Marktvolatiliteit en gemiddelden, wat kan het ons vertellen?

De afgelopen drie jaar is er veel aandacht besteed aan de volatiliteit van Bitcoin en cryptocurrencies. Deze volatiliteit geeft een negatieve associatie, maar het is belangrijk om te onthouden dat volatiliteit in beide richtingen werkt namelijk zowel prijsstijgingen als prijsdalingen. Zoals wij van trade.be al vele malen hebben gezegd, heb je volatiliteit nodig om rendementen te kunnen genereren, dus volatiliteit zou niet met zo’n negatieve associatie gepaard mogen gaan.

Neem bijvoorbeeld de S&P 500. Dit zijn de jaarlijkse rendementen van ongeveer de laatste 100 jaar:

Er zijn altijd goede en slechte tijden en dat is bij alles zo. De S&P 500 keert de afgelopen 90 jaar gemiddeld 9,8% op jaarbasis uit, maar toch is er slechts 6 jaar van 1928 tot 2016 dat de indexcijfers eigenlijk een jaarlijks rendement van 5% tot 10% hadden. Zo werkt volatiliteit en wiskunde nu eenmaal.

Bitcoin daarentegen heeft de afgelopen 10 jaar een jaarlijks rendement van ongeveer 300% behaald. Maar de S&P 500 en Bitcoin hebben wel iets gemeen dat zelden besproken wordt namelijk wanneer u de 10 beste dagen mist die de grootste winst heeft opgeleverd, dan mist u waarschijnlijk het grootste deel van de prijsstijging.

Als u de top 10 dagen qua prestaties in de S&P 500 mist, mist u ongeveer 300 basispunten van deze prestaties.

Dit is ook het geval voor Bitcoin, maar als u elke jaar de 10 beste dagen van Bitcoin mist, dan gaat u van een positief rendement naar een negatief rendement op jaarbasis.

Tijd is het belangrijkste, in elke aspect van handelen of investeren!

Dit vertelt ons iets heel belangrijks. TIJD is in een markt belangrijker dan eender welke andere handelsstrategie. Als u exposure hebt aan de S&P 500 of aan Bitcoin, dan is er een groot probleem wanneer u de 10 beste dagen, dus de dagen met de grootste winsten, mist.

Deze stelling is zelfs van toepassing wanneer elk asset jaarlijks een zeer verschillend rendement heeft. Ze hebben verschillende volatiliteitsniveaus, maar zoals wij in het begin al zeiden, heb je volatiliteit nodig om prijsstijgingen te kunnen genereren.

Wat moeten we dan denken over de recente winsten van de Amerikaanse aandelenmarkt?

Dit is naar onze mening de publieke marktversie van Bitcoin’s Q4 2017. In 2017 zagen we de waarde van Bitcoin exploderen, inclusief een prijsstijging van $10.000 naar $20.000 in slechts 18 dagen. Deze lokale bubbel heeft ertoe geleid dat particuliere beleggers zich opstapelden in Bitcoin en andere cryptocurrencies. Op een gegeven moment meldde Coinbase dat er elke dag 100.000 nieuwe gebruikers zich inschreven. Achteraf gezien was dit onhoudbaar en pure waanzin.

Op dit moment gebeurt er iets vergelijkbaars bij de publieke aandelenmarkten. Bedrijven merken en/of zien een enorme nieuwe golf van gebruikers langs de aandelenkant. Mensen blijven instappen terwijl ze de aandelenkoersen alleen maar zien stijgen.

Josh Brown heeft hier een geweldige video over:

Persoonlijk zijn wij van mening dat de Amerikaanse beurs niet zal stoppen met goed presteren totdat de Amerikaanse presidentsverkiezingen later dit jaar zijn afgerond. Er staat te veel op het spel voor de huidige regering, dus ze zullen alle beschikbare middelen inzetten om de rally gaande te houden. Ja, de centrale bankiers (hoewel naar verluidt onafhankelijk!) zullen tariefverlagingen en quantitative easing toepassen om de aandelen steeds hoger te pushen.

Maar wat er ook gebeurt, de volatiliteit op de markten is zeer groot. De meeste mensen noemen het overigens geen volatiliteit als de prijzen stijgen. Ze gebruiken dat woord enkel graag wanneer er sprake is van koersdalingen.

Marktcycli zijn niet nieuw. Ze gebeuren in aandelen. Ze gebeuren in Bitcoin. En ze gebeuren in elke andere markt. Stop met het lezen van in het oog springende krantenkoppen en kijk naar de data. Wees voorbereid op wat er in de toekomst kan gebeuren. En onthoud, de gemiddelden zijn zeer belangrijk.

Zoals David De Vriesere het goed kan zeggen – ‘Don’t listen to what people say, watch what they do’

Wanneer er iets te ver boven zijn gemiddelde wordt verhandeld, zal het wiskundig gezien waarschijnlijk terugkeren naar het normale gemiddelde. Gebruik je logisch verstand en dan zal je juist handelen.

Schaaf je tradingskills bij met een tradingcursus van Fairtrader, onze Trade.be huisanalyst!

Een no-nonsense cursus van 4 weken waarin je charts analyseert, coins evalueert op hun potentieel en écht leert traden!

What's your reaction?

Leave a comment