Is een ETF goedkeuring echt zo belangrijk voor de crypto-markt?

De Wall Street veteranen zijn niet verbaasd over de SEC aankondiging van donderdag op de VanEck-SolidX Bitcoin ETF. Opnieuw gaven ze een “no decision”. Dit verschuift de deadline verder naar 29 december 2018. Wij gaan alvast niet verbaasd zijn als er bij oudejaarsavond beslist wordt dat de deadline opnieuw verschuift naar het einde van februari 2019.

In augustus 2018, toen de eerste opschorting werd aangekondigd, was de reactie van crypto-investeerders zeer snel en vooral pijnlijk. Op donderdag, na een tijdelijke onderbreking, hebben de prijzen een verrassend positieve wending doorgemaakt. Als we moeten geloven dat de cryptoprijzen rationeel handelen (of gewoon af en toe) dan komen er twee voor de hand liggende vragen in ons op:

  1. Zijn crypto ETF’s goed of slecht?
  2. Waarom kan de SEC niet tot een antwoord komen?

Het eerste antwoord is simpel

Laten we eerst beginnen met de makkelijke vraag

Wat is er aan de hand met de SEC? De manier hoe ze werken is al meer dan 30 jaar onveranderd, hun acties met betrekking tot VanEck-SolidX is niet anders. Praktisch gezien keuren ze nooit iets goed. In plaats daarvan bieden ze twee keuzes aan: verwerpen of uitstellen. Door de aanvraag van VanEck-SolidX uit te stellen, aanvaarden ze in principe het ETF-concept, maar leggen ze de bezwaren op die gecorrigeerd moeten worden.

De uitkomst van dit reglementaire gedoe, wordt pas op het laatste moment verwacht. De reden hiervoor is het feit dat de belangrijkste problemen waarschijnlijk niet op tijd worden opgelost.

Maakt de SEC misbruik van het concept "bescherming"

Volgens Jake Chervinsky, advocaat voor VanEck, stelt de SEC “18 meervoudige deelvragen die zeven pagina’s omvatten”. Hij voegt toe: “Het is niet bemoedigend om te zien dat de SEC vraagt of de Bitcoin futures markten “van significante omvang” zijn, ondanks het feit dat ze vorige maand al besloten hebben dat ze dat niet zijn.

Dit is een tactiek in obfuscatie die de SEC graag toepast wanneer een aanvrager geen passend antwoord heeft gegeven. In dit geval is er geen objectief antwoord op de vraag “hoe liquide een markt moet zijn” om aan de maatstaf van belangrijkheid te voldoen. Voorts is er weinig of niets dat op korte termijn kan worden gedaan om een grotere liquiditeit te creëren.

De SEC is evenzeer een politiek orgaan als elke andere instantie van de federale overheid. Door de kwestie van de liquiditeit aan de orde te stellen, kunnen zij zich achter hun rol van “bescherming van het publiek opstellen” en tegelijkertijd de toegang van het publiek tot een klasse van activa, zelfs op de huidige gedeprimeerde niveaus, met een waarde van +/- 200 miljard dollar, belemmeren.

Wat Mati Greenspan ervan denkt

Nu, zoals Mati Greenspan opmerkt in de dagelijkse marktcommentaar dat ter beschikking wordt gesteld aan CCN, zou die definitieve beslissing medio februari moeten komen.

“Cryptotrading op Wall Street lijkt nu een grote stap dichterbij”, schreef hij.

In tegenstelling tot de meeste voorgestelde bitcoin ETF’s, zou het voorgestelde VanEck-SolidX fonds echte BTC – de zogenaamde “fysieke bitcoin” – in plaats van cryptocurrency futures contracten in handen hebben. Het fonds zou ook een uitgebreide verzekeringspolis onderhouden die door verschillende verzekeringsmaatschappijen wordt gewaarborgd, om beleggers te beschermen tegen verlies of diefstal van Bitcoins van de Trust.

Hoewel het fonds technisch gezien beschikbaar zou zijn voor particuliere kopers, zou elk aandeel 25 BTC vertegenwoordigen (meer dan 160.000 dollar tegen de huidige wisselkoers), zodat het in de praktijk waarschijnlijk in de eerste plaats beperkt zou blijven tot rijke beleggers en instellingen. De SEC is altijd voorzichtig geweest met het toegankelijk maken van beleggingsproducten die zij als risicovol beschouwde, voor ongeavanceerde kopers.

