Zal Dash Bitcoin van de troon stoten?

Na lang wachten hebben we eindelijk een volledige ‘groene’ week achter de rug met crypto die terug een positief rendement laten zien. OMG was zeker een grote verrassing, Ether is zelfs de koploper en bereikte bijna 15% op het moment van schrijven.
Dit is bemoedigend, omdat het laat zien dat misschien wel waardevolle investeerders toetreden en helpen met het vaststellen van een bodemprijs.

Het kan zeker geen kwaad dat beleggers in de aandelen- en obligatiemarkten zeeziek zijn geworden door alle volatiliteit die er heerst. Een piepkleine positieve evolutie in de marktwaarde van Litecoin van + 0,46% of zelfs een relatief kleine winst van 2,07% van Bitcoin Cash ziet eruit als positieve stabiele marktbeweging in de cryptowereld.

De grote crypto-namen zijn op de korte termijn de veiligste investering, maar ze zijn allemaal verwikkeld geraakt in netwerkbeperkingen op het gebied van schaalbaarheid en de daarmee gerelateerde kostenproblemen.

Ook al zijn de transactiekosten nog maar een fractie ten opzichte van hun onbetaalbaar hoge niveaus in december, hiermee zijn ook de transactievolumes met de helft en meer gedaald. Dat is niet wat een belegger wil zien.
Zowel Bitcoin als Ethereum hopen deze problemen met de schaalbaarheid via het Lightning Network en Raiden op te lossen. Maar als op dit moment het transactievolume plotseling zou stijgen, zouden we met dezelfde netwerkbeperkingen geconfronteerd worden.

Zal Dash het probleem van Bitcoin oplossen?

Dash verscheen vorig jaar als een van de meest populaire en meest waardevolle altcoins. In die tijd werd het beschouwd als een echte concurrent van Bitcoin en naar de toekomst toe werd Dash zelfs gezien als DE dominerende cryptocurrency. De prijs van Dash steeg van $ 11 tot $ 1.430. Dash had een kapitalisatie van meer dan $ 11 miljard op de piek in december. Sindsdien is het meer dan 80% van zijn waarde verloren. Is het nu tijd om te investeren in Dash? De timing zou wel eens heel goed kunnen zijn. Maar voordat we die beslissing nemen, moeten we een paar dingen overwegen.

Judgement days

Als we Dash op zijn prestaties in 2017 zouden beoordelen, kunnen we gerust zeggen dat het zijn toppositie in de markt verdiend heeft. Met behulp van Dash konden gebruikers direct geld verzenden d.m.v. de InstaSend-functie die volledige anonimiteit garandeert. Op het hoogtepunt waren de transactiekosten ongeveer $ 0,60, die in niet niets verdwenen in vergelijking met de torenhoge transactiekosten van Bitcoin van rond de $ 30. Sindsdien zijn de kosten van Dash gedaald tot ongeveer $ 0,20, waardoor ze zelfs aantrekkelijk zijn voor transacties van kleine omvang. Deze lage transactiekosten in combinatie met de InstaSend maken van Dash een gevaarlijke concurrent voor Bitcoin.

Dash vs. Bitcoin

Als we het aantal transacties vergelijken van het netwerk van Dash t.o.v. dat van Bitcoin kunnen we concluderen dat het netwerk van Bitcoin een heel pak meer transacties te verwerken krijgt dan Dash.  De beperkingen van het netwerk van Dash zijn hoogstwaarschijnlijk nog niet aan bod gekomen. Dus concluderen dat Dash de snelheidskoning is, is nog een beetje vroeg. Er is nog een groter probleem om rekening mee te houden.

Bitcoin is door ongeveer 10.000 handelaars geaccepteerd als betaalmiddel. Het is een zeer grote uitdaging voor Dash om deze handelaars en toekomstige handelaars voor zich te winnen. Bitcoin is nog steeds het uithangbord van cryptocurrency naar de buitenwereld toe.Verdere voortgang door Bitcoin wordt belemmerd door transactiekosten die veel te hoog blijven. Maar kijk eens hoeveel jaren het Bitcoin heeft gekost om handelaars aan te trekken. Dash gaat geconfronteerd worden met dezelfde hindernissen die Bitcoin al (voor en heel stuk) overwonnen heeft.

Met andere woorden moet Dash er in eerste instantie voor zorgen dat massa-acceptatie snel verkregen wordt. Als dat moment aanbreekt, is de enorme waardering van $ 11 miljard van afgelopen december gerechtvaardigd. Bitcoin mag zeker de concurrentie geen moment uit het oog verliezen. Snellere en goedkopere alternatieven zitten te wachten om de dominante positie van Bitcoin over te nemen. Dash is zeker zo’n alternatief dat de nieuwe dominerende cryptocurrency van de toekomst kan worden.

Heeft u nog vragen, kan kan u altijd terecht bij één van onze teamleden via deze kanalen:

Als je vragen hebt over dit artikel stel ze dan gerust op onze trade blog en wij geven u hierop een antwoord.

What's your reaction?

Leave a comment

Inschrijven voor onze nieuwsbrief!

Trade.be © 2018. All rights reserved.

Crypto Nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor steeds het laatste crypto nieuws !