Kan Bitcoin een nieuw tijdperk van de goudstandaard inroepen?

De investeringsplanner Sean Williams avers heeft de economische architectuur van Bitcoin beschreven en argumenteert dat Bitcoin inherent beperkt is in zijn mogelijkheden met een Catch-22**. Hij zegt “Bitcoin’s Catch-22 zal voorkomen dat er een monetaire revolutie wordt ontketend”.

**catch22: Dit is een paradoxale situatie waarin het onmogelijk is om een gewenste uitkomst te bereiken doordat de ‘regels’ dat vanwege tegenstrijdigheden niet toelaten.

Hij is van mening dat de zeer beperkte hoeveelheid Bitcoin (die hard gecodeerd is in het Bitcoin-protocol) waardoor het digitale asset waardevol is geworden, en die de verbluffende prijsstijgingen van Bitcoin van de afgelopen tien jaar heeft veroorzaakt, het voor Bitcoin dan ook onmogelijk zal maken om te schalen naar een massaal wereldwijd betalings- en banksysteem:

“….het aanbod van Bitcoin is beperkt tot 21 miljoen tokens, met een jaarlijkse inflatie van de huidige tokens, die momenteel ongeveer op 17,8 miljoen tokens staat, en die minder dan 4% bedraagt.”.

Tot slot, uit Satoshi Nakamoto’s ontwerp, concludeert Williams:

De reden dat Bitcoin niet in staat zal zijn om een monetaire revolutie te leiden is dat het in de greep wordt gehouden van een Catch-22: zijn ‘beperkte oplage’ van de munt en het nut van deze munt als betaalmiddel in tegenspraak met elkaar.”

Motley Fool commentator motiveert dit:

“De realiteit is dat Bitcoin ofwel een schaarste of bruikbaarheid kan hebben, maar niet beide. Met zijn huidige aantal munten kan het nooit een serieuze uitdaging vormen voor fiat valuta’s, maar het relatieve gebrek aan aanbod heeft geholpen om de prijs van munten hoog te houden. Ondertussen, zou het aanzienlijk opgevoerd kunnen worden, maar de daaropvolgende inflatie zou de perceptie van schaarsheid en de waarschijnlijke Bitcoinprijs kunnen doden”.

Bitcoin als 'Digitaal Goud'...

Het probleem van Sean Williams argument tegen Bitcoin is dat hij het niet echt heeft onderbouwd. Hij legt niet uit waarom de schaarsheid van een deflatoire grondstof op wereldschaal niet gebruikt kan worden als een massaal betaal- en of banksysteem. En hij doet geen enkele moeite om te weerleggen dat goud, een ander kostbaar goed met een beperkt aanbod, ooit diende als wereldwijd betaal- en bancair gebruik.

Dit is een voor de hand liggend tegenargument omdat Bitcoin zo vaak wordt vergeleken met goud. Critici en concurrenten verwezen naar Bitcoin als het “digitale goud”, omdat het doelbewust ontworpen is om de belangrijkste eigenschappen van goud te bezitten. Nationale valuta’s werden vroeger “gebackt”  door goud en was vele jaren het meest vertrouwde “medium of exchange”. De schaarsheid van goud was hierbij één van de meest cruciale eigenschappen.

Het tijdperk van de goudstandaard

Zoals James Chen zijn verhaal doet bij Investopedia…:

De klassieke goudstandaard begon in 1819 in Engeland en verspreidde zich naar Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, België en de Verenigde Staten. Elke regering koppelde haar nationale munt aan goud. In 1879 was de Amerikaanse dollar bijvoorbeeld omgezet in goud tegen een koers van 20,67 dollar per ounce. Deze wisselkoersen werden gebruikt om internationale transacties te waarderen. Andere landen sloten zich later aan om toegang te krijgen tot de westerse handelsmarkten”.

Het tijdperk van de goudstandaard duurde voort, met enkele onderbrekingen en geleidelijke monetaire beleidsafwijkingen, maar dit bleef min of meer intact tot 1971, toen Richard Nixon de convertibiliteit van de Amerikaanse dollar naar goud opschortte. Er was geen sprake dat de economische groei werd beperkt door de goudschaarste, integendeel, het tijdperk van de goudstandaard werd gekenmerkt door een explosie van economische productiviteit en een wijdverbreide stijging van de levensstandaard, die ongekend is in de geschiedenis van de mensheid.

Gedurende het laatste kwartaal van de 19e eeuw, verdubbelde het inkomen per inwoner in de Verenigde Staten, ook wanneer de bevolking zelf verdubbelde, met miljoenen immigranten die naar Noord-Amerika verhuisden om te werken in de goudstandaard economie. In tegenstelling tot een fictieve, op krediet gebaseerde economie,

de schaarsheid van het door goud gesteunde monetaire systeem beperkte de verkeerde allocatie van middelen naar onproductieve doeleinden dankzij overconsumptie en mal-investeringen met gemakkelijk geld. Een andere periode van hard money, ingeleid door Bitcoin, is niet alleen mogelijk, maar kan ook een nieuw “goud tijdperk” van explosieve economische groei ontketenen.

Je hoeft je geen zorgen te maken hoe je Bitcoin moet uitgeven als dit scenario zich voordoet, en zelfs de kleinste verdeling van een Bitcoin (een honderd miljoenste van een Bitcoin – een satoshi) wordt waardevoller dan een kopje koffie. Second layer technologieën zoals het Lightning Network zullen sub-satoshi waarden mogelijk maken.

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment