Laat de marketing van Bitcoin maar over aan de ECB!

Christine Lagarde is de president van de Europese Centrale Bank en een voormalig criticus van Bitcoin en cryptocurrencies. Dit is echter interessant, want het lijkt erop dat ze haar kar aan het keren is. In de afgelopen maanden is de ECB begonnen met een onderzoek, naar het creëren van een potentiële digitale centrale bank valuta.

Waaruit is dit besef ontstaan?

Hoewel het bemoedigend is om te zien dat een traditionele instelling met een dergelijke reputatie en macht hun teen in deze nieuwe industrie dompelt, hadden we tot voor kort niet veel informatie over hun denkwijze. In een recent artikel van Cointelegraph werd er op 9 januari een interview gepubliceerd dat meer duidelijkheid bracht over wat Lagarde en haar collega’s ervan denken.

De voornaamste drijfveer van deze verandering zit hem blijkbaar in het besef dat de wereld snelle en goedkope betaal- en/of overschrijvingsformules wil. De bestaande infrastructuur ondersteunt dit uiteraard niet, dus de ECB wordt geconfronteerd met twee opties:

 1. Ga zitten en doe niets.
 2. Probeer het bestaande systeem te verstoren.

Uit het verleden weten we dat het echt moeilijk is voor de gevestigde instellingen om zichzelf te ontwrichten. Dit “Innovator’s Dilemma” kan worden veroorzaakt door het gebrek aan begrip dat er veranderingen plaatsvinden, het onvermogen van leiderschap om dit tijdig in te zien of het te grote vertrouwen in de bestaande modellen om de status-quo voort te zetten. In het geval van de ECB lijken ze te erkennen dat er een verandering plaatsvindt maar het is nog maar de vraag of ze die trend kunnen voortzetten of dat ze zullen lijden onder de verstoring die dat met zich meebrengt.

Op dit moment beoordelen Lagarde en haar team de voor- en nadelen van een digitale valuta die door de centrale bank wordt gebruikt. In het interview zei ze:

“De ECB zal de kosten en voordelen van de uitgifte van een digitale centrale bank valuta blijven beoordelen zodat het grote publiek in staat zal blijven om geld van de centrale bank te gebruiken, zelfs wanneer het gebruik van fysiek geld uiteindelijk afneemt”.

Vervolgens heeft ze aangegeven dat niemand een snelle beslissing mag verwachten:

“We werken aan alle aspecten van een CBDC, met een diepgaande analyse van de kosten en voordelen van zo’n nieuwe vorm van central-bankgeld. Het zal een tijdje duren voor we over onze conclusies zullen communiceren”.

Welke vragen kunnen ze zich stellen?

De taal die ze hier gebruikt is zeer interessant. Het lijkt erop dat één van de vooraf bepaalde gespreksonderwerpen gaat over “kosten en voordelen“, wat zou suggereren dat de ECB deze mogelijkheid vanuit de invalshoek van een bedrijfsbeslissing bekijkt.

 • Welke middelen zijn nodig om een digitale centrale bank te bouwen?
 • Wat zijn de potentiële voordelen?
 • Kunnen we meer inkomsten genereren?
 • Meer transacties?
 • Kunnen we de Euro en aanverwante economieën stabiliseren?
 • Wat zijn de potentiële nadelen?
 • Zullen mensen gebruik maken van de digitale valuta van de centrale bank?
 • Wat doen we met de fysieke geldbiljetten die in omloop zijn?
 • Hoe zal het banksysteem reageren?

Al deze vragen zijn rationeel en gepast als je de Europese Centrale Bank leidt. Je moet denken als een groot bedrijf. De beslissingen die je neemt, en hun latere acties, kunnen een grote impact hebben op miljoenen mensen. Als u slechte beslissingen neemt wordt u in het openbaar onder druk gezet en in verlegenheid gebracht. Als u goede beslissingen neemt, zullen mensen gewoon zeggen “ze hebben hun werk gedaan.” In wezen zijn er naar onze mening veel meer nadelen dan voordelen.

Vergelijk dat nu eens met de lancering en de begindagen van Bitcoin. Er was geen masterplan. Er was geen zorg over de impact op miljoenen mensen. Niemand deed een kosten- en voordelen-analyse. Focusgroepen waren er niet. Er was geen marketingafdeling. In feite besteedde niemand aandacht aan wat er met Bitcoin gebeurde en het kon niemand echt schelen wat ermee gebeurde.

Deze twee strategieën konden niet directer met elkaar in conflict komen. De ene is vooraf bepaald, opzettelijk en voelt aan alsof een groot bedrijf zich langzaam beweegt met als doel het niet te verknoeien. De andere, Bitcoin, voelt aan als een jonge startup die niets te verliezen heeft.

Geen van beide is noodzakelijkerwijs de “juiste” manier om zaken te doen, maar de start-up benadering heeft minder kans om te mislukken. De druk is minder groot. En de inzet is nergens zo groot als bij een grote onderneming. Dit is het mooie van Bitcoin’s lancering.

Het product sprak voor zich. Mensen ontdekten het op natuurlijke wijze en ze kozen ervoor om het te gaan gebruiken of net niet. Ze waren niet gemandateerd door een overheid. Er was geen centrale bank die hen uitlegde waarom het beter was. Ieder individu had vele redenen om Bitcoin te negeren maar langzaamaan kwamen er steeds meer mensen af op dit gedecentraliseerd netwerk. Elf jaar later zien we dat tientallen miljoenen mensen de digitale valuta gebruiken.

Dit gebeurt maar om één reden – Bitcoin is geschikt voor de product-markt. Wanneer een technologie geschikt is voor de product-markt is het echt moeilijk om de groei ervan te stoppen. Mensen beginnen naar het product te verlangen. Ze zoeken er meer informatie. Ze vinden manieren om het te gebruiken en ze zullen dit ook doen ondanks de vele hindernissen en beperkingen.

Hoewel veel mensen denken dat een digitale valuta voor de centrale bank geen goed idee is, denken wij eigenlijk dat het een belangrijk onderdeel is van het Bitcoin-verhaal. De ECB bevestigt in wezen de noodzaak van Bitcoin door (1) te zeggen dat mensen een snelle en goedkope betalingsinfrastructuur willen en (2) door toe te geven dat ze tijd gaan besteden aan onderzoek en de mogelijkheid voor het bouwen van een concurrerend product zullen onderzoeken.

Bitcoin zal nog steeds slagen zonder dat de ECB in het spel komt, maar de grote centrale banken zullen het onderwijs en de adoptie ervan alleen maar versterken en versnellen. Stel u eens een wereld voor waarin centrale banken helpen om honderden miljoenen mensen aan boord te krijgen van digitale wallets die verschillende cryptocurrencies gaan beginnen ondersteunen.

Ze zullen dit doen onder het mom dat de ECB de digitale munt zal adopteren, maar in plaats daarvan is het geen verrassing om te denken dat de mensen zich zullen richten op het meest gezonde geld, namelijk Bitcoin.

Ongeacht wat er ook gebeurt vinden wij het bemoedigend om te zien dat Lagarde en haar collega’s niet alleen geld uitgeven, in zowel intellectueel als financieel opzicht, om digitale valuta’s van de centrale bank in het leven te roepen, maar wij vinden het zelfs nog spannender om te zien hoe ze er in het openbaar vaker over beginnen te debatteren. Elk gesprek rond digitale valuta, al dan niet volledig gedecentraliseerd, is reclame voor Bitcoin. En de ECB heeft een gigantische megafoon, dus laat ze het harde werk maar voor ons doen…

What's your reaction?

Leave a comment