Niettemin blijven de vooruitzichten voor de goedkeuring van de ETF bearish, aangezien de SEC tot nu toe elke bitcoin ETF-aanvraag waarover zij een uitspraak heeft gedaan, heeft afgewezen. SEC Commissaris Hester Peirce heeft de laatste dagen de regelgevers opgeroepen om meer open te staan voor cryptocurrency producten, en gaf een formeel meningsverschil nadat de commissie besliste om een door Winklevoss geleide ETF-inspanning teniet te doen. Nochtans, tot dusver is zij nog steeds een minderheidsstem op de commissie.

SEC zei dat het meer dan 1.400 commentaren op de voorgestelde regelverandering ontving.

In Canada denken ze anders over ETF's

Coin Capital Investment Management Inc. (Coincapital), de portfolio management afdeling van het Coinsquare digital asset trading platform, is opgenomen in de notering van een blockchain exchange traded fund (ETF), het STOXX Blockchain Patents Innovation Index Fund (LDGR), als één van de twee nieuwe ETF’s die het bedrijf op de Toronto Stock Exchange heeft genoteerd.

Coincapital, die geregistreerd staat bij de Ontario Securities Commission, is uitgegroeid tot Canada’s nieuwste ETF-leverancier door de introductie van de LDGR en het STOXX B.R.AI.N. Index Fund (THNK), de eerste ETF’s van het bedrijf.
De LDGR en THNK ETF’s waren gepland om vanochtend te beginnen met de trading op de Toronto Stock Exchange.

ETF introduceert Artificial Intelligence

LDGR:

De eerste ETF van Coincapital, belegt in wereldwijde aandelen van bedrijven die investeren in blockchain technologieën. Coincapital gebruikt een gepatenteerd artificial intelligence (AI) algoritme om ondernemingen voor het fonds te identificeren.

De selectie is voornamelijk gebaseerd op blockchain patentaanvragen van intellectuele eigendom, waardoor het fonds in staat is om de adoptanten en vernieuwers van de blockchain te identificeren. De selecties maken ook gebruik van de iSTOXX Yewno Developed Markets Blockchain Index.

THNK:

De tweede ETF, belegt in aandelen van bedrijven gericht op AI, nanotechnologie, Robotics en biotechnologie. De belangrijkste overweging is dat de onderneming de helft van haar inkomsten moet genereren uit het totaal van de B.R.A.I.N.-sectoren. Het fonds maakt ook gebruik van de iSTOXX Developed Markets B.R.A.I.N Index.

De LDGGR is niet de eerste blockchain ETF die in Canada wordt genoteerd.

Horizons ETFs Management Canada Inc introduceerde eerder dit jaar de Horizons Blockchain Technology and Hardware Index ETF. De ETF steunt bedrijven zoals Hive Blockchain Technologies Ltd, Nvidia Corp en Digital Realty Trust Inc. die blockchain hardware en services ontwikkelen.

ETF's goed of slecht?

Heeft de cryptowereld, in deze fase van zijn evolutie, echt baat bij het aanmoedigen van een groep ETF’s? De argumentatie is dat dit de weg is om de individuele belegger op een eenvoudige en veilige wijze een manier te bieden om te participeren in een gediversifieerde portfolio van crypto’s. Dat lijkt nobel – of is het gewoon iets dat veel geld oplevert voor degenen die ze creëren?

Zonder rekening te houden met degenen die geloven in de voordelen van ETF’s, zijn de huidige voordelen voor de ETF-sponsors veel beter dan voor de investeerder.

Als je alleen naar de wiskunde kijkt, kan een individuele belegger net zo goed Bitcoin, Bitcoin Cash, Ripple, Ethereum en EOS kopen. Het is weliswaar wat gecompliceerder om een plaats te vinden om Ripple te kopen en op te slaan, maar met dit kleine portfolio dekt u 75% van de hele crypto asset class. Als security een probleem is, ga dan gewoon naar blockgeeks.com/cryptocurrency-safe/ en maak een keuze uit een lijst van hardware wallets.

Conclusie: Voorlopig is het nog niet cruciaal voor de massale adoptie van crypto of de SEC in december / februari de VanEck-SolidX ETF goedkeurt of niet.

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment