Is Monero de “bulletproof coin” als het gaat om privacy?

Gebaseerd op blockchain technologie, hebben de meeste cryptocurrencies een open en publiek grootboek (ledger). Hoewel dit nodig is om deze systemen te laten werken, heeft het een belangrijk nadeel: privacy is vaak vrij beperkt. Overheidsinstellingen, analytische bedrijven en andere geïnteresseerde partijen – laten we ze “spionnen” noemen – hebben manieren om de publieke blokkades en peer-to-peer netwerken van cryptocurrencies zoals Bitcoin te analyseren, om adressen te clusteren en ze te binden aan IP-adressen of andere identificerende informatie.

Uit ontevredenheid over de privacy-voorzieningen van Bitcoin zijn verschillende cryptocurrency-projecten van start gegaan met als specifiek doel deze in de loop der jaren te verbeteren en niet zonder succes. Verschillende van deze privacycoins behoren tot de populairste cryptocurrencies op de markt van vandaag.

Monero is één van de belangrijkste privacybewuste cryptocurrencies die momenteel op de markt is.

Het maakt gebruik van enkele van de meest geavanceerde technologieën op het gebied van cryptografie en blockchain technologie. Deze omvatten functies zoals stealth-adressen, transaction mixing en Ring Confidential transactions.

Deze hebben Monero (XMR) bijna onvindbaar gemaakt. Toch is “bijna” niet goed genoeg voor de Monero community, omdat ze ernaar streven om het protocol te verbeteren in hun laatste updates.

Deze updates omvatten zowel de Monero Kovri I2P implementatie als de zogenaamde “bulletproofs”. Deze ontwikkelingen zitten al enige tijd in de pijplijn en Monero begint ze actief uit te rollen.

Dus wat zijn ze en hoe gaan ze Monero nog veiliger maken?

Voordat we ons kunnen verdiepen in de technologie, moeten we eerst kijken naar de huidige stand van zaken met betrekking tot de privacy van Monero.

Veilig, onvindbaar digital cash

Momenteel is Monero in staat om alle details over een transactie te verbergen. Door gebruik te maken van stealth-adressen zijn ze in staat om de gegevens van de ontvanger en betalers te verbergen voor de rest van het netwerk. Ze zijn ook in staat om het bedrag van de transactie te verbergen.

Monero heeft privacy in zijn protocol ingebed. Waar Bitcoin en andere coins privacyfuncties als een optie aanbieden, is Monero één van de weinige cryptocurrencies waar privacy standaard als vereist is. (Hoewel gebruikers ervoor kunnen kiezen om een deel van hun privacy op te geven door een zogenaamde “view key” te delen).

Monero bereikt zijn privacy op twee manieren.

Monero bereikt zijn privacy vooral door een slimme truc genaamd “Ring Confidential Transactions” (RingCT). RingCT wordt op zijn beurt het best begrepen als een combinatie van twee andere cryptografische technieken: ” ring signatures” en ” Confidential Transactions”.

Net als gewone cryptografische handtekeningen bewijzen ring handtekeningen het eigendom van munten die in een transactie worden uitgegeven (“inputs”). Maar met “ringhandtekeningen” kunnen geheel verschillende munten aan dezelfde transactie worden toegevoegd als “decoys”, zonder te onthullen welke echt werd ondertekend. Dit “mengt” de munten, zodat spionnen niet weten welke munt echt is uitgegeven en welke decoys zijn. Op dit moment worden er zes decoys toegevoegd aan elke Monero transactie, en dit zal binnenkort worden verhoogd naar 10.

Bovenop de ringhandtekeningen laat Confidential Transactions gebruikers toe om de bedragen in een transactie te verbergen (“blind”). Met behulp van een cryptografische truc genaamd de pedersen commitment, iedereen kan nog steeds rekenen op de verborgen bedragen. Hiermee kunnen Monero gebruikers controleren of het verzenden en ontvangen van de transactie gelijkwaardig is, zodat er geen munten uit het niets zijn gemaakt. Maar alleen de verzender en ontvanger van een transactie weten hoeveel geld er van hand is gewisseld.

Daarnaast gebruikt Monero stealth-adressen, als speciale soorten adressen die misschien het best begrepen kunnen worden als stukjes van een cryptografische puzzel. Kortom, met behulp van een stealth adres kan de verzender van een transactie een nieuw Monero adres genereren om XMR naartoe te sturen, met wat extra gegevens. Deze extra gegevens kunnen op hun beurt weer gebruikt worden door de eigenaar van het stealth-adres (en alleen de eigenaar van het stealth-adres) om de bijbehorende private key te genereren en toegang te krijgen tot deze fondsen. Belangrijk is dat niemand anders dan de afzender en de ontvanger weten dat het stealth-adres en het werkelijke Monero adres met elkaar overeenkomen. En omdat elke afzender een nieuw en uniek ontvangstadres zou genereren, kunnen Monero gebruikers hun stealth adres overal publiceren, zonder zich zorgen te hoeven maken dat overeenkomstige transacties op de blockchain aan hen kunnen worden gekoppeld.

Er zijn echter twee opmerkelijke eigenaardigheden waar de Monero gemeenschap niet 100% tevreden mee was. De eerste had betrekking op het potentieel van het lekken van IP-adressen van gebruikers en de andere draaide om de inefficiënties van de huidige Monero “Range proofs”.

Kovri en IP-anonimisering

Zoals gezegd is Monero bijna volledig privé. Er bleef echter altijd een vraag over de IP-adressen van degenen die met het Monero netwerk in contact kwamen.

Wanneer u een transactie start op de Monero blockchain, wordt uw IP-adres blootgesteld aan het netwerk. Als er sprake was van een kwaadaardige speler, konden zij deze gebeurtenis waarnemen en uw IP-adres registreren. Dit zou het risico kunnen scheppen voor metagegevensanalyse door grote en vastberaden tegenstanders.

Ook al is dit echt een zeer moeilijke aanval om te volbrengen, het is voor sommigen nog steeds een punt van zorg.

Om deze reden is de community enthousiast over de release van Kovri en de mogelijkheid om transacties te coderen en te routeren via I2P (Invisible Internet Protocol) nodes. Technisch gezien zal Kovri gebruik maken van “Garlic encryptie” en “Garlic routing”.

We gaan niet meer in detail treden over Garlic routing, maar men kan het zien als een meer veilige versie van de Onion routing. Onion routing is de huidige netwerkimplementatie die gebruikt wordt in het TOR-netwerk.

Door gebruik te maken van dit routeringsprotocol wordt uw verbinding met het Monero netwerk gemaskeerd en kan uw IP-adres niet worden geïdentificeerd. Volgens de Kovri lead developer, Anonimal, zal het Kovri protocol dit wel doen:

“In wezen zullen we in staat zijn om monero transacties nog meer te anonimiseren dan wat monero op dit moment technisch gezien kan doen op de netwerk-laag”.

 

Kovri is momenteel in het stadium van de alpha release en er zijn nog veel tests die moeten worden uitgevoerd. Er zijn momenteel 48 mensen die eraan werken en het project heeft nog steeds een gezonde portie financiële steun om het project vooruit te helpen.

Bulletproof!!

Hoewel Monero transacties volledig privé zijn, zijn ze relatief inefficiënt. Dit komt in feite neer op de aard van Monero’s “range proofs”.

Met range proofs kan iedereen controleren of een bepaalde verbintenis een bedrag binnen een bepaald bereik vertegenwoordigt zonder iets anders te onthullen. Deze zijn nodig om ervoor te zorgen dat de transactie-input en -outputbedragen positief zijn.

Dit klinkt misschien als een mond vol, maar het enige wat u hoeft te weten is dat deze range proofs essentiële componenten zijn voor de private transactie.

De huidige range proofs op het Monero netwerk zijn echter inefficiënt omdat ze het grootste deel van de transactie uitmaken. Dit betekent dat een groot deel van de mining middelen naar de controle op deze range proofs en de kosten van deze transacties verhoogt.

