Inzichten in Bitcoin Futures contracten, DEEL 1

In december vorig jaar bereikte Bitcoin een record-prijs van ongeveer $20.000 USD. Eén van de belangrijkste factoren die een dergelijke prijsstijging beïnvloedde was de introductie van een futures contract op Bitcoin. Hoewel deze stijging voornamelijk plaatsvond vóór de lancering van het futures contract, was deze deels door het feit dat CBOE/CME een nieuw afgeleid product zou gaan aanbieden. In dit artikel zullen wij proberen het principe van een futures contract uit te leggen en hoe het dit de prijs van Bitcoin kan beïnvloeden.

Op 10 december 2017 lanceerde CME Group de handel in Bitcoin futures en een week later werden dit soort handelsactiviteiten uitgevoerd door haar concurrent Cboe Global Markets.

De lancering van CME futures heeft de juridische status van cryptocurrency vergroot en heeft ook de interesse van beleggers in het digitale vermogen vergroot. De kernvraag hierbij is: hoe kan dit instrument u extra geld opleveren?

De geschiedenis van futures

Het idee om futures contracten te creëren was oorspronkelijk bedoeld om fabrikanten en leveranciers te beschermen tegen plotselinge of aanzienlijke schommelingen in de grondstofprijzen. Dit is een schriftelijke overeenkomst die de omvang (hoeveelheid), kosten, evaluatie (kwaliteit) en voorwaarden voor levering van de goederen op een bepaalde datum in de toekomst bepaalt. Deze instrumenten worden verhandeld (gekocht en verkocht) tussen producenten, handelaren of speculanten (d.w.z. handelaren die willen profiteren van prijsbewegingen).

De eerste geregistreerde grondstoffen-futures voor de verkoop van rijst vonden plaats aan het begin van de 17e eeuw in Japan. Deze contracten vonden ook hun weg naar de Verenigde Staten in het begin van de 19e eeuw, toen veel agrarische producten werden geproduceerd. De meeste van deze producten hadden een beperkte houdbaarheid en de kwaliteit van de opgeslagen producten ging in de loop der tijd meestal achteruit, waardoor de prijzen aanzienlijk konden variëren. Daarom verschenen de eerste contracten voor de toekomstige prijs, waardoor de verkoper geld kon ontvangen voordat de goederen geleverd werden.

De eerste Amerikaanse beurs werd opgericht in 1848 en heette de Chicago Board of Trade (CBOT). De oprichting ervan werd voorafgegaan door de opkomst van spoorwegen en de telegraaf, die het handelscentrum met de landbouwmarkt verbond.

Een groep makelaars die in deze raad werkten, was in staat om een gestandaardiseerde en efficiëntere methode voor het uitwisselen van goederen op te zetten, dankzij de lancering van futures contracten op de beurs. In plaats van het beheer van talrijke individuele overeenkomsten tussen belanghebbende partijen, ontwikkelden zij futures die identiek waren in termen van asset-kwaliteit, leveringsdata en voorwaarden, en vereenvoudigden zij het hele proces van het kopen en verkopen voor de huidige prijs van toekomstige producten.

Wat zijn futures contracten

In de wereld van trading zijn er veel verschillende manieren om assets te kopen en te verkopen op beurzen, en sommige van hen zijn zeer riskant, zoals margin trading. Futures contracten zijn een manier om risico’s over te dragen, afhankelijk van hoe agressief u wilt handelen. Dit concept is niet nieuw, want het bestaat al tientallen jaren en is nu van toepassing op Bitcoin.

Een futures contract van Bitcoin is een overeenkomst tussen twee partijen bij een transactie die BTC koopt of verkoopt tegen een vooraf bepaalde prijs op een toekomstige datum. De futures-koper verwerft dus het recht om in de toekomst BTC tegen een vaste koers te verkopen en de futuresverkoper maakt bekend dat hij ermee instemt om de cryptocurrency op de afwikkelingsdatum tegen een vaste prijs te aanvaarden.

Hoe werken futures

In de praktijk zien termijncontracten er zo uit. Een boer sluit bijvoorbeeld een futures-overeenkomst met een dealer dat hij begin augustus 10 ton maïs aan hem zal leveren. Beide partijen krijgen hun “garantie” – de boer krijgt een bepaald bedrag voor de maïs en de dealer stelt in de toekomst zijn aankoopprijs vast.

Dergelijke overeenkomsten werden zeer omvangrijk en worden zelfs gebruikt als onderpand voor bankleningen en kunnen zelfs worden overgedragen. Als de boer besluit zijn maïs niet te verkopen, kan hij zijn contract rechtstreeks aan een andere boer verkopen. Een handelaar kan dit ook doen; als zijn plannen zijn veranderd en hij heeft geen maïs meer nodig, kan hij zijn futures op de beurs altijd doorverkopen aan een andere tussenpersoon.

In Bitcoin futures bepaalt u ook de prijs en een bepaald aantal munten die in de toekomst worden verkocht of gekocht. Het is een hulpmiddel om het risico over te nemen of te aanvaarden. Partijen bij de overeenkomsten kunnen verschillende posities innemen:

  1. Kopers die de hoop hebben om coins te kopen tegen een betere prijs wanneer de waarde van het asset stijgt, begeven zich in een longpositie op de markt.
  2. De verkoopkant werkt vanuit een short positie, die in de toekomst een aantrekkelijkere prijs zal kunnen krijgen, nadat hij zijn product met succes heeft verkocht wanneer de waarde ervan begint te dalen.

Op de trading vloer kan het futures contract gebruikt worden voor de volledige looptijd. De partijen kunnen ook geld in escrow plaatsen om het risico van de tegenpartij tijdens de looptijd van het futures contract te verminderen. Dit gebeurt meestal pas wanneer de prijs een sterke beweging naar een long of short positie van de koper of de verkoper begint te vertonen.

Soorten futures

Er zijn twee verschillende soorten futures:

  • Fysieke futures, welke een overeenkomst zijn voor een specifiek asset dat zal worden overgedragen aan het einde van de futures termijn. Een asset kan elke grondstof of geld zijn (olie, graan, cryptocurrency, goud, etc.).
  • Trade of settlement (niet-leverbare) futures, dit is een soort contract dat bestaat uit het sluiten van een overeenkomst zonder fysieke overdracht van het object.

Bitcoin-futures die tot nu toe zijn uitgegeven, zijn het vereffeningstype van de trade of settlement overeenkomst, aangezien er geen fysieke overdracht van het asset plaatsvindt. Alle financiële transacties op futures zijn een praktisch hulpmiddel bij traden, omdat ze twee acties kunnen uitvoeren:

1.Hedging (verzekering van prijsbewegingsrisico’s)
2.Speculatie (de mogelijkheid van snelle winst op het waardeverschil van het onderliggende product).

Spelers die betrokken zijn bij speculatie zijn zeer geïnteresseerd in de prijsvolatiliteit van Bitcoin omdat het hen de mogelijkheid geeft om meerdere keren per week short en long posities te openen en goed geld te verdienen. Ervaren traders die gebruik maken van technische analyse om bewegingen in de markt te voorspellen maken vaak winst op futures transacties met Bitcoin.

In het volgende artikel zal ik het meer hebben over de termen van BTC futures en waar men ze kan traden.

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment