Luc Smits van Oyen: Goldman Sachs brengt einde aan positieve trend

Het nieuws dat Goldman Sachs éérst zou stoppen met de trading desk voor cryptovaluta en een dag ernaar de berichten betitelt als “nepnieuws”, is op zijn minst opvallend te noemen, aldus Luc Smits van Oyen. Hij blikt terug wat er afgelopen week is voorgevallen.

Een duik in het diepe!

Woensdag 5 september is voor Bitcoin een rode dag. De koers daalt binnen korte tijd van $7400 naar $6900 en zet de volgende dag de daling door naar $6400. Binnen 24 uur tijd verliest de grootste cryptocurrency dus maar liefst 14% van zijn waarde.

De daling is merendeels te danken aan een negatief bericht over Goldman Sachs. De financiële gigant zou aan Business Insider hebben gemeld dat de plannen om een cryptocurrency trading desk op te zetten van tafel zijn gehaald.

Langere tijd heeft het bedrijf een uitgesproken mening gehad omtrent cryptocurrencies. Het opvallende is alleen dat deze om de zoveel tijd compleet overstag gaat.

In November 2017 noemde de toenmalige CEO Lloyd Blankenstein Bitcoin niet meer dan een manier om te frauderen. Een maand later wordt naar buiten gebracht dat Goldman Sachs bezig is met het opzetten van een cryptocurrency trading desk. Daarnaast is het Circle dat in april 2018 cryptocurrency exchange Poloniex overneemt voor $400 miljoen. Circle is een fintech bedrijf gefinancierd door Goldman Sachs. Ondanks het feit dat CEO Blankenstein Bitcoin een grote fraude vindt heeft het bedrijf dus wel degelijk directe verbindingen met deze zogenaamde fraude.

Bitcoin was juist bezig met een positieve trend totdat het negatieve nieuws hier een einde aan bracht. Vandaag op 7 september doet de CFO van Goldman Sachs echter een opmerkelijke uitspraak tijdens een conferentie in San Francisco.

“I never thought I would hear myself use this term but I really have to describe that news as fake news,”

Het nieuws dat de investment bank de plannen om een cryptocurrency trading desk van tafel zou hebben gehaald is dus nep. Hoe dit nieuws naar buiten is gekomen blijft waarschijnlijk een vraag, verdacht vind ik het wel.

De CFO zegt zelfs dat Goldman Sachs in het proces is met het aanbieden van Bitcoin derivaten. De vraag vanuit cliënten zou zo groot zijn dat de bank zich verplicht voelde aan deze vraag te kunnen voldoen. Om te concluderen, al sinds begin 2017 komen er zowel negatieve als positieve signalen uit de bank omtrent cryptocurrencies, of deze signalen oprechte veranderingen zijn in toenadering tot cryptocurrencies betwijfel ik.

Luc Smits van Oyen studeerde bedrijfskunde aan de Hogeschool van Amsterdam. Momenteel is hij mede-oprichter van een nieuwe cryptobroker nl. Coinmerce.

What's your reaction?

Leave a comment