It’s all in the mind! Volgens studies

Sinds het begin van dit jaar – toen de prijzen van de crypto’s begonnen te dalen – is men op zoek gegaan naar een simpel antwoord op een eenvoudige vraag: “Wat doet de prijzen dalen?”

Degenen die door het bloedbad hebben geleden, hebben wellicht al hun handen in de schoot geworpen. Toch is dit een belangrijke vraag waarop een antwoord moet komen.

In vele studies wordt de schuld bij de mechanische eigenschappen gelegd. De meeste van deze studies zijn behoorlijk vergezocht, want in werkelijkheid vertonen de prijsbewegingen in de crypto een opmerkelijke gelijkenis met ongeveer elke andere asset categorie. We hebben in elk geval te maken met menselijke emoties.

Waarom is het zo belangrijk om deze factoren te weten? De oorzaak van Bitcoin’s waardeverlies met meer dan 65% kan wederom de prijs terugdrijven naar $19.000. Hetzelfde geldt voor de meeste altcoins.

De wetenschappelijke fascinatie

Tot op heden heeft de academische gemeenschap dit jaar een fascinatie getoond voor het proberen te verklaren van cryptocurrency bewegingen enkel gebaseerd op correlatie analyse in plaats van wat eigenlijk de oorzaak is van de prijsbewegingen.

Het meest absurde van die inspanningen dateert van iets eerder dit jaar, toen de San Francisco Federal Reserve samenwerkte met de Stanford University om te verklaren dat de komst van Bitcoin futures correleerde met het uiteenspatten van de Bitcoin bubble. Het leek niemand te storen dat er in december nauwelijks Bitcoin futures in Chicago verhandeld werden.

Dit was niet het enige voorbeeld, maar in het belang van niet een script te schrijven voor een TV-sitcom, zullen de anderen gewoon genegeerd worden.

Coindesk en zijn enquetes

Applaus aan de medewerkers van Coindesk voor het samenstellen van een toponderzoek van de crypto-gemeenschap. Zij doen uitstekend werk op het gebied van het vinden en presenteren van gegevens. Maar er is nog steeds een groot gat in het inzicht wat alle data betekent.

Om te beginnen zijn 83% van de crypto-eigenaars ” ongeaccrediteerd “. Dat is een belangrijk punt. Het betekent dat hun totale bezittingen minder dan $ 1 miljoen zijn of dat ze individueel minder dan $ 200.000 verdienen. Ongeveer 84% van deze mensen controleren meer dan eens per dag de cryptoprijzen en meer dan de helft ieder uur. Dat is een duidelijke graadmeter voor hun nerveuze sensitiviteit.

Succesvolle investeerders gebruiken data met betrekking tot deze groep vaak als een tegengestelde indicator van de marktrichting. Als we deze gegevens in mei hadden, dan hadden we een hele stapel kunnen verzamelen. Hier is waarom.

Aan het einde van het tweede kwartaal van 2018 was 65% van de enquêteurs van Coindesk van mening dat de cryptoprijzen ondergewaardeerd waren. Dat is minder dan in het 69%-niveau van het eerste kwartaal van 2018. Wanneer dit op iets belachelijks valt zoals 40%, zal dat een sterk crypto koopsignaal geven.

Eindelijk een wetenschappelijke maatstaaf vanuit een ander opzicht

Sceptici kunnen deze aanpak als te simplistisch bespotten. Met alle beschikbare data over zaken als hasrates, moeilijkheidsgraad, mining winstgevendheid etc., wordt het geheim van het prijsgedrag namelijk veel complexer.

Nou, volgens een studie van de Yale University, Risks and Returns of Cryptocurrency, kun je hashrates en dat soort dingen vergeten als je geld wilt verdienen in de crypto. Hier zijn hun twee belangrijkste bevindingen:

Tijd Serie Momentum Effect (TSME)

Dit houdt in dat wanneer de asset- of cryptocurrency prijzen stijgen, deze meestal nog sterker stijgen. De auteurs van de studie leggen het op deze manier uit:

“We hebben een eenvoudige strategie ontwikkeld die zegt dat een investeerder Bitcoin moet kopen als de waarde ervan de afgelopen week met meer dan 20% is gestegen. Deze methode kan nuttig zijn om de beste tijd te voorspellen voor investeerders om hun crypto te kopen en te verkopen”.

Traditionele aandelenbeleggers hebben een andere looptijd voor TSME. Het heet FOMO of Angst voor het missen van de hebzucht.

Aandachtseffect van de belegger

De tweede sleutel voor het te maken in de crypto is wat ze het “investor attention effect” noemen. Als er een abnormaal toename percentage vermeldingen van cryptocurrencies is, die coindesk bestudeerde via Google en Twitter zoektermen, dan gaan de opbrengsten omhoog. Hier is hoe de dingen zich meten.

Een toename van het aantal Bitcoin Google-zoekopdrachten (over een week) leidt tot een toename van 1,84% en 2,30% op het wekelijks rendement voor de eerste en de tweede week.

Onder dezelfde omstandigheden konden Ether-investeerders een winst van 4,36% verwachten, terwijl Ripple-investeerders een winst van 10,86% konden verwachten.

Yale university

Uit de resultaten van het Yale-onderzoek blijkt dat Google en Twitter een goede maatstaf zijn voor FOMO. Helaas hebben ze ons een betrouwbare maatstaf gegeven voor FOLE, Fear of Losing Everything. Uit het driemaandelijks onderzoek van Coindesk blijkt dat wanneer bijna driekwart van crypto-eigenaars geloven dat de prijzen ondergewaardeerd zijn, het hoog tijd is om te verkopen. FOLE komt spoedig.

What's your reaction?