IoTeX (IOTX) project

Uit onderzoek van Juniper Research blijkt dat het aantal IoT-apparaten in 2022 naar verwachting meer dan 50 miljard zal bedragen. Dit immense aantal van aan elkaar “gekoppelde” apparaten zal ook veilige communicatie- en automatiseringsmethoden in real-time nodig hebben.

Het IoTeX project heeft tot doel een gedecentraliseerd platform te creëren dat in staat is om “Internet Things” (IoT) mogelijkheden te combineren over verschillende lagen van het internet. Het netwerk is gebaseerd op de blockchain en is gericht op het creëren van een veilige, vertrouwelijke omgeving.

Ondanks de snelle evolutie, is de reikwijdte van IoT nog ver van de massa-adoptie verwijderd. Het heeft eveneens ook geen belangrijke projecten waardoor mensen aangetrokken zouden kunnen worden. Het IoTex project heeft als doel om dit te veranderen en zo het ecosysteem van IoT uit te breiden.

Concept

Er zijn verschillende problemen die de grootschalige adoptie van IoT-technologie tot op heden hebben verhinderd. Deze omvatten:

 • Schaalbaarheid.
 • Gebrek aan privacy.
 • Hoge operationele kosten.
 • Gebrek aan functionele waarde.

IoTeX lost al deze problemen op door een ecosysteem te bouwen op basis van tokens in het IoT-ecosysteem. Liefhebbers zijn ervan overtuigd dat cryptocurrencies en community initiatieven twee kritische krachten zijn om de innovatie op het gebied van IoT te bevorderen.

Hoe wil IoTeX dit oplossen? Ze bieden een privacy-centric blockchain aan die flexibiliteit en schaalbaarheid geeft door gebruik te maken van een snel consensusmechanisme dat gebaseerd is op Proof-of-Stake, gecombineerd met het gebruik van sidechains/subchains.

Simpel gezegd is IoTeX een IoT gericht technologieplatform met betrouwbare schaalbaarheid, confidentialiteit, afzondering en het vermogen om nieuwe profielapplicaties en ecosystemen te ontwikkelen en te ontplooien.

Technologie

IoTeX is er niet zonder concurrentie. Eén van de grootste concurrenten is IOTA, die gebruik maakt van Directed Acyclic Graph (DAG) technologie om schaalbaarheidsproblemen op te lossen en om een lightweight platform aan te bieden voor apparaten met een laag stroomverbruik.

IOTA’s gebruik van DAG-technologie heeft echter een prijs en die is een wereldwijde consensus. De IoTeX ontwikkelaars vinden deze prijs te hoog en zijn op zoek naar een blockchain oplossing om verder te gaan dan de schaalbaarheidsproblemen. Hun visie omvat een blockchain die uit vele blockchains bestaat. Er zal een root blockchain verantwoordelijk zijn voor de beveiliging en het beheer van het netwerk en vervolgens zullen er sidechains/subchains zijn die specifieke functies uitvoeren.

IoTeX biedt een zeer schaalbare en private blockchain oplossing die bestaat uit 4 belangrijke innovatieve functies:

 1. De implementatie van sidechain technologie om parallel met de main blockchain te draaien om zo een hoge schaalbaarheid te bereiken.
 2. De echt private blockchain, gebaseerd op een betrouwbare betalingscode, een constante ring-ondertekening en één van de eerste implementaties van bulletproof.
 3. Een hoge doorvoercapaciteit creëren met onmiddellijke afronding en lagere transactiekosten met behulp van het Randomized Delegates Proof of Stake (Roll-DPoS) consensusmechanisme.
 4. Lightweight IoTeX systeemarchitectuur, speciaal ontworpen voor de verschillende IoT industrieën.

Andere innovatieve functies:

 1. Separation of Duties  (Scheiding van plichten).
 2. Occam’s Razor.

Kort samengevat

IoTeX sidechains (subchains) lopen parallel met de mainchain (rootchain). De schaalbaarheid maakt het mogelijk om grote enterprise-based decentrale applicaties te draaien op de IoTeX blockchain. Testnet resultaten toonden al een minimum bereik van 1000 transacties per seconde (tps). IoTeX zal het Roll-DPoS consensusmechanisme implementeren om een hoge schaalbaarheid en veiligheid te bereiken. Cross-chain communicatie tussen verschillende subchains zal worden ingeschakeld om interoperabiliteit te ondersteunen. De smart contracts zullen op de subchain worden uitgevoerd. Privacy zal worden gegarandeerd door middel van eenvoudige privacybeschermingstechnieken.

