JP Morgan en Goldman Sachs hebben grootse plannen voor de cryptowereld!!

Na een volledig jaar van speculatie kan Goldman Sachs Group Inc. nu eindelijk doorgaan met plannen om een Bitcoin trading product te lanceren. Volgens The Block is Goldman al begonnen met een beperkte roll-out van haar nieuwe trading platform.

De verwachting van adoptie door Wall Street is het afgelopen jaar een belangrijk thema geweest voor de cryptocurrency markt, dus elke vorm van updates hierover kunnen de prijzen ongetwijfeld in beweging brengen. Zelfs als het fake nieuws is, zou het de prijzen positief kunnen beïnvloeden zodat deze niet terug opnieuw in een negatieve spiraal te geraken.

Geruchten of Waarheid?

Uit bronnen die bekend zijn met de zaak, meldde The Block dinsdag dat Goldman Sachs al nieuwe klanten heeft ingeschreven voor een aanstaand Bitcoin derivaten product. Hoewel de details schaars blijven, lijkt de New Yorkse megafirma te pushen voor een niet-leverbaar product, een cash-settled product dat vergelijkbaar is met futures maar niet wordt verhandeld op een beurs.

Vorig jaar meldde Bloomberg dat Goldman Sachs van plan was om medio 2018 een volwaardige Bitcoin trading desk te lanceren in haar zoektocht om de crypto trading naar mainstream investeerders te brengen. De bank heeft sindsdien die tijdlijn teruggeschroefd en heeft dit blijkbaar voorlopig op hold gezet. De trading desk is in eerste instantie ontworpen om fysieke crypto-assets, waaronder Bitcoin te ondersteunen. Hoewel de bank betrokken is geweest bij de clearing van Bitcoin futures contracten die handelen op CBOE en CME, kondigde Goldman in augustus aan dat het “niet tot een conclusie was gekomen over de omvang van ons aanbod van digitale activa”.

Geruchten die betrekking hebben met het Goldman Sachs crypto-aanbod blijven rond dwarrelen. Eerder deze maand meldde Abacus Journal dat de bank actief op zoek was naar de creatie van een Ethereum-derivatenproduct dat veel van de hierboven beschreven functies met betrekking tot Bitcoin zou vervullen. Volgens The Block zijn die geruchten niet accuraat.

Gaat JP Morgan het spelletje meespelen?

J.P. Morgan wil goudstaven “tokenizen” met behulp van de Ethereum-Backed Blockchain – Wall Street banking gigant J.P. Morgan Chase & Co (JPM) wil een revolutie teweegbrengen in de handel van grondstoffen door middel van Quorum, een bedrijfsblockchain oplossing die bovenop Ethereum is gebouwd. Het Financial Review rapporteerde maandag dat de megabank zich voorbereidt op het symboliseren van goudstaven door middel van smart contracts die in het Quorum zijn ingebed, waardoor gefractioneerd eigenaarschap mogelijk wordt.

Door het digitaliseren van grondstoffen krijgen goudmijnwerkers de kans om grotere premies te verdienen op de wereldmarkten. De symbolische goudstaven zullen bestuurd worden door smart contracten, wat betekent dat handelaren van elkaar kunnen kopen en verkopen zonder de noodzaak van een dure tussenpersoon zoals een makelaar of beurs.

Wij zijn de enige financiële speler die eigenaar is van de hele stack, van de applicatie tot het protocol“, aldus Umar Farooq, hoofd van de blockchain initiatieven van J.P. Morgan, zoals geciteerd in de Financial Review. “Wij zijn grote believers in Ethereum”.

Farooq zei dat het Quorum al buiten zijn organisatie wordt gebruikt om goud te symboliseren.

“Ze verpakken een goudstaaf in een tamper-proof case die elektronisch wordt gelabeld, en ze kunnen de goudstaaf volgen van de mijn tot aan het eindpunt – als je weet dat het een maatschappelijk verantwoorde mijn is, zal iemand bereid zijn om een hogere spread op dat goud te betalen dan als je niet weet waar het vandaan komt. Diamanten is een ander voorbeeld”.

 

J.P. Morgan heeft grote plannen voor Quorum, omdat de bank ernaar streeft om de blockchain-technologie in de hele “value chain” in te bedden. Naast de tokenisatie wordt Quorum overwogen voor custody, kapitaalmarktemissies en secundaire markten.

Meer institutionele adoptie onderweg?

Digitale assets in handen leggen van institutionele markten wordt door velen beschouwd als de grootste barrière voor massale adoptie. Deze redenering gaat er ook van uit dat institutionele openstelling van de markt, of het nu gaat om fysieke of op derivaten gebaseerde toegang tot de markt, een speerpunt kan zijn voor de volgende groeigolf. Hoewel er al aanzienlijke inspanningen zijn geleverd om de cryptokwesties te democratiseren en de angst voor custody en consumentenbescherming te verminderen, blijft de adoptie op institutioneel niveau beperkt.

Intercontinental exchange (ICE) lanceert medio december haar nieuwe tradingsplatform Bakkt. Het platform zal in eerste instantie fysiek afgewikkelde Bitcoin futurescontracten aanbieden in tegenstelling tot de derivatencontracten die momenteel worden aangeboden door de in Chicago gevestigde clearinginstituten. Dit betekent dat traders die een futurescontract kopen, fysieke Bitcoin ontvangen bij de afrekening.

ICE’s foray in cryptocurrencies zou een belangrijke stap in de geleidelijke draaipunt van de markt naar institutionele investeringen kunnen zijn. Bij gebrek aan een Bitcoin exchange-traded fund (ETF) zouden fysieke futures kunnen dienen als een veelbelovend alternatief voor beleggers die willen diversifiëren naar crypto zonder het risico van trading op een virtuele beurs.

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment