Investeerders hebben in het tweede kwartaal van 2018 meer dan $ 2 miljoen aan Crypto scams verloren!!

Aangezien de diefstal van crypto toeneemt, heeft een recent rapport van het gerespecteerde Russische bedrijf Kaspersky Labs voor cyberveiligheid en antivirus aangetoond dat crypto-criminelen in het tweede kwartaal van 2018 mensen voor meer dan 2 miljoen dollar hebben opgelicht via phishing-fraude.

Crypto-criminelen hebben van april tot juni naar verluidt 2,3 miljoen dollar gestolen in een groot aantal oplichterijen en frauduleuze activiteiten, waaruit blijkt dat we nog een lange weg te gaan hebben om crypto-criminaliteit aan te pakken.

Het verslag heet “Spam and Phishing in Q2 2018”. Het geeft een diepgaande blik op de marktsituatie en hoe de oplichters verschillende technieken gebruikten om mensen te verleiden om hun gegevens weg te geven. Ook, was de populairste scam, volgens het rapport, de “Giveaway van Ethereum” waar de mensen een bepaalde hoeveelheid ethereum naar een wallet moesten sturen in de hoop om 10 keer zo veel coins terug te krijgen die zij hebben verzonden.

Als iemand u al eens een link heeft gestuurd die verwijst naar een crypto-website en u om uw persoonlijke gegevens vraagt, dan moet dat een oplichting zijn. Vooral als het adres van de website u erg bekend is.

Creatieve crypto criminelen gebruiken nep crypto giveaways

Deze zogenaamde giveaways bieden promoties om de belangstelling van de consument te wekken omdat de deals gewoon te mooi zijn om waar te zijn. Helaas zijn ze dat meestal ook, zoals in dit nieuwe verslag wordt geconcludeerd. Individuen werden opgelicht door vrijwillig hun gegevens op te geven aan crypto-criminelen, die vervolgens gebruik maken van kwaadwillige kopieën van crypto wallets die de individuen misleidden.

Kaspersky zei in het verslag dat één van de belangrijkste sectoren die vatbaar is voor dergelijke frauduleuze oplichterspraktijken, de initial coin offerings markt is. Crypto-criminelen stellen zich voor als nieuwe ICO-projecten die geld willen inzamelen en vervolgens nietsvermoedende mensen voor de gek houden die denken dat ze in de pre-lanceringsfase van een nieuwe coin zitten, de coin zal uiteindelijk nooit tot stand komen.Het rapport ging ook in detail hoe het anti-phishingsysteem van Kaspersky ongeveer 85.000 pogingen heeft voorkomen die gebruikers in contact zou gebracht hebben met phishing-websites.

Omdat de ICO oplichtingen het meest in trek is is het volgende vrij logisch. Het rapport concludeerde dat de populairste cryptocurrency voor crypto-criminelen ether is. De oplichters maken graag gebruik van het vertrouwen dat men in ethereum heeft om tegen individuen te gebruiken. De populariteit van zowel ICO’s als ether wordt hierdoor het doelwit van de oplichters.

Twitter

Natuurlijk moeten we ook vermelden dat Twitter een andere populaire middel was om nietsvermoedende mensen te bedriegen. Er waren talloze pogingen om valse accounts aan te maken, zoals Vitalik Buterin of zelfs Elon Musk. Uit een onderzoek is gebleken dat meer dan 15.000 twitter-accounts die gerelateerd zijn aan de crypto, nep zijn of die door bots worden gebruikt om onschuldige beleggers aan te trekken.

Wereldkampioenschap voetbal 2018

Cybercriminelen van over de hele wereld bereidden zich voor op het wereldkampioenschap voetbal, net als de organisatoren en voetbalfans. Het wereldkampioenschap voetbal werd gebruikt in vele traditionele oplichtingsmethoden met behulp van social engineering. Cybercriminelen creëerden nep-partnerwebsites voor het kampioenschap om toegang te krijgen tot de bankrekeningen en andere rekeningen van slachtoffers, ze pleegden gerichte aanvallen en maakten nep-pagina’s voor de aanmelding van een fifa.com-account.

HTTPS

Zoals de site securelist vermeld in het 2017-rapport, zijn er nu meer en meer phishingpagina’s te vinden op gecertificeerde domeinen. Dit kunnen bijvoorbeeld gehackte of speciaal geregistreerde domeinen zijn die cybercriminelen gebruiken om hun inhoud op te slaan. Dit heeft te maken met het feit dat het grootste deel van het internet overstapt naar HTTPS en het gemakkelijk is geworden om een eenvoudig certificaat te verkrijgen. Halverwege het tweede kwartaal kondigde Google daarom toekomstige inspanningen aan om de manier waarop Chrome met certificaten werkt te veranderen. Vanaf september 2018 stopt de browser (Chrome 69) met het markeren van HTTPS-sites als “veilig” in de URL-balk. In plaats daarvan zal Chrome vanaf oktober 2018 het label “Niet veilig” gaan tonen wanneer gebruikers data invoeren op ongecodeerde sites.

Wanneer Chrome 70 verschijnt in oktober 2018, wordt een rode “Niet veilig” markering weergegeven voor alle HTTP-locaties waar gebruikers data invoeren.

Een andere studie suggereert ook dat 55% van de ICO’s in het tweede kwartaal van 2018 faalde, maar er toch om een totaal van $8,3 miljard op te halen. Voor meer info over de meest gebruikte oplichting kan je altijd het report op Securelist bekijken.

 

 

 

What's your reaction?

Leave a comment