Dit is waar bulletproofs zijn intrede doet.

Ondanks de aanstekelijke naam zijn bulletProofs de ideale oplossing voor het Monero range proof probleem. Ze schalen anders in grootte dan Monero’s huidige proofs en besparen daardoor ruimte als gevolg van de toename van de in- en uitvoer van transacties.

Een volledige uitleg van bulletproofs valt buiten het bestek van dit artikel, maar als je je intellectuele spieren wilt buigen, kun je het artikel lezen van Bünz en Bootle.

De belangrijkste bijkomstigheid van de bulletproofs is de ruimte die het bespaart bij Monero transacties. Bijvoorbeeld, een eenvoudige Monero transactie die twee outputs heeft is ongeveer 13,2kb groot. Met bulletproofs is de transactie echter slechts 2,5kb groot. Dit is een vermindering van 80% van de omvang, wat zich vertaalt in een evenredige vermindering van de kosten. Maar zelfs met de grotere omvang zullen de Monero transacties ongeveer nog 10 keer zo groot zijn als die van Bitcoin. Al deze data moeten door alle nodes (en miners) op het netwerk worden verzonden en gecontroleerd. Waar ook rekening mee gehouden moet worden is dat een groot deel van de transactiegeschiedenis van Monero relevant is en  dat deze dus voor altijd moet worden opgeslagen/bijgehouden. Dit is momenteel 20 gigabyte en dit wordt alleen maar groter. (De totale Monero blockchain is momenteel 60 gigabyte.) In vergelijking met andere nodes kan je oude transactiegegevens verwijderen maar dat is bij Monero niet het geval.

Dit is wellicht geen direct probleem, alleen maar omdat het dagelijks gebruik van Monero niet zo groot is als die van Bitcoin: Monero verwerkt slechts een paar duizend transacties per dag, terwijl Bitcoin meer dan 200.000 transacties per dag verwerkt. Als het aantal Monero transacties aanzienlijk zou toenemen, zou het systeem bijvoorbeeld op obstakels kunnen botsen, waardoor het voor de regelmatige gebruiker steeds moeilijker wordt om Monero nodes te gebruiken.

Aangezien bulletproofs logaritmisch schalen, zijn de ruimtebesparingen op deze transacties nog meer uitgesproken bij meerdere output transacties. De bulletproofs oplossing zullen de Monero gebruikers onmiddelijk merken.

Uiteindelijk is Monero ongetwijfeld één van de beste privacycoins die er beschikbaar is. Maar als Bitcoin op een privacybewuste manier wordt gebruikt, is het verschil tussen de twee waarschijnlijk kleiner dan sommigen zouden verwachten. Der verplichte privacy en “blinded amounts” geven Monero wellicht  een flinke duwtje in de rug, maar deze kenmerken zijn in directe concurrentie met de schaalbaarheid. Hoe deze situatie zich in de loop der tijd ontwikkelt, hangt sterk af van toekomstige technologieën en is daarom moeilijk te voorspellen. Dat de compromissen van Monero voor altijd een meer privaat systeem zullen opleveren, is niet duidelijk.

Als alles goed gaat in de testfase, dan worden de bulletproofs naar verwachting in oktober live uitgebracht op het Monero netwerk.

Conclusie

Monero heeft zich bewezen als één van de belangrijkste privacy munten op de markt. De gemeenschap groeit en bestaat uit een aantal van de slimste en meest privacybewuste individuen ter wereld.

Natuurlijk, aangezien Monero de aandacht van door de overheid gesteunde entiteiten heeft gekregen, zijn ook de risico’s voor kwetsbaarheden en de anonimiteit toegenomen.

De ontwikkelaars van Monero zijn zich hier terdege van bewust en zijn altijd op zoek naar een oplossing om het Protocol te verbeteren.

Kovri en bulletproofs zijn twee echt belangrijke verbeteringen die de leidende positie van Monero op de markt zullen helpen versterken.

We zullen de uitkomst van deze technologie nauwlettend in de gaten houden.

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en proberen we iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment