerk, waarvan de servers verbindingen doorsturen, waardoor ze geen data doorgeven over waar ze een verbinding van hebben ontvangen. Het Tor netwerk kan ook gebruik maken van meerdere server verbindingen om de richting van data aanvragen tussen meerdere in- en uitgangen te verbergen.

Dit betekent dat je slechts één stap terug kunt traceren en die ene stap is de laatste van een verduisterde, circuitvormige route. Het Tor netwerk doet echter niets om het probleem van server opslag aan te pakken. De gevraagde of aangeboden data op het Tor netwerk moet ergens worden opgeslagen.

Blockchain technologie is op dit moment de enige haalbare aanpak voor zowel het privatiseren als het verdelen van data, waardoor de fundamentele centralisatieproblemen die zijn ontstaan op het internet in het algemeen worden opgelost. Holochain hoopt voorop te lopen in de doorbraak van de blockchain oplossing voor het hele internet.

Concept

Beginnend met de meest voorkomende vraag “Zijn Holochain en Holo verschillend?” Ja

Holochain – Schaalbare agent centric distributed computing, is een gedistribueerd blockchain alternatief en gedistribueerd app platform.

Holo – Brug tussen Holochain en gebruikers voor mainstream adoptie, is het paradepaardje van Holochain, Holo is een gedistribueerde app HOSTING platform, om meer gebruiksgemak van Holochain apps mogelijk te maken en om een brug te bouwen tussen het gecentraliseerde en gedecentraliseerde web.

Holochain

De sleutel tot het voorstel van Holochain is om in wezen gedistribueerde blockchains uit te voeren. Zij beschrijven het systeem als een combinatie van bewezen technologieën afgeleid van BitTorrent, GitHub en Blockchain.

Holochain wordt gepositioneerd als een alternatief voor de blockchain, waardoor ontwikkelaars een framework krijgen voor het creëren van gedecentraliseerde applicaties (dApps).

Een grote verandering om dit mogelijk te maken is een overstap van de data-afhankelijke blockchain naar een agent-centric systeem. De methode van Holochain vermijdt het houden van een wereldwijde consensus, door gebruik te maken van een agent systeem waarin elke agent een private fork bewaart en dat op een bepaalde manier wordt opgeslagen en beheerd op de blockchain met een gedistribueerde hash table.

Dit voorkomt schaalbaarheidsproblemen die blockchain-oplossingen hebben geteisterd. Het stelt dApps die gehost worden op Holochain ook in staat om veel meer te doen met minder resources dan nodig is voor blockchains.

Holo

 

Ondanks alle voordelen van nieuwe opkomende technologieën zoals blockchain en holochain, adopteren mensen technologie niet alleen omdat het goed is. De meesten houden zich aan de makkelijke en aangename. Dit is waar Holo binnenkomt.

Holo is een brug van Holochain’s volledige peer-to-peer wereld voor de toekomst terug naar de semi-centrale wereld van vandaag, waardoor mensen hun webbrowser en bestaande betalingssystemen kunnen gebruiken om te communiceren met gedecentraliseerde crypto-apps en valuta.

Holo brengt hosting van geavanceerde sociale applicaties uit gecentraliseerde datacenters naar de uiteinden van het internet,waar onze apparaten leven.

Het maakt zelf-scaling infrastructuur tot een realiteit door middel van peer-to-peer architectuur, die automatisch load-balancing en load-sharing uitvoert over duizenden of zelfs miljoenen peers.

Holo stelt hosts in staat om een minicomputer van consumentenkwaliteit om te zetten in een bron van inkomsten, waar ze worden betaald voor het hosten van gedistribueerde applicaties. Hosts kiezen zelf welke apps ze willen bedienen en stellen hun eigen hostingprijzen en prioriteiten vast.

Technologie

Op het Holochain netwerk draait elke node zijn eigen chain, op dezelfde manier waarop GitHub ontwikkelaars hun eigen kopieën van broncode maken en deze kunnen in en uitchecken vanuit een centrale repository.

Vanuit het BitTorrent perspectief gebruikt Holochain een zogenaamde “distributed hash table” (DHT).

Wat is een distributed hash table” (DHT)?

Wat Holochain anders maakt dan de traditionele blockchain is gedistribueerde hash tables (DHT), een gedecentraliseerd opslagsysteem dat het meest bekend staat om zijn gebruik in torrents. In een DHT downloadt u tijdens het downloaden van een bestand bijvoorbeeld geen data van één enkele bron. In plaats daarvan download je verschillende delen van dat bestand van verschillende hosts met behulp van “keys”.En natuurlijk is er de blockchain-technologie, die een veilige opslag mogelijk maakt zonder de noodzaak van centrale servers.

Op dezelfde manier hoeven Holochain nodes geen enkele, globale staat te delen (bijvoorbeeld een grootboek van alle transacties van begin tot eind zoals in “traditionele” blockchain systemen) zolang sommige nodes delen van een geheel (DHT) kunnen “samenvoegen”.

Deze methodologie is ook ontworpen om het voor ontwikkelaars en gebruikers snel en eenvoudig te maken om applicaties te lanceren vanuit de centrale, GitHub-achtige, repository en deze uit te voeren op gelokaliseerde blockchains. Als je niet hoeft te wachten op bevestiging van een grotere, universele blockchain, die in termen van reactiviteit beïnvloed zou kunnen worden door toepassingen die geen verband houden met je eigen blockchain, ontstaat er minder wachttijd.

DNA functie

Meer flexibiliteit (en verantwoordelijkheid) voor ontwikkelaars – Bitcoin heeft geen ruimte om de validatie regels uit de box te variëren, waardoor de netwerkdeelnemers geen flexibiliteit krijgen (tenzij er soft forks, of software veranderingen worden geïmplementeerd of hard forks, die zelfs een andere Bitcoin, zoals Bitcoin Cash, Bitcoin Gold, etc., kunnen creëren).

Dankzij de functie genaamd DNA, oftewel de vooraf vastgestelde “basisregels” die door de deelnemers aan een gedecentraliseerde toepassing (Dapp’s) zijn vastgesteld, stelt Holochain de ontwikkelaars van Dapp in staat om meer flexibiliteit te verkrijgen bij het kiezen en implementeren van hun eigen regels zolang deze niet in contradictie zijn met DNA. Het is belangrijk om op te merken dat DNA inherent is aan elke Dapp. Met andere woorden, elke Dapp heeft zijn eigen DNA of regels voor “consensus”.

Iets om op te merken is echter dat DNA meer verantwoordelijkheid legt bij ontwikkelaars, die eerst een kwalitatief hoogwaardig DNA moeten instellen voordat ze een Dapp ecosysteem opbouwen om ervoor te zorgen dat de Dapp soepel functioneert. Het geven van meer flexibiliteit aan ontwikkelaars (wat ook meer verantwoordelijkheid betekent) kan gevaarlijk zijn, zoals bij Ethereum.

Immune system

Een ander veiligheidskenmerk dat Holochain heeft is het immune system. Nodes kijken naar hun DHT en de verschillende Dapps en hun respectievelijke DNA dat ze hebben. Wanneer bepaalde deelnemers vastbesloten zijn om DNA-regels te overtreden, communiceren de nodes deze informatie naar elkaar en worden de slechte deelnemers buiten het Holochain-netwerk gehouden.

Gebruik

Holochain heeft een token genaamd Holo Token (HOT), dat wordt beloond aan nodes voor het draaien van Holochain software en hosting Dapps.

Daarom, terwijl “traditionele” software providers, zoals Airbnb, verantwoordelijk zijn voor niet alleen het bouwen van applicaties, maar ook voor de hosting en beveiliging, bouwen Dapp-ontwikkelaars op Holochain Dapps uit, terwijl de nodes ze hosten en de veiligheid in stand houden door DNA-regels af te dwingen en het immune system te gebruiken om te controleren op slechte factoren.

Verschil tussen Holo Fuel & HOT?

Holo Fuel is een valuta voor de aankoop van computers (verwerking, bandbreedte en opslag) en kan dus worden beschouwd als een valuta die wordt uitgedrukt in computerkracht. Het is geen token dat uit het niets wordt gemaakt. Net als bij dubbel boekhouden wordt de Holo-organisatie gedebiteerd voor de credits die op uw rekening worden gezet.

HOT is een tijdelijk overdraagbaar ontvangstbewijs voor uw Holo Fuel. Het is een ERC20-conforme “drager” token, dus wie het bestuurt op het moment dat ze het inwisselen ontvangt een gelijke hoeveelheid Holo Fuel op hun Holo account.

Beschikbaarheid en prijs

Het meeste volume van Holo (HOT) gaat via de nog vrij onbekende Fatbtc en heeft daar ongeveer een trading volume van $1.168.886 wat overeenkomt met een volume percentage van 41%, de 2de plaats wordt uiteraard bekroond door één van de grootste exchanges, Binance. Op Binance draait Holo een volumepercentage van 32%, de rest van het volume is verdeeld over kleiner ongekende exchanges.

30 april 2018 werd Holo vrijgegeven uit zijn ICO en zijn all-time high werd dan ook kort daarna bereikt, dit was op 5 mei 2018 en bedroeg 0.001943$. Hij is daarna fel gezakt tot een dieptepunt van 0.000367$

75% van de HOT tokens werden verspreid via de Holo Token ICO en 25% is in handen van het team en de organisatie.

Andere aspecten

Holochain is geschreven in Go en die bepaalde programmeertaal is gekozen vanwege de gelijkenis met C# en het gebruiksgemak. De code base is volledig open source en kan worden bekeken in de Holochain GitHub.

Bij het ontwikkelen van dApps voor Holochain-ontwikkelaars is het gebruik van zowel Lisp als JavaScript vrij en er is ook ondersteuning voor front-end talen zoals CSS, HTML en JavaScript.

De Holochain-ontwikkelaars hebben verklaard dat Holochain flexibel is in het omgaan met nieuwe talen, dus er is een goede mogelijkheid dat er in de toekomst ondersteuning voor extra talen wordt toegevoegd.

Hoe de technologieën van dit project precies samenkomen is ingewikkeld en vereist een behoorlijke mate van computerwetenschap of soortgelijke kennis om te begrijpen. Dit wordt weerspiegeld in hun whitepaper, die, in tegenstelling tot de meeste whitepapers, bijna volledig is gemaakt uit formules en terminologie die ontoegankelijk zal zijn voor de gemiddelde persoon.

Team & Community

Holochain beweert dat de oorsprong teruggaat tot voor de financiële crisis van 2008 en de komst van Bitcoin, waar belangrijke leden “droomden” van een beter internet. Het is vaag over de vraag naar welke leden dat zou kunnen verwijzen en wat precies hun wegen waren die tot de oprichting van het Holochain-project hebben geleid. Hoofdarchitect Arthur Brock: Brock was de CTO bij Targeted Currencies Network en is de oprichter van Metacurrency Project. Aangezien beide banen gericht waren op het creëren van alternatieve digitale valuta’s, werkt Brock al sinds 2001 aan digitale valuta’s, nog zelfs voordat Bitcoin werd bedacht.

Zonder enige specificiteit lijkt de bewering dat de fundamenten van Bitcoin teruggaan tot voor Bitcoin slechts een poging is om extra legitimiteit te verkondigen in wat anders een tamelijk typisch verhaal zou zijn van bekwame ondernemers die samenkomen in de huidige tijdgeest van cryptocurrency manie en proberen te profiteren van die kans.

Zoals het wordt weerspiegeld in de whitepaper, is het Holochain-team sterk technisch gericht en bestaat het volledig uit ontwikkelaars en ingenieurs. Er is geen community manager, geen marketingdivisie, en er is ook geen sprake van enige vorm van business developer.

De ontwikkelaars achter Holochain hebben veel ervaring. De medeoprichters hebben allebei 34 jaar programmeerervaring.

Founder & Co-Founder:

Arthur Brock – De hoofdarchitect achter Holochain, is sinds 1984 contract codeur en werkt sinds 2001 met AI-systemen en als ontwerper van online alternatieve valutasystemen.

Eric Harris-Braun – De Executive Engineer achter Holochain. Hij is ook een contract codeur sinds 1984, een full-time programmeur sinds 1988, een ontwerper van peer-to-peer communicatietoepassingen (glassbead.com) voor vele jaren, een full-stack web ontwikkelaar, evenals ervaring in systeemontwerp, framework design, enz.

Merk op dat er twee websites zijn, één voor de Holochain Blockchain en een andere voor hun token, HOT. Deze tweede website is gericht op het promoten van hun token en het team op de HOT-website is een beetje meer compleet, met community managers en mensen die zich inzetten voor outreach. Ze hebben ook een “filmmaker” op de lijst staan.

Community

Reddit - 3.900 subs
Medium - 1.200 volgers
Twitter - 16.727 volgers
Telegram - 13.920
Facebook - 3.447

Roadmap

Q4 2018 –

 • Holo – 100M testtransacties per uur op Holo met Holo fuel. Test netwerk van Holo die op 10.000 hostapparaat in werking wordt gesteld.
 • Holochain – Holochain Beta Release. Commitment to backward compatibility en meer veiligheidscontroles.
 • Apps – Holochain App Store / Package Manager is live 50+ Holochain gebaseerde applicaties die tot op heden zijn gemaakt. Samenwerkingsverbanden voor andere asset-backed valuta’s (energie, voedsel, huisvesting, etc.).

