Is dit de portfolio-oplossing voor beleggers, en zullen ze hierdoor profiteren van centrale banken hun hebzucht?

We leven in radicale tijden! De aandelenmarkt heeft een recordhoogte bereikt, de schuldenniveaus zijn op een ongekend niveau en het lijkt erop dat de betrokken partijen voor eeuwig en altijd kunnen blijven doorgaan. Natuurlijk weten we dat dit niet kan blijven duren. En dat zal ook niet zo zijn, maar dat zal niemand ervan beletten om van de schijnbaar oneindige winsten te genieten.

Het grappige van deze oververhitte markten is dat de toekomstige opbrengst van die assets tegelijkertijd afneemt. Neem de S&P 500 – voor 1997-1999, de drie jaar die voorafgingen aan de dotcom-bubbel, was het jaarlijkse rendement respectievelijk 31%, 26% en 19%. Deze prestatie resulteerde in een verlies van 10%, 13% en 23% van 2000 tot 2002.

Alsof deze macro-trends nog niet genoeg waarschuwingen aangaven, zagen we dat oprichters honderden miljoenen dollars van de tafel haalden, dat onrendabele bedrijven naar de beurs gingen en dat fondsen met een waarde van meerdere miljarden dollars zeiden dat het een “out of body experience” was bij het inzamelen van geld. Het is alsof de gehele markt, zowel de publieke als de private markt, samen dronken is en dat niemand wil dat er een einde komt aan dit feest.

Het doet waarvoor het gebouwd is!

Maar Mr. Market interesseert dat niet. Mr. Market doet waar het structureel voor gebouwd is. Het zal hen belonen die voorzichtig en gedisciplineerd blijven, terwijl degenen die dronken en hebzuchtig zijn, afgestraft zullen worden. Bovenop een potentiële grote daling van de prijzen, projecteren de voorhoede en anderen een 10 jaar durende, op jaarbasis berekende echte winst van 2-4% in Amerikaanse aandelen en 0,5-2,5% geaggregeerde echte winst in Amerikaanse obligaties.

Is de 0,5-4% op jaarbasis berekende winst voor een decennium echt het risico waard om zware aandelen- en obligaties te houden als de markt 20-50% opneemt in een economische neergang?

Om het nog erger te maken, worden de hoge marktprijzen nog verergerd door de afnemende groei, de toenemende wereldwijde instabiliteit en de centrale banken die verslaafd zijn geraakt aan lage rentetarieven en kwantitatieve versoepeling. Dit zal gewoonweg niet goed aflopen.

Dus wat moet een belegger doen?

Het korte antwoord is dat er geen perfect plan is. Er zijn tal van opties beschikbaar, met elk verschillende voor- en nadelen. Geavanceerde beleggers zullen bedreven zijn in het navigeren door een potentiële economische neergang met een combinatie van asset allocatie, low time preferenties en een vleugje van hebzucht op het moment dat iedereen capituleert.

Wij gaan u niet vervelen met de standaard portfolio opties, in plaats daarvan gaan wij de tijd nemen om een radicale portfolio voor te stellen die ervoor kan zorgen dat investeerders door de komende storm heen komen.

Denk eraan, radicale tijden vragen om radicale acties. De blootstelling hieraan is ongelooflijk riskant.

Dit een agressieve, maar interessante strategie om vooruitgang te boeken:

1. Verkoop alle assets in een 100% cash positie – Dit zal voor de meeste grote investeerders niet gemakkelijk zijn om dit van de ene op de andere dag te doen, maar ze kunnen wel hun publieke aandelen verkopen en ongeveer een winst van 18% (op dit moment) in de wacht slepen. In de komende 6-12 maanden is het doel om alle andere assets (obligaties, grondstoffen, valuta’s) te verkopen om zo dicht mogelijk bij een all-cash positie te komen (bijvoorbeeld: investeringen zoals private aandelen zijn uiteraard niet zo liquide) en zullen moeilijker van de hand te doen zijn, maar er zitten genoeg dronkaards aan de tafel die het spannend zouden vinden om eender wat te kopen wat de belegger verkoopt).

2. Koop met het beschikbare geld 5% in Bitcoin – De gedecentraliseerde digitale munt is het best presterende asset van het laatste decennium. Resultaten uit het verleden wijzen niet op toekomstige prestaties, maar het asset zal het waarschijnlijk zeer goed doen, aangezien de rentevoeten worden verlaagd en er meer fiat valuta’s worden bijgeprint. De waarde van Bitcoin is gebaseerd op de vraag- en aanbod-economie – een vast aanbod asset dient te stijgen in USD-prijs zolang de vraag toeneemt (de vraag neemt toe in tijden van wereldwijde instabiliteit, samen met de manipulatie van de economieën door de centrale bank). Bitcoin is nog steeds niet gecorreleerd en soms zelfs omgekeerd gecorreleerd (bv. mei 2019), waardoor het de perfecte troef is om deze “cash-heavy” portfolio uit te breiden.

Voordat u met uw ogen gaat rollen, zijn er enkele overtuigende cijfers die aangeven waarom dit type van portfolio’s krachtig zouden kunnen zijn in de toekomst. In wezen is de risico-rendementsverhouding van 95% cash en 5% Bitcoin onvoorstelbaar:

  1. Ten eerste, het risicoprofiel is vrij duidelijk – een belegger kan in het slechtste geval tot 5% van zijn portfolio verliezen. Hoewel niemand geld wil verliezen, zou een verlies van 5% een kleiner verlies zijn dan de S&P 500 van vorig jaar (-6,24%).
  2. Ten tweede is het voordeel voor Bitcoin vrij asymmetrisch. Het asset zal ofwel veel meer waard zijn dan het nu is in termen van USD-prijs, ofwel zal het waardeloos zijn. Dit type van binaire uitkomst, in combinatie met de niet-correctionele aard van het asset, geeft beleggers een goede hedge tegen economische chaos.

Hoewel het idee van een 95% cash / 5% Bitcoin-portfolio misschien extreem klinkt, zou het niet abnormaal zijn als de portfolio in de toekomst goed zou presteren. Eerder dit jaar deelde @100 triljoenUSD deze grafiek:

Een versie van de Radical Protection Portfolio heeft het eerder zeer goed gedaan. Een 99% cash / 1% Bitcoin-portfolio zou geleid hebben tot ~10% rendement op jaarbasis. Een 98% cash / 2% Bitcoin-portfolio zou geleid hebben tot ~20% rendement op jaarbasis.

Beide verdelingen van dit type allocaties bereikten een dergelijke out-performance en hadden minder risico’s met zich meegebracht dan een exclusieve belegging in staatsobligaties.

Vrij gekke cijfers om naar te kijken.

Ik noem deze portfolio de “Radical Protection Portfolio” omdat het twee dingen bereikt:

  1. Een beperkt neerwaarts risico van slechts 5%
  2. Potentiële opwaartse rendementen van meer dan 20%. Er zijn gewoon niet veel andere portfolio-constructies die deze potentiële resultaten kunnen evenaren.

De alarmen klinken luid in onze oren. Van omgekeerde rendementscurven tot duidelijk hebzuchtig gedrag, maar de vraag blijft – Wie heeft de discipline en de moed om naar de waarschuwingssignalen te luisteren? Het korte antwoord is: niet veel mensen. Het is de fundamentele menselijke psychologie. Als iedereen dronken is op het feest, denkt elke speler dat hij het geluk zal hebben om een stoel te hebben als de muziek stopt.

Maar niet iedereen kan plaatsnemen en de meeste investeerders zullen zwaar getroffen worden door het risicomanagement te blijven negeren en een offensieve strategie te blijven volgen. In radicale tijden is het noodzakelijk om radicale acties te ondernemen en tijdens economische recessies is de beste verdediging een grote aanval.

Dat brengt ons tot het beste deel van de Radical Protection Portfolio – Een perfecte positionering om hebzuchtig te zijn als er bloed is in de straten. Door vandaag naar 95% cash te gaan, zal een gedisciplineerde belegger een maximum aan beschikbaar geld hebben wanneer de economische neergang zich voordoet.

De grote cash positie zal hen een ongelooflijke leverage geven en hen in staat stellen om opportunistisch verdisconteerde en/of noodlijdende assets te kopen. Zoals Warren Buffett zo mooi zegt: “Wees bang als anderen hebzuchtig zijn en hebzuchtig als anderen bang zijn.”.

De hebzucht die we momenteel zien is onhoudbaar. De Radical Protection Portfolio is een extreme, maar eenvoudige manier om defensief en angstig te worden en toch te profiteren van de ultieme hedge. Dit is geen financieel advies, maar een portfolio constructie waar ik veel aan gedacht heb vanwege de huidige macro-omgeving.

De volgende economische terugval zal duidelijk maken wie vandaag goede beslissingen heeft genomen. Of we het nu leuk vinden of niet, Mr. Market is een meedogenloze deskundige die voor niemand genade toont.

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment