IOTA

2017 was een zeer bewogen jaar voor IOTA, vooral in december, zoals de meeste cryptocurrencies. De prijs van Miota, die gelijk is aan een miljoen IOTA, is gestegen van 70 cent naar meer dan 5 dollar en blijft nu rond de 1,5 tot 2 dollar hangen. Dit is niet de eerste x5 rally van IOTA, na de listing op Bifinex ging hij tijdens de zomer van 20 cent naar 1 dollar en crashte de coin terug tot 30 cent, dit door de aankondiging van Chinese regelgeving op ICO’s en crypto handel. Vandaag gaan we dieper ingaan op het project en maken we voor u een goed afgeronde analyse.

Concept

• IOTA stelt bedrijven in staat om nieuwe business-2-businessmodellen te verkennen door van elke technologische resource een potentiële service te maken die in realtime op een open markt wordt verhandeld, zonder kosten.

• De belangrijkste innovatie achter IOTA is “the Tangle”, een revolutionair nieuw blokloos gedistribueerd grootboek (ledger) dat schaalbaar en licht is en voor het eerst ooit de mogelijkheid biedt om waarde zonder enige kosten over te dragen. In tegenstelling tot de blockchains van tegenwoordig, is de consensus niet langer ontkoppeld, maar in plaats daarvan een intrinsiek onderdeel van het systeem, leidend tot een gedecentraliseerd en zelfregulerend peer-to-peer netwerk.

• IOTA had een ICO in december 2015, waar het meer dan een half miljoen dollar opbracht en het begon met open bèta-testen op juli 2016.

• Nul tokens werden gehouden voor de ontwikkeling/oprichters en IOTA wordt gerund door non-profit “IOTA FOUNDATION” geregistreerd in Duitsland.

• Het grootste verkoopargument van IOTA is een volledig gebrek aan transactiekosten.

• De capaciteit van de netwerkschaling met het aantal transacties op het netwerk is anders dan met Bitcoin of Ethereum. het aantal transacties zal geen probleem zijn in de toekomst.

Technologie

Een van de belangrijkste onderscheidende factoren van deze technologie ten opzichte van de blockchain is wat IOTA de “The Tangle” noemt. Het is een nieuwe methode om transacties op te slaan via een mechanisme dat Directed Acyclic Graph of “DAG” wordt genoemd.

Voor meer informatie over DAG kan je onderaan bij links de whitepaper raadplegen

De ‘Tangle’ is bedoeld als een snelle, kosteloze, Quantum-beveiligde en oneindig schaalbare backbone voor interoperabiliteit op het Internet of Things (IoT). Het team voorziet een open markt voor verhandelbare technologische hulpmiddelen, zoals sensoruitvoer en slimme energienetten, die gegevensopslag kunnen vergemakkelijken en deze in het grootboek kunnen verifiëren.

IOTA is ook gericht op:
 • Ondersteunen van micro-transacties (flash-kanalen) tussen individuen.
 • Gegevensoverdrachten
 • Gedecentraliseerde stemmingen.
 • Verborgen berichtenuitwisseling.
 • Privétransacties en leasingdiensten voor de deeleconomie.
Hoewel het theoretische van de technologie enorm beloftevol is, moeten enkele fundamentele aspecten van de technische implementatie van IOTA worden verbeterd:
 • De coördinator die beslist waar de Tangle moet groeien en die 34% tegen aanvallen beschermt, is momenteel gecentraliseerd en als de ontwikkelaars de coördinator afsluiten, kunnen er geen transactiebevestigingen plaatsvinden. Het IOTA-team is van plan het huidige coördinatormodel te vervangen door een verspreid model, maar dit is nog niet gebeurd.
 • De cryptografische algoritmen van de technologie zijn mogelijk niet sterk genoeg om aanvallen te weerstaan: een bug-exploit in verband met sleutelhergebruik dwong de sluiting van alle transacties via de gecentraliseerde coördinator in oktober 2017.
 • De IOTA Foundation kan tokens van de gebruikers naar gecontroleerde adressen sturen van de IOTA Foundation als een “veiligheidsmaatregel”. Dit is voor ons zeer alarmerend want dit geeft dat er een controle is en dus centralisatie.
 • Het team maakte gebruik van hun eigen Hashcash-soortgelijke functie om transacties te bevestigen, maar een op MIT gebaseerd team ontdekte een beveiligingsproblemen in deze code, het team beweerde dat de fout in de code zeer problematisch en geen “kopieerbeveiliging” biedt.
Bovendien zijn de belangrijkste aspecten wat betreft de IOTA-gebruikerservaring niet optimaal:
 • Gebruikers worden gewaarschuwd niet meer dan één keer hetzelfde verzendadres te gebruiken, omdat dit hun ‘seed’ kan blootstellen aan hackers.
 • De officiële Wallet (v2.5.4 e.v.; v2.5.5 is uitgebracht per 19 december 2017) wordt omschreven als een nauwelijks functionerend alfa-niveau product: gebruikers moeten onbevestigde transacties handmatig bevestigen en heruitzenden, buiten dat zijn er ook onvoorziene stappen nodig om de seed van een wallet te herstellen.
 • De wallet technologie werkt niet goed op de exchanges: de meeste exchanges die IOTA handel bieden lijken frequente emissieverwerking van deposits en opnames te hebben.

