Minister van financiën uit zijn mening over Bitcoin en Libra!

De huidige minister van financiën Steven Mnuchin hield gisteren in het Witte Huis een verrassende persconferentie over “virtuele valuta”. Dit leidde al snel tot veel sensatie en diverse industriegroepen die zich afstemden om te luisteren naar één van de belangrijkste mensen binnen de Amerikaanse overheid.

Uiteindelijk slaagde minister Mnuchin er niet in om nieuwe informatie mee te delen, in plaats daarvan nam hij de tijd om een aantal discussiepunten te herhalen die snel het praatspoor van de regering lijken te worden voor de cryptosector. Wij zullen het hieronder parafraseren, maar de belangrijkste zaken zijn dit:

1. Het ministerie van financiën is van mening dat Bitcoin door slechte actoren is gebruikt voor diverse snode activiteiten. De secretaris vermeldde specifiek dat “cryptocurrencies zoals Bitcoin zijn uitgebuit om miljarden dollars aan illegale activiteiten zoals cybercriminaliteit, belastingontduiking, afpersing, losgeld, ongeoorloofde drugs en mensensmokkel te ondersteunen“, terwijl hij ook zijn overtuiging uitsprak dat Facebook’s Libra een “nationale veiligheidskwestie” is, omdat het “misbruikt zou kunnen worden door witwassers of door terroristen“.

2. Het ministerie van financiën is erop gericht ervoor te zorgen dat Bitcoin, Libra of andere organisaties op het gebied van cryptografie aan dezelfde normen voor de bestrijding van witwaspraktijken en terrorismebestrijding moeten worden gehouden als de bestaande financiële instellingen.

3. Secretaris Mnuchin voelt zich momenteel niet op zijn gemak bij de lancering van Facebook’s Libra-project en hij verklaarde dat ze nog veel werk te doen hebben voordat hij zich op zijn gemak kan voelen. Daarnaast, maakte Mnuchin duidelijk dat hij de “grote inspanningen” van zijn afdeling wil benadrukken “om ervoor te zorgen dat de effectieve regelgeving niet ophoudt bij onze grenzen”.

4. Tijdens de vraag- en antwoordsessie die volgde op de eerste stelling, werd minister Mnuchin gevraagd naar de Bitcoinprijs en zijn gedachten over waar het moet of zou moeten handelen. Hij antwoordde dat hij niet van plan was om over de prijs te spreken (“Ik heb geen idee waarom Bitcoin handelt waar de prijs zich nu bevindt. Ik geef geen commentaar of het hoog of laag is”) en ik ben gefocust om ervoor te zorgen dat “het grote publiek” en de investeerders begrijpen waar ze in investeren en dat de SEC of andere toezichthouders daar de juiste maatregelen zullen nemen.

5. Mnuchin herhaalde de discussiepunten die onlangs werden gedeeld door President Donald Trump, waaronder “Bitcoin is zeer volatiel en gebaseerd op ijle lucht” en Bitcoin is “geen geld“.

Terwijl de verrassende aankondiging van een cryptocurrency persconferentie theatraal was, was de inhoud van het gebeuren vrij saai. Uiteindelijk is het ministerie van financiën van mening dat mensen geen gebruik moeten maken van Bitcoin, Libra of een andere cryptocurrencies om de wet te overtreden – dit mag voor niemand een verrassing zijn.

De gevolgen van deze verklaringen zijn volgens ons erg belangrijk. Ten eerste is er een gevoel van “Bitcoin is prima, als u zich maar aan de regels houdt”, gemengd met een gevoel van “we weten dat er slechte actoren zijn en we komen voor hen”.

In feite, is het zeer waarschijnlijk dat deze persconferentie een inflectiepunt zal zijn in de handhavingsacties waar we in de toekomst op zullen terugvallen.

Het is niet zo duidelijk als men zou hopen. Er zijn nog steeds verschillende aspecten van Bitcoin en cryptocvaluta die nog steeds tekortschieten op het gebied van de regelgeving, met name rond de fiscale behandeling, de onthullingen van buitenlandse bankhouders en sommige security wetgevingen. Gelukkig blijven de eenvoudige regels van “geen geld witwassen, geen terrorisme financieren en geen illegale dingen kopen” intact en gemakkelijk te begrijpen.

Dus hier zijn we dan, 10,5 jaar na de oprichting en lancering van een wild experiment met technologie, encryptie, economie, speltheorie, geopolitiek en psychologie. De president van de Verenigde Staten, de voorzitter van de Federal Reserve en de minister van financiën hebben zich de afgelopen week allemaal over Bitcoin geuit, de huidige staat en de toekomstperspectieven.

Ongeacht waar u zich bevindt op het Bitcoin-geloofsspectrum, één ding is zeker – Het wordt steeds waarschijnlijker dat Bitcoin niet verdwijnt.

What's your reaction?

Leave a comment