Rootchain & Subchains

De architectuur van IoTeX bestaat uit een root blockchain die zorgt voor beveiliging en governance van het netwerk, terwijl ook de subchains worden beheerd. Deze subchains worden gebruikt om IoT-apparaten te verbinden die in vergelijkbare omgevingen werken, vergelijkbare vertrouwensniveaus hebben of een vergelijkbaar functioneel doel hebben.

Dit brengt verschillende voordelen met zich mee, waarvan er één is dat als een subchain wordt aangevallen, de root chain onaangetast blijft. Bij de IoTeX blockchain wordt deze architectuur ook wel een “blockchain-in-a-blockchain” genoemd.

– Sub-chain voorzieningen: maakt ondersteuning mogelijk voor twee onafhankelijke blockchains, die op afzonderlijke databases in het IoTeX netwerk draaien. Root-chain is de hoofdketen, terwijl de andere keten de subketen is.

Cross-chain communicatie

De mogelijkheid om waarde over te dragen van de root-chain naar de sub-chain, met IoTeX wallet ondersteuning in beide deelnemende chains.

De karakteristieken van twee blockchains bevat de volgende parameters:

 1. Root: publiciteit, schaalbaarheid (op aanvraag), zeer hoog niveau van bescherming, vertrouwelijkheid (op aanvraag), snelheid bij het aanmaken van een block.
 2. Subchain: publiciteit/privacy, schaalbaarheid (afhankelijk van het specifieke project), hoog niveau van bescherming, vertrouwelijkheid (kan variëren in verschillende projecten), snelheid bij het aanmaken van een block.

Bij het combineren van beide chains zijn er vier opties beschikbaar voor het gebruik ervan. IoTeX kan worden toegepast in de volgende sectoren: voertuigen zonder bestuurder, persoonlijke identificatie, data-uitwisselingssystemen en het beheer van “slimme” huizen.

Veel experts geloven dat de zogenaamde “crewless vehicles” en “smart homes” in de nabije toekomst de grootste drijfveer zullen zijn voor de ontwikkeling van blockchain technologie. In Singapore worden deze twee gebieden al beschouwd als de meest beloftevolle sectoren voor een snelle groei, omdat ze een groot groeipotentieel hebben om de doorsnee burger in de straat te beïnvloeden.

Roll DPoS consensus

Een eigen consensusmechanisme dat de gedelegeerde proof of stake (DPoS) verbetert met de ondersteuning van sub-chain architecturen en de mogelijkheid om op grote schaal IoT dApps te verwerken. Roll DPoS is ook een meer democratische benadering van consensus, omdat het een nieuwe set delegatieleden kiest voor elk tijdperk.

Separation of Duties

De verschillende IoT-applicaties moeten gebruik maken van verschillende functies in een blockchain, waardoor het niet praktisch is om IoT nodes in één blockchain te plaatsen. Bovendien zorgt het hebben van alle IoT nodes in één blockchain ervoor dat deze snel groeien in grootte en rekenkracht waardoor het te zwaar wordt voor IoT apparaten.

In plaats daarvan wordt een alternatief voorgesteld: Een “Separation of Duties” (scheiding van taken). Dat betekent dat elke blockchain zal interageren met een specifieke groep van IoT nodes, die ook interageren met andere blockchains wanneer nodig. Deze scheiding van taken maximaliseert de efficiëntie en privacy.

Occam’s Razor

Dit is een beginsel dat zegt dat de eenvoudigste oplossing vaak de juiste is. Zoals toegepast op IoTeX betekent dit dat de afzonderlijke blockchains verschillende gebruiksmogelijkheden en toepassingen hebben en dat elke blockchain met dit idee in gedachten wordt ontwikkeld. Bijvoorbeeld, blockchains die gebruikt worden voor het doorsturen van transacties hebben geen Turing-complete contracts nodig, die gesofisticeerde logica implementeren.

Gebruik

IoTeX is niet alleen geschikt voor IoT dApps, het is zeer schaalbaar en kan worden toegepast op de p2p sharing economy, gedecentraliseerde uitleenapplicaties, supply chain oplossingen en gebruikersauthentificatie. Decentrale applicaties van commerciële omvang zijn vanwege het schaalbare karakter zeer geschikt om op het IoTeX-netwerk te worden toegepast.

Token -toewijzing

Het totale aantal IoTeX-tokens is 10 miljard. De tokens zullen oorspronkelijk ERC-20 tokens (IoTX) zijn en zullen worden overgeschakeld op de native IoTeX token (IOX), die de komende 50 jaar mijnbaar zullen zijn. De rewards zullen in de loop der tijd worden verlaagd, gebaseerd op een lineair gradiënt-reductiemodel.

Na de lancering van het mainnnet zal het token gebruikt worden om het IoTeX netwerk van kracht te voorzien, inclusief het uitvoeren van transacties en het draaien van gedistribueerde apps op de IoTeX blockchain. Het zal een niet-terugbetaalbare utility token zijn die gebruikt gaat worden om de uitwisseling tussen participanten op het IoTeX netwerk te bevorderen.

 • Particuliere verkoop - 24% van het totale aanbod (verlopen)
 • Community reward-programma - 6% van het totale aanbod
 • Team - 15% van het totale aanbod
 • Ecosysteem - 30% van het totale aanbod
 • Foundation - 25% van het totale aanbod

Beschikbaarheid en prijs

Team & Community

Het team achter IoTeX is zeer ervaren in cryptografie en cryptocurrencies. Raullen Chai is mede-oprichter van het project en is naast onderzoeker aan de Universiteit van Waterloo ook gepromoveerd in cryptografie. Daarvoor werkte hij bij Uber als hoofd van cryptografisch onderzoek/ontwikkeling en daarvoor was hij security engineer bij Google.

IoTeX werd in mei 2017 op de markt gebracht. Het project heeft geen ICO gelanceerd, omdat ze genoeg interesse hadden van professionele investeerders. Ze werden volledig gefinancierd door vooraanstaande investeerders zoals Neo Global Capital, BlockVC, #HASHED, Draper Dragon en Kinetic Capital.

Hieronder een overzicht van het ontwikkelingsteam achter IoTeX.

Raullen Chey: medeoprichter

 • Ph.D. en researcher op het gebied van cryptografie, bij UWaterloo.
 • Hoofd van cryptografie bij Uber.
 • Security ingenieur bij Google.
 • Heeft meer dan acht jaar ervaring in cryptografie en blockchain projecten.

Qevan Gvo: mede-oprichter

 • Ph.D. aan de National University van Singapore.
 • Software-ingenieur en researcher bij Facebook.
 • Investeerder en adviseur.
 • Heeft meer dan 20 wetenschappelijke publicaties en patenten geschreven.

Jing Sun: medeoprichter

 • Oprichter van Sparkland Capital.
 • Gespecialiseerd in Frontier Tech.
 • Leidt meer dan 40 investeringsprojecten en innovaties in de blockchain, beveiliging en IoT.
 • Heeft een ruime ervaring in het opstarten van start-ups.

Xinxin Fan: Hoofd van cryptografie

 • Ph.D. in cryptografie bij UWaterloo.
 • Senior research ingenieur bij Bosch Research.
 • 14 jaar research ervaring in informatie beveiliging en cryptografie.
 • Heeft meer dan 40 publicaties en patenten geschreven.

Dustin Xie: blockchain ingenieur

 • Ph.D. in databeveiliging bij USC.
 • Software ingenieur bij Intel.
 • 12 jaar ervaring in gedistribueerde systemen, content bescherming, hardware video-acceleratie, streaming van netwerk video’s.
 • Een enthousiaste cryptograaf en een blockchain voorstander.

IoTeX's investeerders

Community

Telegram - 32.482 leden
Twitter - 13.600 volgers
Medium - 2.400 volgers
Reddit - 1.600 volgers
LinkedIn - 385 volgers

Roadmap

Eén van de beste manieren om een idee te krijgen van hoeveel werk er in het project wordt verricht, is door een blik te werpen op hun GitHub activiteit. Dit geeft je een directe metriek van de code die wekelijks/maandelijks wordt gepusht. Kijkend naar de IoTeX Github repository lijken ze nog steeds vrij actief te zijn.

Wat probeert IoTeX op te lossen en hoe verschilt het van andere projecten?

IoTeX werkt aan vergelijkbare problemen/innovaties als andere blockchain platformen, maar alle ontwerpbeslissingen (bv. zonder de privacy op te offeren voor de rest van de wereld) zijn doordacht gemaakt met het oog op de toekomst. De belangrijkste innovaties van het team zijn onder andere:

 • Blockchain-in-blockchain architectuur – gebruik van een permissievrije root chain en flexibele subchains die private netwerken van verbonden apparaat data mogelijk maken, terwijl ook interoperabiliteit en veilige cross-chain transfers van waarde en data mogelijk zijn.
 • Privacy-bewarende technieken – Innovatieve en lightweight cryptografieschema’s, zoals lichtgewicht stealth-adressen, bulletproofs en constante omvang van ring signatures, worden gebruikt in subchains om afzender, ontvanger en transactiewaarde te verbergen, terwijl toch een massale overdrachtscapaciteit mogelijk blijft
 • Roll-DPoS consensusmechanisme – een gerandomiseerd, delegated proof of stake consensusmechanisme dat een zeer snelle consensus en een beter democratischer bestuursmodel biedt dan andere DPoS-regelingen

Als we kijken naar de IoTeX roadmap kunnen we zien dat de volgende grote stap de lancering van hun alpha Mainnet in Q1 van 2019 is. Niet lang daarna, in Q2 2019, zullen ze naar verwachting hun IoT DApps uitbrengen die integratie met smart devices mogelijk maakt. Als alles volgens plan verloopt, dan kunnen we de Beta in Q3 verwachten en vervolgens in Q4 het Mainnet GA.

Op het gebied van algemene communicatie lijkt het IoTeX team vrij betrokken te zijn bij hun community. Zo kregen ze onlangs een Gold Label status van Binance Info. Volgens Binance:

Gold Label Project is om ervoor te zorgen dat gebruikers tijdig updates krijgen over crypto projecten, evenals betrouwbare, nauwkeurige en uitgebreide informatie.

Dit lijkt inderdaad het geval te zijn, want als je naar de officiële IoTeX blog gaat, zie je de regelmaat waarmee ze updates plaatsen. Ze doen dit zowel in het Engels als in het Koreaans gezien de geografische ligging van het merendeel van hun community.

Score

Conclusie

IoTeX is een ambitieus project dat een enorme impact kan hebben op het bedrijfsleven en de industrie, omdat het in de toekomst met tientallen miljarden IoT-apparaten kan gebruikt worden. Het team is uiterst intelligent, met verschillende PhD’s die werken aan het realiseren van de IoTeX visie.

In het afgelopen jaar werd de cryptocurrency markt door veel bears opgezocht die de totale marktkapitalisatie naar beneden probeerden te halen. Ze hebben nog steeds de bovenhand, maar met de sterke opleving die we recentelijk hebben gezien is het einde van de bearmarkt in zicht en zouden we een consolidatieperiode van enkele maanden kunnen ingaan. IoTeX had ook te lijden onder dit bearish marktsentiment, de tokens zijn momenteel iets onder de ICO-tokenprijs geprijsd.

Hierdoor zijn investeerders waarschijnlijk ontmoedigd door het gebrek aan winst uit de ICO-prijs, maar dat is bijna volledig toe te schrijven aan de dalende markt in cryptocurencies. Dit zal voorbijgaan en het IOTX (of IOX) token heeft het potentieel om zeer snel enorme winsten te maken, vooral als er een werkend product is gelanceerd.

Op 15 november 2018 werd een preview van het mainnet gelanceerd en het alpha mainnet voor het project zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2019 gelanceerd worden. Dat zal een beter beeld geven van hoe ver het project gevorderd is en hoeveel vraag ze hebben gegenereerd. Het testnet werkt al met smart contracts, een wallet en een blockchain explorer. Het team is zeer begaan met het halen van deadlines en biedt een solide product.

Met IOTA als concurrentie zal het IoTeX team ongetwijfeld worden uitgedaagd gaandeweg, maar ze geloven dat ze de beste oplossing hebben voor IoT-toepassingen en zijn hard aan het werk om dit te bewijzen.

Hoe er rekening mee dat de toename in tokenaanbod ook iets is om te beschouwen als een potentiële uitdaging. Het is op dit moment onduidelijk hoeveel gebruikers daadwerkelijk zullen proberen om hun IOTX tokens in te zetten. Dit is iets wat duidelijker zal worden na de lancering van het mainnet. Een paar zorgen die wij hebben is de levensvatbaarheid van het project op de long-term, vanwege het huidige gebrek aan een inkomstenstroom en de aanhoudende cryptocurrency bear markt. Het lage aanvankelijke circulerende aanbod kan nu of in de nabije toekomst een probleem worden, omdat er een toevloed van vrijgekomen tokens zal zijn die de markt overspoelen.

Naar onze mening is IoTeX goed op weg om een op privacy gerichte, schaalbare blockchain oplossing te creëren met de focus op een markt die een hoop potentieel heeft. Echter, door het lage aanbod en de versnelde toename van het aantal token dat vrijgegeven is, met de extra algemene bearish marktomstandigheden, zouden wij voorlopig nog niet investeren in het project en even afwachten.

Links

Website | Blog | Whitepaper | |   |

What's your reaction?

Leave a comment