Niettemin, als deze obstakels worden overwonnen, kan IOTA een echte gamechanger zijn.

Gebruik

Het IOTA token is nuttig als een opslagplaats van waarde voor zowel speculatieve handel en uitgaven. Het in Toronto gebaseerde Green Protocol heeft een nieuw point-of-sale systeem ontworpen zodat IOTA direct in de winkels kan worden geaccepteerd. Andere IOTA betaaloplossingen omvatten een IOTA en Ethereum POS gecertificeerd door KnightsTemplar.io, WiFi betaalterminals en peel & stick NFC labels. Hoewel deze nog niet op grote schaal zijn ontworpen, is de beschikbaarheid voor aannamevooruitzichten ervan gunstig .

• Door het gebruik van het netwerk dient de gebruiker ook als een validator voor de twee andere transacties op het netwerk, door het uitvoeren van “proof of work”.

• Dit betekent dat er geen kosten zijn voor het verzenden van geld, het netwerk heeft een oneindige schaalbaarheid, vereist geen centralisatie en is veilig voor spamaanvallen.

• Er zijn verschillende soorten wallets beschikbaar voor verschillende platforms.

• Hoewel het op dit moment voornamelijk als betaalsysteem dient, is het uiteindelijke doel de ruggengraat te worden voor Internet-of-Things (IoT), die alle slimme apparaten met elkaar verbindt.

Beschikbaarheid en prijs

De ICO van de IOTA werd gehouden in het vierde kwartaal van 2015 en haalde een totaal van 1.337 BTC op, die toen een waarde van $584.000 had. In totaal werden 2.779.530.283.277.761 IOTA (2.800.000 Gigaiota) gecreëerd, en er zullen er niet meer bij worden gemaakt. Het oorspronkelijke ICO-aanbod had betrekking op 999.999.999 “oude IOTA”, dat proportioneel werd omgezet in het huidige aanbod van 2.779.530-GIOTA.

 • Vermeld op Bitfinex en Binance.

Andere aspecten

• Momenteel meestal gebruikt als een cryptocurrency voor lage transactietijden en geen kosten, dit alleen al is superieur aan Bitcoin.

• Transactietijden zullen verder verbeteren zodra mensen IOTA meer gebruiken.

• Het wordt echter nog steeds zelden gebruikt door online bedrijven, dus een bredere acceptatie is nodig, hetzelfde met wallets: alleen bruikbaar op IOTA-wallets en niet beschikbaar op mijn hardware op multi-chain wallets.

• Gericht op de ruggengraat van het ‘internet of things-idee’ waarbij alle slimme apparaten met elkaar zijn verbonden via ‘The Tangle’, inclusief gebouwen en andere items die zijn ingebed met elektronica, software, sensoren en netwerkconnectiviteit.

• Het ultieme idee is om een ​​vierde Industriële Revolutie te creëren via machine-to-machine-economie, waarbij machines de assemblage, het onderhoud, de energie en of hun aansprakelijkheidsverzekering kunnen betalen door datum, rekenkracht, opslag of fysieke diensten te geven naar andere machines toe.

Team & community

De IOTA is ontworpen en wordt onderhouden door de IOTA-foundation. De oprichters zijn David Sønstebø en wiskundige Serguei Popov. David is Noors staatsburger met ervaring in het IIOT via een processorfabrikant waarmee hij in 2014 is begonnen. Dr. Popov is wiskundige aan de Moskouse Universiteit. De rest van het team van IOTA heeft een breed scala aan vaardigheden in Software en Investeringen. De foto’s op de website van de stichting hebben veel consistentieproblemen (resolutie, kleur, type afbeelding, etc.) waardoor het er veel minder legitiem uitziet, vooral voor een stichting met een waarde van meer dan 6 miljard USD.

