Is Bitcoin nu opeens beter dan goud door dit ‘scammy’ verhaal?

In de loop der jaren zijn er al veel discussies ontstaan tussen “Bitcoiners” en individuen die de voorkeur geven aan goud als hun ‘gezond monetair bezit’, over welk bezit beter geschikt is om hard money te zijn etc…… Zoals jullie freaks misschien al kunnen raden, zitten wij volledig in crypto & Bitcoin. De reden hiervoor is dat Bitcoin makkelijker te bewaren, te verdelen en te versturen is (dit dan nog eens over de hele wereld). Verder is het een schaars goed dat bovendien veel gemakkelijker te controleren is! Wij hebben de perfecte analogie om dit laatste punt even te verduidelijken, namelijk door een artikel waar we eerder deze week op stuitte.

Deze dame legt alvast even de intrinsieke waarde van Bitcoin uit!

Niets bewijst het laatste punt beter dan dit verhaal uit China

Er zou naar verluidt zo’n 83 ton goud gebruikt zijn om te dienen als onderpand voor de lening van Wuhan Kingold Jewelry Inc., dit ter waarde voor een lening van 2,8 miljard dollar. Kingold is de grootste goudverwerker en heeft aandelen die op NASDAQ genoteerd staan. Er werd ontdekt dat een deel van het goud gewoon met koper bedekt was. Het nepgoud werd ontdekt toen Kingold in gebreke bleef en het goud werd geliquideerd om de $1.4 miljard in het resterende leensaldo terug te krijgen.

Eerder In 2016 hebben de Chinese regelgevende instanties ook al eens valse goudstaven ontdekt, namelijk goudstaven met wolfraam in de kern, die een lening van 2,5 miljard dollar vertegenwoordigden. Meerdere banken en geldschieters werden medeplichtig bevonden aan de fraude. De Chinese toezichthouders hebben toen 19 banken veroordeeld tot een boete van slechts 5,9 miljoen dollar. Slecht risicobeheer en banken die geobsedeerd zijn door schaalvergroting en bedrijfsontwikkeling leidt tot een gebrek aan due diligence.

Hier het verhaal –

“Meer dan een dozijn Chinese financiële instellingen, voornamelijk trustbedrijven, leenden de afgelopen vijf jaar 20 miljard yuan (2,8 miljard dollar) aan Wuhan Kingold Jewelry Inc. met zuiver goud als onderpand en verzekeringspolissen om eventuele verliezen te dekken.”

“Kingold is de grootste particuliere goudverwerker in de provincie Hubei in Midden-China. De aandelen zijn genoteerd aan de Nasdaq beurs in New York. Het bedrijf wordt geleid door voorzitter Jia Zhihong, een intimiderende ex-militair die de controlerende aandeelhouder is.”

Wat is er misgegaan?

“Nou, vrij veel. Er bleek zo’n 83 ton aan goudstaven vals te zijn, deze zogezegde goudstaven waren niets meer dan verguld koper. Bijkomend diende deze 83 ton aan zogezegde goudstaven als onderpand. Op die manier bleven de kredietverstrekkers achter met een zak van 16 miljard yuan aan uitstaande leningen in ruil voor de nepstaven. De leningen werden afgedekt met 30 miljard yuan aan vastgoedverzekeringspolissen uitgegeven door de staatsverzekeraar PICC Property and Casualty Co. Ltd. (PICC P&C) en andere kleinere verzekeraars.

In dit specifieke geval moet men zich echt afvragen: “Hoeveel goud is er in de wereld dat als onderpand gehouden wordt, en of het daadwerkelijk wel goud is? Hoeveel is er opnieuw toegewezen via oplichters?” Nu het nieuws van deze oplichting begint zicht zeer snel te verspreiden, wat interessant zal zijn om te volgen hoe dit zal evalueren. Misschien dat de discussie over goud als zijnde “hard money” herzien moet worden? Hoe kunnen we er ooit zeker van zijn dat dit niet op grote schaal gebeurt zonder elke goudstaaf op de markt te testen? De coördinatie en het geld dat nodig is om dit te laten gebeuren vormt een enorme hindernis om hier ooit nog enige zekerheid over te hebben. Gelukkig is dit probleem voor Bitcoin-gebruikers veel gemakkelijker op te lossen. Men hoeft alleen maar de software te downloaden die de Bitcoin-blockchain ‘scant’ en ‘bijwerkt’ als er blocks worden geproduceerd om te controleren of de Bitcoins die ze vasthouden daadwerkelijk Bitcoins zijn en niet één of andere bedrieglijke token. De kosten in verband met dit verificatieproces zijn praktisch niets vergeleken met de kosten voor het verifiëren van de echtheid van goud. Dit comparatieve voordeel dat Bitcoin heeft ten opzichte van goud zal in de loop der tijd duidelijker worden naarmate er meer goud als onderpand wordt geliquideerd in een wereld van massa-leningen die in gebreke blijven. Bereid je daarop voor.

Maar….

Het verifiëren van Bitcoin op een blockchain is zoals eerder verklaard bijna gratis en het is gemakkelijk om grote hoeveelheden geld op te slaan (niet account security risico’s). Maar Bitcoin lost dit niet allemaal volledig op. De volatiliteit van Bitcoin maakt het onmogelijk om het als onderpand te aanvaarden indien u probeert uw lening te beschermen. Bitcoin kan van de ene op de andere dag 50% dalen en de uitgever van de lening houdt nog steeds een grote hoeveelheid geld over. Er zijn ook beveiligingsproblemen met het houden van miljoenen Bitcoin in adressen die mogelijk online gestolen kunnen worden.

Het is nogal moeilijk om 83 ton goud te stelen zonder dat er mensen bij betrokken zijn die zich intern bezighouden om het misdrijf te plegen, wat heel gemakkelijk te ontdekken is met een onderzoek. De mogelijkheid bestaat dat Bitcoin in de toekomst ook als onderpand zal worden gebruikt, maar het zal nog jaren duren voordat dat gebeurt. Goud heeft een lange geschiedenis van gebruik als onderpand dat waarschijnlijk nooit helemaal zal verdwijnen.

Tijden van economische problemen leiden tot het aan het licht brengen van fraude. Dit is een veelvoorkomend thema, waarvan de meest recente voorbeelden te vinden zijn in de 08-crisis. Bernie Madoff’s ponzi-regeling werd in 2008 ontdekt, niet omdat hij zich schuldig voelde, maar omdat het ineenstortte en de beleggers niet meer kon uitbetalen. Booms helpen de fraudeurs om hun balansen op te krikken en groter te worden. We beginnen dit te zien in 2020 als gevolg van de pandemie. De meest recente fraudegevallen zijn Luckin Coffee en Wirecard. Dit is nog maar het begin en we zien steeds meer bedrijven failliet gaan. Dat betekent niet dat het allemaal fraude is, maar slecht geleide bedrijven beginnen de barrières te voelen, die zich steeds meer opstapelen. De rest van 2020 zal interessant zijn om te zien welke bedrijven failliet gaan of als complete oplichters aan het licht komen. Boomcycli maken iedereen geniaal. In 2001 vertelde Warren Buffet zijn investeerders in zijn jaarlijkse brief “Pas als het tij keert ontdek je wie er naakt heeft gezwommen”.

What's your reaction?

Leave a comment