Kan Bitcoin hulp bieden als de wereldeconomie in een crisis terechtkomt?

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft, net als de klok, zijn vooruitzichten voor de wereldwijde economische groei opnieuw naar beneden bijgesteld, met als belangrijkste knelpunten de handelsspanningen, een strakker monetair beleid en de Brexit.

De gesynchroniseerde vertraging van de wereldwijde groei heeft de investeerders voor een dilemma gesteld: de bull market blijven domineren of de focus verleggen naar een meer risico-gecorrigeerd profiel. Cryptocurrency kan het beste van twee werelden bieden nu het lijkt dat de markt een flinke stap voorwaarts heeft gezet.

Laag, lager, laagst!

Op dinsdag zei het IMF dat de wereldeconomie dit jaar slechts 3,3% zal groeien. Wetende dat het IMF in januari dit getal had bijgesteld naar 3,5%, wat op dat moment ook al een achteruitgang was. Zoals Bloomberg al eerder opmerkte, zijn de vooruitzichten het slechtst sinds 2009, dit was het moment toen de wereldeconomie zich midden in een nieuwe generatiecrisis bevond.

De balans van de risico’s blijft verstoord door de negatieve impulsen“, aldus het IMF in zijn rapport. “Gebrek aan het oplossen van verschillen en een daaruit voortvloeiende stijging van de tariefbarrières die verder gaat dan wat in de prognose is opgenomen, zou leiden tot hogere kosten van geïmporteerde intermediaire en kapitaalgoederen en hogere eindgoederenprijzen voor de consument”.

IMF voegde eraan toe:

“Een grotere onzekerheid in het handelsbeleid en de bezorgdheid over escalatie en vergeldingsacties zouden de bedrijfsinvesteringen kunnen afremmen, de supply chains kunnen verstoren en de productiviteitsgroei kunnen vertragen. De daaruit voortvloeiende sombere vooruitzichten inzake de winstgevendheid van bedrijven kunnen het sentiment op de financiële markten aantasten en de groei nog verder bemoeilijken”.

De belangrijkste factor voor de herziening werd gevormd door een scherpe afvlakking in de vooruitstrevende economieën. De economische groei in de Verenigde Staten zal naar schatting dalen van 2,9% in 2018 tot 2,3% dit jaar.

De eurozone zal naar verwachting slechts met 1,3% groeien, na een groei van 1,9% in heel 2018. Ook het Verenigd Koninkrijk, Canada en ‘andere vooruitstrevende economieën’ zullen ten opzichte van vorig jaar naar verwachting een achteruitgang doormaken.

China zal dit jaar waarschijnlijk dalen tot een nieuw dieptepunt, bekeken over de afgelopen drie jaar. De internationale financiële instelling verwacht dat de grootste economie van Azië in 2019 met 6,3% zal toenemen, omdat deze in 2018 met 6,6% is gestegen.

Crypto als een non-correlatieve asset class

Ondanks alle kritiek die er vorig jaar bij Bitcoin werd geuit, bleef de grootste cryptocvaluta nog steeds handelen met een bijna non-correlatie ten opzichte van de aandelen. De wereldwijde economie die zich op een crisisniveau bevindt, is dan een zeer aantrekkelijk waardevoorstel voor beleggers. Niet-correlatief betekent niet dat er sprake is van een invers correlatie; het betekent eerder dat Bitcoin de neiging heeft om zich onafhankelijk van andere financiële markten te bewegen.

Er zijn tekenen die erop wijzen dat Bitcoin en aandelen een lichte correlatie hadden tijdens de laatste fase van de bullmarkt, dat is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat beginnende traders beide asset-classes als een geheel kopen en verkopen. Over het algemeen is non-correlatie de norm, en geen uitzondering.

Nu, binnen het cryptocurrency universum, zijn Bitcoin en altcoins sterk gecorreleerd met elkaar, maar zelfs dat is de afgelopen maanden aanzienlijk afgezwakt. Bitcoin oefent nog steeds een sterke aantrekkingskracht uit op de bredere markt, maar verschillende grote altcoins en tokens handelen op hun eigen waarde, ongeacht wat BTC aan het doen is. Dit zijn onder andere EOS (EOS), Litecoin (LTC), Binance Coin (BNB) en een aantal van de small cap coins zoals VeChain (VET), NEM (XEM) en Tezos (XTZ).

In december rapporteerde The Wall Street Journal al dat Bitcoin een sterke correlatie vertoonde met goud, waardoor analist Paul Vigna tot de conclusie kwam dat het zich meer gedroeg als een traditionele belegging. Dit werd waarschijnlijk veroorzaakt door de instroom van geld door traditionele investeerders die Bitcoin steeds meer als een digitale safe haven beschouwen. Bitcoin toonde ook correlatie met de CBOE Volatility Index, algemeen bekend als de VIX, die de verwachtingen van investeerders met betrekking tot de volatiliteit bijhoudt over de volgende 30 dagen.

Ondanks deze korte periodes van correlatie, blijft Bitcoin een unieke prijsonafhankelijkheid vertonen ten opzichte van andere asset classes. De cryptocurrency heeft dit jaar bijna 39% gewonnen en heeft de aandelen, grondstoffen of de VIX op geen enkele manier opgevolgd. Nu de wereldeconomie een langere periode van instabiliteit laat zien, kan het een aanzienlijk voordeel zijn om in een asset te investeren die zich onafhankelijk van andere assets gedraagt.

Bitcoin en de meer algemene cryptomarkt hebben de laatste maanden een belangrijke stap voorwaarts gezet en bieden overtuigende signalen dat het ergste van de bearmarkt voorbij is. Over het geheel, heeft de Crypto Asset Class meer dan $80 miljard herwonnen ten opzichte van zijn dieptepunt in december. Ook de detailhandelaren beginnen er rekening mee te houden, zoals blijkt uit de toename van de Google-zoekresultaten van termen als “Bitcoin” en “cryptocurrency”.

 

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment