Kan Stellar meer waarde krijgen door de aankondiging van IMB of niet?

Op 18 maart kondigde IBM de “limited production” lancering aan van World Wire, een wereldwijd betalingssysteem dat banken via het ‘Stellar digital-asset-network’ met elkaar verbindt. De nadruk van de aankondiging lag op grensoverschrijdende betalingen en zes internationale banken hebben intentieverklaringen ondertekend om “stablecoins” of digital assets die niet in waarde schommelen, voor gebruik op het systeem te creëren. Voorlopig zijn er slechts twee cryptocurrencies op het live World Wire netwerk: Stellar Lumens (XLM) en Stronghold USD, een stablecoin ondersteund door reserves in US dollars.

Dit is een grote bekendmaking, omdat het een blue-chip technologiebedrijf is dat samenwerkt met een gerenommeerd (maar niet bepaald bekend) digitaal valutanetwerk dat het wereldwijde financiële systeem een nieuwe vorm zou kunnen geven. Maar er zijn nog genoeg onbeantwoorde vragen buiten de krantenkoppen. Er zijn er drie belangrijke ontstaan.

Hoe werkt World Wire?

Het basismodel van World Wire is vrij eenvoudig. Banken kunnen het gebruiken om waarde over te dragen naar andere banken in de vorm van digitale valuta, in plaats van langzamere, meer traditionele rails zoals het Swift-netwerk. De rol van World Wire is in essentie om de “crypto” onzichtbaar te maken, de conversie tussen fiat currency en digital-assets te verwerken en deze te verbinden met de bestaande technologie van banken.

Dit is in wezen hetzelfde model dat Ripple met behulp van het XRP asset netwerk tot stand heeft gebracht. We zullen ons verdiepen in die competitieve invalshoek, maar als we naar Ripple kijken, wijzen we op een cruciaal onderdeel van de functionaliteit van World Wire: het uitwisselen van digital assets voor traditioneel contant geld. Het systeem waarvan Ripple gebruik maakt is een netwerk van lokale cryptocurrency exchanges in de verschillende corresponderende landen.

Maar World Wire maakt gebruik van een “real time market making function” voor de overgang van fiat naar digital assets. We hebben ons gericht tot de uitspraken van Stronghold CEO Tammy Camp voor meer inzicht in World Wire, wat ze onlangs zei over de ingebouwde valutamarkt van Stellar. Het belooft snelle, marktconversies tussen zowel conventionele valuta’s als verschillende cryptocurrencies. Dit zou op zich alweer een echte nieuwigheid/innovatie kunnen zijn: een realtime markt voor digital assets die zich specifiek richt op banken.

Zal World Wire de XLM van Stellar waardevoller maken?

De markten lijken te denken dat het nieuws geweldig is voor het Stellar-netwerk, met Lumens (XLM) die meer dan 5 procent steeg na de aankondiging (in de laatste 24-uur). Maar het is onduidelijk welke vraag naar XLM er precies zal zijn.

De belangrijkste factor hier is het noodzakelijke omgekeerde verband tussen de overdrachtssnelheid van World Wire en de vraag naar XLM. Zelfs wanneer banken XLM gebruiken om wereldwijd geld te verplaatsen, zal World Wire automatisch highspeed trades uitvoeren in en uit het digitale token aan beide kanten. Dit is belangrijk omdat de snelheid van het token een grote bepalende factor is voor de prijs van een digital asset: hoe vaker een coin van hand verandert, hoe minder marktwaarde het zal opleveren in zijn totaliteit.

De tweede factor is dat, terwijl XLM kan worden gebruikt als een overdrachtsmedium op World Wire, hierdoor legt IBM veel meer nadruk op stablecoins en zelfs centrale bankmunten die in digitale valuta worden uitgegeven. Daar gaan we wat dieper op in, maar het lijkt een reden te zijn om te betwijfelen of XLM dankzij World Wire een duurzame, vraaggerichte prijsgroei zal zien.

Is dit slecht nieuws voor Ripple?

Zoals gezegd, World Wire is fundamenteel zeer vergelijkbaar met Ripple’s grensoverschrijdende bankoverschrijvingsdienst, RippleNet. Beide maken gebruik van een high-speed digitaal activum als brug tussen banken. De directe vraag is dus of de aankondiging van de World Wire een bedreiging vormt voor Ripple’s plannen om wereldheerschappij.

 

Het goede nieuws –

Ten eerste, het goede nieuws: IBM exploiteert al veel van de wereldwijde bankinfrastructuur en is nu mede-eigenaar van het basismodel van Ripple. Dat zou meer banken kunnen aanmoedigen om te overwegen zich aan te sluiten bij een netwerk van digital assets voor internationale overboekingen en sommigen van hen zouden kunnen besluiten om RippleNet te gebruiken. Met andere woorden, IBM die het veld betreedt zou het totale potentiële klantenbestand van Ripple kunnen uitbreiden.

Onze 2 minpunten voor Ripple –

  • Ten eerste, het merk IBM’s zal meer banken hun interesse wekken in “digital asset-based transfers”, maar het zal ook de neiging hebben om die nieuwkomers naar World Wire te trekken. Banken zijn in principe conservatieve instellingen en Big Blue’s track record zal hen veel meer vertrouwen geven in het experimenteren met zoiets wild en gek als ‘gedecentraliseerd internetgeld’.
  • Ten tweede lijkt World Wire een specifiek probleem aan te pakken en dat heeft Ripple nog niet voldoende overtuigend kunnen aanpakken. Ripple’s messaging blijft eerlijk gezegd verwarrend, maar richt zich vaak op de rol van XRP als brug tussen banken en hun fiat-gebruikende klanten. XRP heeft een vrij zwevende marktwaarde, dus zelfs als banken er in een paar seconden in en uit kunnen traden, dan kunnen marktschommelingen in theorie geld kosten voor RippleNet gebruikers. (Ripple heeft niet gereageerd op een verzoek om commentaar te geven op het volatiliteitsprobleem, specifiek naar aanleiding van de World Wire aankondiging).

Hoewel het een nominaal effect kan hebben op veel digitale assets, zijn er fiat-backed stablecoins van de World Wire “foregrounds”, die op zijn minst niet 10 procent zullen dalen op weg naar hun bestemming. Volgens IBM CTO Stanly Yong, werkt World Wire zelfs rechtstreeks samen met nationale centrale banken om nationale digitale valuta’s te creëren om vervolgens op World Wire gebruikte te worden. Het is nog steeds een open vraag wanneer deze assets precies beschikbaar zullen zijn of hoe ze gestructureerd zullen worden, maar banken zijn en blijven conservatief, waardoor de basis pitch zeer aantrekkelijk is.

Zijnoot

Eerder dit jaar probeerde Ripple CEO Brad Garlinghouse de zorgen over de volatiliteit van XRP tegen te gaan door te benadrukken dat banken die langzamere Swift-transacties gebruiken voor grensoverschrijdende betalingen op dezelfde manier worden blootgesteld aan de volatiliteit van vreemde valuta. Afhankelijk van uw perspectief is dat een verstandig tegenargument of een duidelijke Ripple-esque misleiding. Maar hoe dan ook, het gebruik van stablecoins op een gedistribueerde ledger ruggengraat belooft een combinatie van snelheid en stabiliteit die Ripple nog niet op overtuigende wijze heeft kunnen bieden.

 

 

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment