I am Satoshi!

Veel voorstanders van Bitcoin hebben het erover dat de digitale munt “eigen is aan het internet”. Het idee hierbij is dat elke persoon al verbonden is via, en interageert op, een digitale wereld zonder grenzen nl. het internet. In plaats van te proberen om fysieke wereldvaluta’s (fiat) te gebruiken en ze te laten functioneren in een digitale wereld, zullen we beter af zijn met het gebruik van een digitaal inheemse valuta (gecreëerd op het internet, voor het internet, en bestuurd door het internet).

Het probleem bij fiat valuta’s

Twee van de grootste uitdagingen voor fiat valuta’s op het internet zijn snelheid en regelgeving. Helaas is het nog steeds erg moeilijk om geld over de hele wereld heen en weer te sturen vanwege de complexiteit van grensoverschrijdende transacties. Deze complexiteit kan net zo eenvoudig zijn als hogere transactiekosten, maar net zo moeilijk als het gebrek aan ondersteuning van landen in bepaalde rechtsgebieden door grote betalingstransactiebedrijven (Apple Pay, Square Cash, Venmo, enz.).

Bovendien wordt de snelheid van deze grensoverschrijdende transacties sterk belemmerd nl. een deel hiervan wordt veroorzaakt door regelgeving, een deel wordt veroorzaakt door verouderde infrastructuur en een deel wordt veroorzaakt door de urenlange werkzaamheden van financiële instellingen. In veel gevallen is er weinig verschil tussen iemand die het geld ontvangt dat je hem in één minuut, één uur of één dag opstuurt. Maar soms doet het er wel degelijk toe.

Bijvoorbeeld, onlangs is er een gentleman die een virtueel spel heeft gemaakt met de naam Satoshi’s World, waar iedereen wereldwijd tegen een kleine vergoeding een bericht kan schrijven op Google maps. (Je kunt er hier meer over lezen). Of je nu “Bitcoin” wilt schrijven op het Witte Huis of “Long Bitcoin, Short the Bankers” op het Centraal Station van Amsterdam, je bent vrij om het gewenste bijna onmiddelijk te maken wat je wilt. Er is echter een addertje onder het gras nl. je moet 50 satoshis per karakter (ongeveer $0.0018) betalen voordat je creatie in Satoshi’s World wordt opgenomen.

Als het virtuele spel fiat valuta zou gebruiken, zouden er veel uitdagingen zijn met grensoverschrijdende betalingen (welke service gebruik je, hoe zet je valuta om, heb je bepaalde licenties nodig, hoe voorkom je credit card conflicten, etc.) en het zou uren of dagen duren voordat de oprichter van het spel er zeker van kan zijn dat hij het geld heeft ontvangen. In plaats van het hoofd tegen de muur te slaan, koos de oprichter van Satoshi’s World ervoor om Bitcoin (hopelijk de toekomstige algemeen aanvaarde internetmunt) te gebruiken.

Deze keuze stelt hen in staat om omwisselingen, licenties, conflicten en vele andere grensoverschrijdende kwesties te omzeilen en tegelijkertijd de afhandelingstijd drastisch te verlengen. Maar zelfs met de Bitcoin blockchain kunnen transacties 10 tot 30 minuten in beslag nemen, omdat de blokken worden gevalideerd, zodat de makers van het spel Lightning Network betalingen hebben geïmplementeerd.

Dit was belangrijk om twee redenen:

1. Als gebruikers van het spel alleen maar centen uitgeven om berichten te schrijven, zouden de transactiekosten op de Bitcoin blockchain hoger zijn dan het verschuldigde bedrag (ex: Long Bitcoin, Short the Bankers zou minder dan $0,06 kosten om te schrijven). Gelukkig stelt het Lightning Network iedereen in de wereld in staat om satoshis naar iemand anders te sturen voor vrijwel geen kosten.

2. De gebruikers van Satoshi’s World willen hun bericht schrijven, betalen wat ze verschuldigd zijn, en ze zien onmiddellijk hun werk weergegeven worden in het spel. Als de maker van het spel moest wachten op de definitieve afhandeling van een traditionele Bitcoin-transactie, kan het zijn dat de betalende klant te lang moet wachten (10-30 minuten). In plaats daarvan handelt het Lightning Network de betaling onmiddellijk af, wat betekent dat de klant kan betalen en onmiddellijk zijn bijdrage kan zien.

Klein beginnen is…

Het lijkt misschien vreemd dat wij een relatief onbekend en nieuw virtueel spel gebruiken om te beschrijven waarom Bitcoin en het Lightning Network zo belangrijk zijn, maar elk groot idee begint met zeer kleine implementaties. Vergeet niet dat Uber een zwarte autoservice was in slechts één stad met minder dan 10 voertuigen om mee te beginnen en dat Airbnb luchtmatrassen waren voor vreemden die in de keuken van het appartement van de oprichters verbleven.

De huidige implementaties van het Lightning Network zullen het wereldwijde financiële systeem niet onmiddellijk verstoren en dat is prima. De kernwaarde van het voorstel om binnen enkele seconden geld naar iedereen ter wereld te sturen, in enkele seconden en zonder kosten, is zo’n grote technologische vooruitgang dat het netwerk na verloop van tijd alleen maar sterker zal worden naarmate meer mensen integraties in hun producten en services implementeren.

Satoshi’s World ziet er vandaag de dag uit als een spel, maar het is gewoon weer een voorbeeld van hoe mensen de valuta van het internet nl. Bitcoin zullen blijven kiezen in plaats van de langzame, inefficiënte fiat valuta’s van vandaag.

 

Heeft u vragen over dit artikel of heeft u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment