Inzichten in Bitcoin futures contracten, DEEL 2

Dit artikel is het tweede deel gewijd aan ‘Bitcoin futures’ en hoe deze de onderliggende prijs van BTC beïnvloeden.

Periodes van geldigheid

Bitcoin futures zijn financiële instrumenten met een beperkte looptijd. Elk contract heeft zijn eigen vervaldatum (de datum van voltooiing van de transactie), waarna het contract als ongeldig wordt beschouwd. Afhankelijk van de geldigheidsperiode worden futures onderverdeeld in driemaandelijkse en seriële futures.

De meeste futures zijn driemaandelijkse futures. Dit zijn gestandaardiseerde contracten voor de aankoop/verkoop van transactionele zaken die in de laatste maand van elk seizoen worden uitgevoerd. De laatste verhandelingsdag behoort over het algemeen tot de periode van de 15de tot en met de 20ste dag van elke laatste kwartaalmaand en wordt aangeduid met de volgende symbolen:

H – maart
M – juni
U – september
Z – december

Seriële futures zijn intermediaire contracten waarvan de vervaldatum op een andere maand van het jaar valt dan de laatste kwartaalmaand. De laatste handelsdag van dergelijke futures valt doorgaans op de derde vrijdag van de maand. De sluitingsdatum van het contract wordt gespecificeerd in de specificatie van de termijncontracten.

Bitcoin futures zijn aanwezig op CME en CBOE en hebben hun eigen expiratiedata:
Voor CME-contracten is dit de laatste vrijdag van de maand of de dag ervoor als er een vakantie valt;
Voor CBOE-contracten, is de vervaldatum de tweede werkdag voor de derde vrijdag van de maand.

Future trading termen

In 2018 wordt direct werken met Bitcoin futures ondersteund op verschillende cryptocurrency exchanges, waaronder OKCoin en BitMEX. Zoals Hacked meldde, stegen de transactievolumes op BitMEX tijdens het hoogtepunt van de recente recessie tot meer dan 40% van de totale markt.

Als u Bitcoin futures wilt verhandelen op gereguleerde platforms via een intermediaire broker, kunt u kiezen uit twee beurzen: CBOE en CME.

Verkopers en kopers gaan een contract aan met de beurs en alle verdere interacties tussen hen verlopen via de clearing house van de beurs. De termijnhandel in Bitcoin bestaat uit drie fasen:

1.Entry in de positie: Bij deze stap, zal de handelaar, die futures koopt, de beweging van de cryptocurrency waarde voorspellen.
2.Waiting fase: Wanneer de prognose van de handelaar correct is en de waarde van de asset beweegt in de juiste richting, kiest hij het meest geschikte moment om zijn positie te sluiten. Als de prognose niet juist is, dan moet de handelaar het moment bepalen waarop hij de markt kan verlaten, aangezien hij een minimaal verlies heeft geleden.
3.Closing Stage: Dit is de laatste fase van de futures trading, waarin de futures houder een contract verkoopt en zijn winst of verlies vastlegt.

Wanneer futures worden gekocht, betaalt de trader alleen de beursprovisie en betaalt hij het zekerheidsbedrag voor het contract. Gewoonlijk is de grootte van het security onderpand binnen het bereik van 4-10% op het bedrag van de futures overeenkomst. Door de sterke volatiliteit van cryptocurrency, voor Bitcoin futures, is de omvang van het onderpand steeds groter en kan deze oplopen tot 30-50%, maar het gemiddelde is 10-20%. Hoe minder financiële risico’s, hoe kleiner de omvang van het onderpand.

Eén handelseenheid op de CBOE beurs is gelijk aan 1 Bitcoin (XBT ticker) en de omvang van het futurescontract op het CME platform bestaat uit B bitcoin (BTC ticker). Bitcoinfutures is een settlement type contract en de uitvoering vindt plaats door het verschil te bepalen tussen de kosten van het openen van een positie en de waarde van de settlementindex op de dag dat de futures worden gesloten. Financiële indexen worden beheerd door een speciale partij.

Hoe ga je te werk

Bitcoin futures trading heeft geen bijzondere geheimen of verschillen met andere trading instrumenten. Het scenario is hetzelfde als bij het gebruik van andere trading tools: om winst te maken, moet u voorspellen in welke richting de Bitcoin prijs zal gaan. U bouwt een prognose op voor een bepaalde periode en koopt een futurescontract.

