India In de spotlight door een verlies van $3,2 miljard aan Bitcoin!

De Eerste minister Narendra Modi van India heeft een bepaalde reputatie, maar zijn beleid heeft een harde lijn getrokken op het gebied van crypto. Nu is er een rapport opgedoken van Bloomberg waarin staat dat Gujarat, de thuisstaat van premier Modi, verantwoordelijk zou kunnen zijn voor meer dan $3 miljard aan investeringsverliezen ten gevolge van bitcoin. Er zijn veel belangrijke elementen in het schandaal, met als kern het zogenaamde Ponzi-systeem BitConnect, dat door de Indiase autoriteiten wordt onderzocht en dat in Texas en North Carolina niet meer mag opereren door een stopzetting van zijn activiteiten.

Fraudebestrijding

Een paar jaar geleden heeft de Eerste Minister Modi een besluit genomen om bepaalde bankbiljetten te verwijderen die bij fraude werden gebruikt, dit leidde ertoe dat Indische investeerders naar BitConnect grepen als alternatief, om zo hun bezittingen onder de radar te houden. Dhr. Modi’s beleid is een gericht op de strijd tegen corruptie en hij wordt volgend jaar herkozen. Ondertussen vertelde de bron Bloomberg dat door het verbieden van de bankbiljetten zowat $650 miljoen aan “clandestiene” transacties plaatsvond, die gericht waren op cryptocurrencies.

Uiteindelijk, stuurden de in Gujarat-Gebaseerde investeerders miljarden dollars naar de controversiële BitConnect, $3.2 miljard om precies te zijn. BitConnect, dat ook kantoren had in de V.S., Hongkong, Singapore en andere jurisdicties, werd door medeoprichter Satish Kumbhani van BitConnect in de staat gepromoot.

Het bedrijfsmodel van BitConnect bestond erin om de stortingen van bitcoins te aanvaarden in ruil voor geld waarvoor de investeerders de eigen coin van het bedrijf ontvingen, die de klanten vervolgens konden uitlenen met een rentevoet van meer dan 40%, aldus het Bloomberg rapport. Er was een stimulans om een nog hoger tarief te verdienen, waardoor andere investeerders naar het platform werden aangetrokken.

Het begin van het einde

Er volgden een reeks gebeurtenissen, waaronder in januari 2018 de stopzetting van de activiteiten van BitConnect in de VS, die samenviel met het begin van de daling van de bitcoin prijs. Dit werd allemaal verergerd door het besluit van India om de crypto exchanges aan te pakken en daarna werden Gujarat en New Delhi overspoeld met berichten over fraude met crypto, zoals door Bloomberg al werd gemeld.

De sage wordt vanaf hier alleen maar erger, wat wordt aangetoond door berichten over ontvoeringen door autoriteiten en voormalige wetgevers maar ook door berichten van medewerkers van BitConnect met betalingsverzoeken van honderden tot zelfs duizenden bitcoins. Zonder dat er een oplossing in het verschiet lag, waren Gujarat-investeerders klaarblijkelijk degenen die de zak van $3,2 miljard in hun handen hadden.

Nu de centrale bank van India andere banken heeft verboden om samen te werken met cryptocurrency exchanges, nemen de dubieuze methodes om in cryptocurrencies te handelen toe, met name Dabba, wat een onwettige manier is om digital assets “off the books” te verhandelen, zoals we al eerder meldden.

 

What's your reaction?

Leave a comment