Kan Ethereum de non-believers overtuigen?

Ether (ETH) leidde de cryptocurrency markt vorige week maandag naar boven vanwege berichten dat de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) bereid is om een ether futures product goed te keuren, op voorwaarde dat het aan bepaalde richtlijnen voldoet. De zogenaamde ontwikkelaars-cryptocurrency is dit jaar achtergebleven ten opzichte van Bitcoin (BTC) en de algemene markt, terwijl de concurrentie voor snellere en meer schaalbare blockchains toeneemt.

Ether Futures?

Een CFTC-insider heeft onthuld dat de Amerikaanse toezichthouder open staat voor het idee van een op Ethereum gebaseerd futures-contract, op voorwaarde dat het aan bepaalde richtlijnen voldoet. De CFTC is niet iemand die gedurfde uitspraken doet over welk asset het in de toekomst zal ondersteunen, maar er lijken voldoende mogelijkheden te zijn om een op etherderivaten gebaseerd futurescontract goed te keuren.

Het besluit om een ETH-futurecontract toe te kennen zou ook niet ongewoon zijn, aangezien de CFTC al derivatencontracten heeft goedgekeurd die gekoppeld zijn aan Bitcoin. In december 2017 lanceerden de Chicago Board Options Exchange (CBOE) en de Chicago Mercantile Exchange (CME) beide hun eigen versie van een Bitcoin Futures Contract. Al in maart kondigde het CBOE aan dat het niet van plan is om na juni nog meer Bitcoin futures te verhandelen, maar dat ze niet van plan zijn om de markt voor de digital asset class te sluiten.

De CFTC hoopt met de toekenning van een op Ethereum gebaseerd futurescontract de deur open te zetten voor een grotere institutionele adoptie van de op één na grootste cryptocvaluta. De interesse van het CME-Bitcoin futures contract is in de loop der tijd zeker gegroeid, maar de grote massale adoptiefase is belangen nog niet voorbij. Toch, als de CFTC de weg vrijmaakt voor Ether-futures, dan kan de volgende stap de goedkeuring van een digital Exchange-Traded-Fund (ETF) zijn. Om daar te komen, moeten uitgevende instellingen voldoen aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC), die geweigerd heeft om crypto ETF’s toe te kennen.

Bitcoin en Ethereum hebben een speciale status voor regelgevers omdat ze, in tegenstelling tot hun concurrenten, als “voldoende gedecentraliseerd” worden beschouwd. Dit geeft ons de geruststelling dat de grootste digitale assets blijven bestaan, al lijkt dit voor Bitcoin meer het geval te zijn dan Ethereum.

De critici aanspreken

Het Ethereum-netwerk wordt voortdurend aangevallen door marktleiders die geloven dat het platform niet veel uithoudingsvermogen heeft. Ze hebben niet alleen moeite met het idee dat ether geld is, maar sommigen geloven ook dat het protocol door de economische abstractie aan een langzame dood zal sterven.

In cryptografie verwijst economische abstractie naar gasbetalingen in een niet-ETH-actief, waardoor de coin achterhaald of praktisch waardeloos zou worden. Als een ERC-20 project dat op Ethereum draait zijn token voor ether moet verkopen om zijn eigen transactie te vergemakkelijken, dan zal die verkoop waarschijnlijk plaatsvinden voordat de betreffende transactie het nodig heeft.

Ethereum mede-oprichter Vitalik Buterin heeft op deze kritiek geantwoord met het argument dat het protocol in de toekomst niet zal leiden tot “volledige economische abstractie”. Hij zegt ook dat het ontwikkelingsteam van Ethereum al concurrerende voorstellen in overweging neemt waarvoor ether op protocolniveau betaald zou moeten worden.

De voorstanders van Ethereum geloven dat de weg van het netwerk naar Serenity een deel van de kritiek kan onderdrukken. Het netwerk onderging twee succesvolle upgrades in februari – Constantinopel en St. Petersburg – waardoor de weg werd vrijgemaakt voor de implementatie van een volledig proof-of-stake consensusalgoritme. Als Ethereum echt het smart contract en decentrale applicatieplatform van de toekomst wordt, dan zal dat aan het licht komen na Serenity.

Sinds het dieptepunt van december is de prijs van Ethereum meer dan verdubbeld in waarde. Op maandag was het de toppresteerder van de markt, die een hoogtepunt bereikte nabij $188 volgens CoinMarketCap.

Even terzijde

De voorzitter van de CFTC, Christopher Giancarlo, die eerder voor de Amerikaanse Senaat over crypto heeft gesproken, heeft verklaringen afgelegd die suggereren dat hij voorstander is van crypto – terwijl hij geen strenge regelgeving wenst die de innovatie zou kunnen belemmeren.

De opkomst van de CFTC betekent dat er meer goed nieuws op komst is, als het gaat om regulering. De instroom van institutionele beleggingen, die PwC en Morgan Stanley hebben voorspeld, van futures-contracten en diensten als Bakkt zou ook een groter aantal gemiddelde beleggers kunnen inluiden, waardoor de voorspellingen van de bullmarkten iets geloofwaardiger worden.

 

 

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment