Kan Ethereum in de buurt komen van Visa’s transactiecapaciteit?

In september zei Vitalik Buterin, de co-creator van Ethereum (ETH), dat het Ethereum blockchain netwerk zou kunnen schalen tot 500 transacties per seconde met behulp van Zk-snarks, de basistechnologie van de privacy-gerichte cryptocurrency Zcash. De onderzoekers Barry Whitehat, Harry R, Alex Gluchowski, Yondon Fu en Philippe Castonguay introduceerden een oplossing die vergelijkbaar is met Plasma, een op snark gebaseerde oplossing die gebruikers in staat stelt om tokens te verzenden en te ontvangen buiten het Ethereum mainnet. Deze nieuwe vondst zou het netwerk kunnen opschalen tot 17.000 transacties per seconde, waardoor het de transactiecapaciteit van Visa zou kunnen benaderen.

Is de technologie van Zcash de oplossing voor het schalingsprobleem van Ethereum?

Net als bij Plasma is een snark-based side chain een off-chain oplossing die gebruikers in staat stelt om transacties buiten het Ethereum mainnet te verwerken waardoor de mainchain minder belast wordt. Doordat het de mogelijkheid biedt om transacties buiten de chain te verwerken, kunnen de gebruikers op het netwerk tienduizenden transacties per seconde verzenden en ontvangen.

Snark-Based chain operators zijn verantwoordelijk voor het sluiten van een transactie kanaal evenals het uploaden naar het Ethereum mainnet als één enkele transactie. Dit betekent dat gebruikers, voor de release van een kanaal dat bestaat uit vele duizenden transacties (tussen gebruikers op het Ethereum-netwerk), opnames kunnen aanvragen op het smart contract niveau. Als de operator er niet in slaagt om deze wachtrij binnen een bepaalde tijdslimiet te vervullen, gaan ze ervan uit dat de data niet beschikbaar is. De operator wordt verwijderd en nieuwe operators worden geïntroduceerd.

De onderzoekers leggen het uit:

“De operator wordt gedwongen om de aanvragen van de prioritaire wachtrij te verwerken. Anders worden ze geschrapt. Als ze weigeren om de snark side van het systeem te bedienen, worden ze nog steeds gedwongen om toe te staan dat er een prioritaire wachtrij bestaat. Het systeem zal degraderen tot een on-chain token als de operator kwaadwillig wordt”. Operators met slechte bedoelingen zouden kunnen weigeren geld op te nemen in het kanaal en zouden mogelijk een kanaal met een grote hoeveelheid data kunnen vernietigen. Het systeem heeft een ingebouwd protocol dat dit soort operators sanctioneert en vervangt. Het kanaal wordt gedegradeerd tot een on-chain token, waardoor verdere wijzigingen op het kanaal niet meer mogelijk zijn.

Simpel gezegd, de ontwikkelaars zullen een tweede laag implementeren op het Ethereum netwerk, een “snark based chain” die ervoor zorgt dat de gebruikers betalingen van grote capaciteit kunnen versturen en ontvangen.

Het voorstel is zeer interessant gezien het feit dat Vitalik Buterin twee weken geleden een manier aangekondigde om 500 transacties per seconde te verwerken en dit met behulp van Zk-snarks.

Ethereum heeft tijdens de metropoolfase Zk-snarks toegevoegd aan zijn blockchain. Momenteel wordt Zk-snarks niet voor alle Ethereum transacties gebruikt, maar is het slechts een “tool in a toolbox”. Het zou heel interessant zijn om te zien of Ethereum op grote schaal gebruik kan maken van deze technologie, zodat al deze transacties ook even privé zijn.

In eenvoudige termen betekent zero-knowledge proof dat tussen twee partijen van een transactie, elke partij in staat is om aan de andere partij te verifiëren dat ze een specifieke set van informatie hebben en dit allemaal zonder te onthullen wat die informatie is. Dit is aanzienlijk anders dan andere proof systems waarbij minstens één partij alle informatie moet kennen. Een voorbeeld hiervan is een wachtwoord dat in gewone tekst op een server is opgeslagen.

In dit geval, als u inlogt op de server, moet u het wachtwoord hebben en moet de server controleren of het wachtwoord dat u hebt ingevoerd correct is. Met zero knowledge proofs kan de persoon die inlogt op de server door middel van wiskundig bewijs aantonen dat hij of zij het juiste wachtwoord heeft, zonder te onthullen wat dat wachtwoord is. Natuurlijk slaan de meeste websites vandaag de dag geen gebruikerswachtwoorden op in gewone tekst, maar slaan ze in plaats daarvan een zogenaamde hash op.

Ethereum staat op een gunstige positie voor schaalvergroting

Zk-snarks, snark-based side chain, Plasma en Sharding zijn enkele van de vele schaaloplossingen die worden ontwikkeld door de open-source ontwikkellaarscommunity van Ethereum.

Eerder stelde Buterin dat de massale inzet van Plasma en Sharding een synergie kan creëren die Ethereum in staat kan stellen om een miljoen transacties per seconde te verwerken.

Zk-snarks, dat in staat is om “de juistheid van berekeningen te verifiëren zonder ze uit te voeren” en “te leren wat er is uitgevoerd”, voegt extra efficiëntie toe aan het netwerk, afgezien van een directe verbetering van de schaalvergroting met meer dan 3.000 procent.

Met een aantal schaalbare oplossingen die zijn geïntroduceerd en waarvan sommige nog in de maak zijn, zal Ethereum alle mogelijke oplossingen blijven testen en in de komende jaren als eerste implementeren wat productie klaar is, waardoor het netwerk geleidelijk aan wordt opgeschaald. Terwijl de huidige transactiecapaciteit van Ethereum geen decentrale applicaties (dApps) met miljoenen gebruikers zal ondersteunen, zijn de dApps ook niet klaar voor miljoenen gebruikers. Goede schaalbaarheidsoplossingen zullen het ecosysteem van de blockchain als geheel ten goede komen en mogelijkheden bieden voor verdere mainstream adoptie.

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

What's your reaction?

Leave a comment