Q1 2019 –

 • Holo – Holo draait op 20.000 hostapparaten. Het aantal nodes van Holochain is groter dan het aantal Bitcoin nodes. Het productieniveau wordt ingewikkeld.
 • Holochain – Peer-to-Peer-applicaties op Holochain bereiken 50 apps en 10.000 gebruikers (met apps die geen betaalde hosting nodig hebben om onevenwichtige productie/consumptie glad te strijken).
 • Apps – Vervanging voor gmail / gdocs / samenwerkingstools app beschikbaar als beta op Holochain.

Pro Con Risk

Pro’s
 • Een unieke benadering van het consensusprobleem dat de huidige beperkingen van de blockchain zou kunnen oplossen.
 • Geen “whitepaper project” – ontwikkelaars kunnen aan de slag met het bouwen op Holochain.
 • ICO verliep soepel en was zo gestructureerd dat centralisatie in termen van tokendistributie onder ICO-bijdragers werd voorkomen.
 • In aanvulling op het bovenstaande, geen gekke privé- of voorverkooptransacties (grote bonussen, geen lock-ups/beleggingen voor grote bonussen, etc.), die token dumps door grote, startende investeerders voorkomen.
 • De projectleider Arthur Brock werkt sinds 2001 aan alternatieve digitale valuta en peer-to-peer technologie.
 • Laag $20m ICO hard cap (op het moment van schrijven, $175m marktkapitalisatie) vs. andere projecten, zoals EOS en Dfinity, die miljarden dollars hebben opgehaald. Een lagere marktkapitalisatie zou meer ruimte kunnen bieden voor HOT-prijswaardering.
 • De marketing van het project lijkt een organische aanpak te hebben gevolgd, waarbij de gemeenschap de grootste evangelisten van Holochain is, wat blijkt uit de ondersteuning van sociale media en activiteiten (commentaren, likes, etc.) op platforms als Reddit en Twitter.
 • Ondersteuning van Mozilla CFO en Netflix mede-oprichter Jim Cook.
Con’s
 • Vrijwel geen marketing, dus weinig “mainstream” hype.
 • Er is weinig informatie wat er gebeurt als de ERC20 tokens eenmaal omgezet zijn in de originele Holo Fuel token. Ze houden zich waarschijnlijk gewoon stil omdat ze professionals zijn en geen dingen willen aankondigen totdat het in werking is gesteld (zoals WanChain?), maar ik denk dat het nog steeds belangrijk is om te vermelden.
 • “Vluchtige” totale supply. Het doel van het project is om de prijs van het token enigszins stabiel te houden door het aanbod te verhogen (en te verlagen?) (d.w.z. geen hard cap op het maximale aanbod, zoals bij Ethereum).
Risks
 • Omdat Holochain heel anders is dan de traditionele blockchains, is het moeilijk om de toekomst en de adoptie ervan te raden, wat een cruciale stap is voor succes op lange termijn.

Score

Conclusie

Holochain heeft zeker zijn werk gedetailleerd uitgewerkt, om niet alleen hun proof of concept op te bouwen en de verdiensten ervan op een technische basis vast te stellen, maar ook om dat uit te werken naar een wijdverspreide adoptie. Voor elke toepassing waarvan zij beweren dat Holochain service kan verlenen, is er een concurrent die zich specifiek op die service richt, wat betekent dat zij op alle fronten te maken krijgen met sterke concurrentie van zeer gerichte, gespecialiseerde rivalen.

Holochain is een platform gebaseerd op een heel ander overeenkomst/consensusmechanisme dan traditionele blockchains. Door het gegevensgerichte karakter van het platform heeft Bitcoin te maken met veel problemen, zoals inefficiënte mining. Terwijl Bitcoin één gedeelde realiteit (de Bitcoin blockchain) op het hele netwerk afdwingt, staat Holochain mensen toe om vrije wil en hun eigen realiteit te hebben zolang sommige grondregels door de deelnemers worden geaccepteerd.

De grote visie achter Holochain, van een echt gedecentraliseerd, democratisch, eerlijk verdeeld, maar toch veilig internet, is een visie waar iedereen achter kan staan. Het is een grote droom, en een grote pay-off voor alle investeerders als het wordt gerealiseerd. Maar dit is een ongelooflijk long-term spel, geschikt voor de echte geduldige investeerder (dus zeker niet weggelegd voor onze founder Cain Ransbottyn 😉 ).

Hoewel het nog te vroeg is om te zeggen of Holochain zijn doelen kan bereiken, zou de nieuwe aanpak van het project, het werkend product, de eerlijke ICO-structuur, de achtergrond van het team in digitale valuta en peer-to-peer technologie, de lagere marktkapitalisatie ten opzichte van andere grote projecten en de steun van de community op sociale platforms gunstig kunnen uitpakken voor het investeringspotentieel van het project.

Links

What's your reaction?

Leave a comment