Het team van de IOTA Foundation heeft ook een reeks veteranen die sinds 2011 werken aan bouwprojecten op het gebied van cryptocurrencies, ze hebben professor Harvard, een aantal wiskundigen, en een toenemende reeks van hoogstaande professoren instaand voor het netwerk. Dit project beschikt over een zeer robuust team.

De community

De IOTA heeft een sterke gemeenschap die in overeenstemming is met de snel stijgende monetaire waarde:

 • Reddit – meer dan 79.000 abonnees
 • Facebook – meer dan 31.000 likes en 34.000 volgers
 • Twitter – @iotatoken, meer dan 58.000 volgers; @iotasupport, meer dan 33.000 volgers
 • YouTube – Tangleblog, meer dan 5700 abonnees

De gemeenschap lijkt op de hoogte te zijn van zowel de sterke als de zwakke punten van de IOTA. Enerzijds zijn de mensen enthousiast over het innovatiepotentieel van de IOTA. Het potentieel voor geavanceerde uitbreidingen kan sommige investeerders aantrekken, maar de gemiddelde gebruiker is niet zo bezorgd over de IOT-toepassingen en andere toeters en bellen. In plaats daarvan, lijken de meeste mensen opgewonden door IOTA’s nul-transactiekosten belofte, theoretische schaalbaarheid, hoge deelbaarheid en korte transactietijden. Het potentieel voor basisverbeteringen ten opzichte van BTC als transactionele medium en waardeopslag heeft sommigen ertoe gebracht IOTA te zien als een mogelijke toekomstige kandidaat voor de troon van BTC.

Roadmap

Volop in ontwikkeling
 •  Toevoegen van clients in verschillende talen – Java, C ++, Rust en Go.
 •  Geautomatiseerde momentopname, de grootboekdatabase is heel erg overzichtelijk gehouden wat betreft het gebruik van de schijfruimte.
 • Gebruiken van Permanodes waar de volledige onbewerkte gegevens van het grootboek permanent bewaard worden en toegankelijk moeten zijn.
 • Flash-kanalen, vergelijkbaar met Lightning Network voor zeer snelle hoge doorvoer van transacties.

Inkijk van ‘Identity of things

 • Unieke identificaties toevoegen aan alle slimme apparaten en die info wordt in het grootboek bewaard.

TradeView

Pro-Con

Pro’s

+ De Tangle is een unieke technologie die niet echt directe concurrentie kent.
+ Als een betalingmiddel al zeer goed gebruikt omdat er geen extra kosten zijn, het is ongelimiteerd en de betaling is supersnel.
+ Het toekomstige potentieel is ongelooflijk met ‘Internet of Things’ en machine-to-machine-economie.
+ Zeer drukke ontwikkeling en constante acceptatie voor nieuwe bedrijven.
+ Momenteel alleen beschikbaar op Bitfinex en Binance. Als het eenmaal is genoteerd op andere belangrijke Exchanges, zal het volume en de prijs mogelijk toenemen.

Con’s

– Langzame verbetering van gebruikerservaring, zoals standaard wallet-software.
– Hoge mate van centralisatie bij de technische functies.
– Cryptografische zwakheden zijn uitgebuit.
– Schaal van het project verhoogt het uitvoeringsrisico.

Onthoud

IOTA is een ongelooflijk ambitieus en interessant project maar door de vele vraagtekens in technische haalbaarheid, kwetsbaarheden, en het ontbreken van een open-source coördinatoren is het een grote ALS.

We hebben ook wat bedenkingen bij het ternaire processorsysteem van IOTA. Waarom niet kiezen voor een binair systeem? Zou dit te wijten zijn aan het feit dat hun CEO David Sønstebø, HAS ervaring heeft met het ontwikkelen van dit soort processoren en dat er dus sprake kan zijn van partijdigheid?

Het is nog steeds één van de meest interessante cryptocurrencies van vandaag, met een bijna grenzeloos potentieel. Unieke en nieuwe technologie, dus over het algemeen nog niet getest, dit betekent wel dat er mogelijk dingen kunnen misgaan.

Score

Links

Website | Blog | Whitepaper | |   |

What's your reaction?

Leave a comment