Bijvoorbeeld, het meest eenvoudige schema voor het gebruik van een Bitcoin futurescontract ziet er als volgt uit: wetende dat de kostprijs van Bitcoin zal stijgen, kunt u op het moment van schrijven twee maanden futures kopen voor 10 bitcoins tegen de prijs van $4.000 USD. Als uw voorspellingen uitkomen en de kosten van BTC gaan echt omhoog, hoeft u alleen maar de Bitcoin-koersen in de markt te volgen. Als tijdens de looptijd van het contract de prijs van Bitcoin stijgt tot $4.500, dan kunt u de futures verkopen zonder te wachten op de vervaldatum en uw $5.000 verdienen ($500 winst x 10 bitcoins).

Deze winst kunt u maken zonder Bitcoin futures; het is voldoende om 10 Bitcoins te kopen en te wachten tot de koersen in de juiste richting veranderen. Maar in dit geval moet u met de volledige waarde van de asset werken: 10 x $4.000 = $40.000. Maar bij het kopen van Bitcoin futures hoeft u alleen makelaarskosten te betalen en een storting van 10-20% van het futuresbedrag ($4.000-$8.000).

Zoals bij elk trading instrument vereist de futureshandel niet alleen financiële basiskennis, maar ook een evenwichtige benadering van planning, analyse en aandacht voor details. Je moet goed alle voorwaarden van de beurs bestuderen, de planning van het werk, de commissie, de kosten, enz.

Om een futures contract te kunnen afsluiten, moet u een brokerage-account openen en elke beurs beslist onafhankelijk of u op haar site kunt handelen of niet. De margevereisten worden ook door de makelaars zelf vastgesteld.

Veel trading platforms kunnen assets op verschillende manieren beschermen tegen plotselinge veranderingen in hun waarde. Bijvoorbeeld, op de CBOE beurs, zijn er zulke voorschriften om de trading op te schorten, wanneer de prijs van cryptocurrency drastisch begint te veranderen. In het bijzonder: als de kosten snel stijgen of dalen met 10%, dan zullen de transacties worden gestopt voor 2 minuten; als de koers stijgt of daalt met 20%, zal het gebruik van het financiële instrument worden gestopt voor 5 minuten.

Futures prijzen hebben ook verschillende prijsformaties. Bijvoorbeeld, CME bepaalt de prijzen, rekening houdend met de data van de crypto exchanges zoals Bitstamp, Kraken, Coinbase Pro en ItBit, en CBOE zal de waarde van het futurescontract vormen, te beginnen met de wisselkoers op de Gemini-beurs.

De impact van futures op de Bitcoin prijs

Bitcoin futures zijn speculatieve financiële instrumenten waarmee u de waarde van BTC kunt beïnvloeden zonder er zelfs maar eigenaar van te zijn. Critici, waaronder enkele uit de futures-industrie, stellen dat dergelijke contracten voorbarig zijn en, in het ergste geval, een structureel risico inhoudt, gezien de onderliggende volatiliteit van de crypto-markt.

Het gebruik van futures op Bitcoin heeft echter twee belangrijke gevolgen:

1.Bitcoin-futures kunnen, in tegenstelling tot de cryptocurrency zelf, worden verhandeld op gereguleerde beurzen en dit is uitstekend nieuws voor traders die zich zorgen maken over het gebrek aan regelgevers op het gebied van digitaal geld.
2.Nieuwe trading tools bieden mogelijkheden om Bitcoin te gebruiken in gebieden waar de handel in cryptocurrency’s verboden zijn. En dit opent de deur naar een bredere deelname aan de cryptocurrency markt van gigantische bedrijven en investeerders uit verschillende landen.

Futures-contracten zullen meer liquiditeit op de markt brengen, wat op zijn beurt de uitvoering van operaties met cryptocurrency zal vereenvoudigen en de handel winstgevender zal maken. Het gebruik ervan is in de eerste plaats bedoeld om prijsschommelingen in de onderliggende assets in evenwicht te brengen.

 

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

What's your reaction?

Leave a comment