Mobu: de toekomst van security tokens? Een diepgaande analyse!

MOBU is een “zelfregulerend” platform dat het vrijgeven van conforme security tokens op de blockchain vergemakkelijkt. Volgens de whitepaper van het platform biedt het Know-Your-Customer (KYC), Anti-Money Laundering (AML) aan en heeft het goedkeuring gekregen van de SEC.

Concept

Start-ups zoals ‘MOBU’ combineren een aantal van deze kenmerken met eigen tools en assets. Hun einddoel is bedoeld om een alternatieve, maar (potentieel) compatibele oplossing aan te bieden voor die van overheden.

Het lijkt erop dat het platform / team (volgens hun whitepaper) van plan is om een kloof te overbruggen tussen de ontwikkelaars van cryptovaluta die Security Tokens willen aanbieden en de daadwerkelijke release van deze coins: conform, legaal en succesvol.

Product

MOBU is een gedecentraliseerd ICO-platform voor Security Tokens op de blockchain. Echte bedrijven zoals vastgoedbedrijven, goudmijnen, retailbedrijven en nog veel meer kunnen op het MOBU-platform security tokens lanceren. MOBU verbindt gevalideerde ondernemers en investeerders door de tussenpersonen uit te sluiten.

MOBU biedt een gedecentraliseerd ICO-platform om het lanceren van conforme security tokens op de blockchain te vergemakkelijken. Echte ondernemingen die via de uitgifte van security tokens kapitaal wensen aan te trekken, zullen hun ICO’s bouwen op het MOBU-platform. MOBU creëert een abstract smart contract van waaruit alle ICO’s worden uitgebouwd. Het MOBU abstract smart contract zal de code bevatten die de ICO’s nodig hebben om te voldoen aan het MOBU ERC20 platform en de MOB20 standaard om aan te passen aan de ideeën en eisen van MOBU. Een regulatoir aanvaard token is de enige manier om institutioneel geld toe te laten om de blockchain te betreden. Een gebruiksvriendelijk platform voor vertrouwde ICO’s is de enige manier om niet-technologische zakenmensen toe te laten om deel te nemen aan de blockchain.

MOBU introduceert een nieuwe innovatieve methode van escrowdiensten bij ICO’s. Beleggers kunnen de ICO na de openbare verkoop pro rata verlaten als de ICO-uitgevers zich niet houden aan hun roadmap of doelstellingen. Er zal een “lock-up” hulpprogramma voor MOBU-tokens voor dienstverleners worden geïntroduceerd om toegang te krijgen tot diensten, in plaats van de tokens uit te geven. Hierdoor ontstaat schaarste in het aanbod op de markt en neemt de vraag naar en intrinsieke waarde van het MOBU-token toe. Deze unieke kenmerken zorgen voor een hogere totale ROI voor investeerders en creëren een netwerk van vertrouwen dat de economische efficiëntie zal stimuleren en de groei van de gemeenschap zal stimuleren.

Gebruik

Hypothetische illustratie van de MOBU-processen:

Daniela is geïnteresseerd in de aankoop van een security token op het MOBU platform. Voordat ze tot aankoop overgaat, moet ze haar identiteit en accreditatie laten valideren door een KYC-verlener.

Daniela gebruikt een webinterface om gegevens over KYC-providers te bekijken die zijn opgeslagen in een MOBU-smart contract. Daniela woont in Argentinië, dus ze begint met haar zoektocht te beperken tot die aanbieders die KYC-diensten aanbieden in haar land. Om providers te beoordelen, rangschikt ze deze op basis van de prijs en het aantal individuen dat ze met succes hebben gevalideerd. Aangezien het smart contract URL’s opslaat voor deze providers, kan Daniela hun webpagina bekijken en op het web naar het bedrijf zoeken of rechtstreeks contact met hen opnemen indien zij nadere verduidelijking behoeft.

Als Daniela eenmaal een KYC-provider heeft gekozen, stuurt ze een transactie met de benodigde hoeveelheid MOBU-munten naar het smart contract dat de KYC-marktplaats beheert. Deze munten worden in bewaring genomen totdat het proces met succes is afgerond. In het smart contract wordt het Ethereum-adres van Daniela en de gekozen provider geregistreerd, maar geen persoonlijke gegevens. Het KYC-proces start wanneer documenten worden geüpload en worden gecontroleerd.

Wanneer de identiteit van Daniela met succes is gevalideerd, wordt een transactie geplaatst bij
het “MOBU smart”-contract waarin het bevoegdheidsgebied van Daniela wordt gespecificeerd. Indien Daniela om erkenning heeft verzocht, wordt dit eveneens vermeld. Samen met gegevens over de bevoegdheids- en accreditatiestatus van Daniela gebruikt de provider van KYC MOBU.js om een laatste hash te maken om dit vast te leggen op blockchain. Op deze manier kan het identiteitsvalidatieproces later worden gecontroleerd, zolang Daniela de auditor of de KYC-provider toegang geeft tot de documenten. Daniela kan nu op het MOBU-platform security tokens kopen en verkopen. De smart contracten van MOBU leggen alle beperkingen op aan haar investering en stellen vast dat ze haar tokens alleen mag verhandelen aan andere investeerders met gevalideerde identiteiten.

Zabercoin

Het team van MOBU is hoofdzakelijk hetzelfde team dan dat van Zabercoin. Het team van Mobu heeft aan den lijve ondervonden dat een goede ICO lanceren geen evidentie is. De soft cap van Zabercoin werd echter helaas niet bereikt en dit resulteerde in het terugbetalen van alle investeerders volgens de regels van het smart contract.

Het team heeft volgens de CEO belangrijke en onschatbare ICO-kennis kunnen opdoen en onvervangbare en vitale relaties kunnen aangaan met verschillende belanghebbenden in de blockchain gemeenschap. Het team is nu nog sterker en veel beter in staat om ervoor te zorgen dat het tweede ICO niets minder dan een groot succes wordt!

Alle investeerders van Zabercoin worden gecompenseerd met tokens van de tweede ICO (MOBU). Via deze link kan men de instructies vinden om een terugbetaling aan te vragen.

https://docs.google.com/document/d/1O4Bf-UOJ0sRQ1hJUKNvxHPT1sjCehx848fZ7U8qWLB8/edit#

Roadmap

PRE-ICO EN HOOFD-ICO

 • 01 SEPTEMBER 2018: PRE-ICO BEGINT
 • 15 SEPTEMBER 2018: PRE-ICO EINDIGT
 • 01 DECEMBER 2018: HOOFD-ICO BEGINT
 • 31 JANUARI 2019: HOOFD-ICO EINDIGT

TOEKOMSTIGE ROUTEKAART EN SYMBOLISCH GROEIPOTENTIEEL

 • 01 MAART 2019: MOBU UTILITY TOKEN GENOTEERD OP CRYPTO-EXCHANGE
 • 01 JULI 2019: BÈTAVERSIE VAN MOBU DIE SECURITY TOKENS TOELAAT
 • 01 SEPTEMBER 2019: (10M USD+) FOREX PAMM ACCOUNT ICO OP MOBU PLATFORM
 • 01 SEPTEMBER 2019: GOUDWINNINGSONDERNEMING GENOTEERD OP MOBU
 • 01 SEPTEMBER 2019: (20M USD+) CROWDFUNDING ICO OP MOBU PLATFORM
 • 01 SEPTEMBER 2019: (30M USD+) MOBU EXCHANGES VOOR ALLE TOKENS OP MOBU-PLATFORM

Concurrentie

Momenteel zijn er een paar projecten die proberen te concurreren in deze markt zoals Securitize, Coinlist en Polymath.

De aandelenmarkt is een arena van vele miljarden dollars die vrijwel onaangetast blijft in de blockchain ruimte.
De markt is dus groot genoeg voor meer dan één speler.
Polymath (de grootste concurrent) heeft eigenlijk een goed product en een ervaren team en ik wil hen op geen enkele manier in diskrediet brengen door alleen maar op de feiten te wijzen.

Hoewel de whitepaper en tokenomics van Polymath wat vaag zijn, hebben ze wel een protocol genaamd de ST20 om het lanceringsproces van security tokens te vereenvoudigen. Ze rekenen een POLY-vergoeding voor KYC/AML, smart contract ontwikkeling en juridische dienstverlening als bron van duurzaamheid, maar dit is niet genoeg reden voor een prijsverhoging. Zij voeren deze diensten in eigen beheer uit en kunnen dus elke vergoeding aanrekenen die zij wensen.

MOBU daarentegen is een ecosysteem (marktplaats) dat een uniek protocol implementeert, de MOB20-standaard, met extra functies. De markt maakt het mogelijk voor goedgekeurde leveranciers (ken uw leverancier = KYS) en concurrerende prijzen die onvermijdelijk leiden tot een betere kwaliteit. MOBU rekent een 1% vergoeding aan van de ICO’s op het MOBU-platform voor ondersteuning aan hen en dit zorgt voor een beter gebruik van de MOBU-token en het verdienen van een percentage van de markt. MOBU heeft daarmee een duurzaam model. MOBU biedt de KYC/AML, escrow, juridische diensten niet in eigen huis aan, maar stelt de markt in staat om lagere prijzen en een betere kwaliteit te garanderen.

MOBU gaat verder door de volgende extra functies aan te bieden:

Het vormen van bankpartnerschappen om fiat-to-crypto conversies over de hele wereld mogelijk te maken.
Het verstrekken van unieke escrow diensten. MOBU introduceert een nieuwe innovatieve en unieke methode van escrow-diensten aan ICO`s. Beleggers kunnen na de verkoop in verhouding uit het ICO stappen als de ICO-uitgevers zich niet aan hun routekaart of doelstellingen houden. Dit zorgt voor een hogere totale ROI voor investeerders. Praktisch gezien zullen ICO-uitgevers maandelijks 1 tot 5% van hun opgehaalde middelen ontvangen in plaats van in één keer. Investeerders hebben dus tijd om zich ervan te vergewissen of het ICO zich houdt aan zijn stappenplan en in feite een gezond en reëel project is.
Het introduceren van een “lockup” hulpprogramma aan MOBU-tokens voor dienstverleners om ervoor te zorgen dat ze voldoen aan de eisen van het platform. Elke serviceprovider deponeert een bepaald aantal MOBU-tokens die niet toegankelijk zijn zolang dat bedrijf een serviceprovider blijft op het MOBU-platform. Hierdoor ontstaat schaarste in het aanbod op de markt en neemt de vraag naar en intrinsieke waarde van het MOBU-token toe. Dit is iets simplistisch, maar heeft een enorm positief effect op de token prijs van MOBU.
Het creëren van portalen voor beleggersrekeningen om te zorgen voor een gebruikersvriendelijker omgeving en een gemakkelijkere toegang tot tokens. MOBU zal hier ook een unieke functie implementeren die bescherming van fondsen mogelijk maakt in geval van overlijden of verlies van wallet API of wachtwoorden. Als de fondsen een periode van 6 maanden inactief blijven, zal er een begunstigde wallet zijn waar de fondsen automatisch naar worden overgeschreven.

Mobu zou t.o.v. de concurrentie een enorm voordeel hebben doordat ze door de SEC (the security and exchange commission) een goedkeuring gekregen hebben om hun security token te lanceren. Ik heb aan de CEO gevraagd achter de documentatie van de SEC, maar heb deze nog niet ontvangen.

Team

Team:

 • Juan Engelbrecht: Founder & CEO
 • Paul Pelser:Chief Financial Officer (CFO)
 • Brian Golding: Chief Investment Officer (CIO)
 • Frikkie van Biljon: Chief Technology Officer (CTO)
 • Ettiene Pretorius: Business Development
 • June Engelbrecht: Business Analyst (MBA)
 • Braam Kruger: Public Relations (PR) & Marketing
 • Petri van Zyl: Legal Advisor
 • Izak Viljoen: Legal Advisor

Adviseurs:

 • David Drake: Founder & Chairman of LDJ Capital
 • Paresh Masani: Security Expert
 • Bobir Akilhanov: CEO of The Real Start
 • Ronen Sartena: Director of Business Development at The Real Start
 • Dmitrii Sunka: Developer with Master’s degree in International Economic Law
 • Vladimir Nikitin: Legal Consultant and ICO expert
 • Nikolay Shkilev: CEO of Private Business Club and Co-Founder of “Top ICO Advisors”
 • Phillip Nunn: CEO and International Speaker on Blockchain, Cryptocurrency & Fintech
 • Ali Omer Horzum: Founder & CEO of TokenSuite
 • Sydney Ifergan: CMO & Crypto & ICO Community Expert

Team

Documentatie

 • Website ziet er  professioneel uit, alles wordt goed uitgelegd.
 • Whitepaper is ongeveer 53 pagina’s en redelijk gedetailleerd.
 • Er is een medium blog en een roadmap die ontwikkelingen toont tot na 2019. De roadmap mocht wel een stuk gedetailleerder zijn.
 • Teambeschrijving is gedetailleerd, elk teamlid is dan ook beschreven. LinkedIn-profielen zijn ook aanwezig.
 • Zo goed als alle beschikbare communicatie- en informatiekanalen zijn beschikbaar.

Tokens

 • Projectnaam: MOBU
 • Tokensymbool: MOBU
 • Platform: ERC-20
 • Website: https://mobu.io/
 • Hard-cap: Pré-ICO: 20 miljoen USD – Hoofd-ICO: 35 miljoen USD
 • Conversiepercentage: 1 MOBU = $ 0,15
 • Bonusstructuur: Pré-ICO: 25% – Hoofd-ICO: 20% – 0%
 • Voorverkoop of whitelist: Er is een whitelist aanwezig.
 • Uitgesloten landen: Voorlopig geen.
 • Tijdslijn: Pré-ICO: startdatum is 1 september 2018, startend om 11:00 uur en duurt 15 dagen, eindigend op 15 september 2018 om 11:00 uur (UTC). Hoofd-ICO: startdatum is 1 december 2018, startend om 11:00 uur en duurt 2 maanden, eindigend op 31 januari 2018 om 11:00 uur (UTC).
 • Token distributie: Kort na de hoofd-ICO. Het is nog niet bepaald.

Illustratie van het ecosysteem van MOBU en de token economie

Distributie

Toewijzing van de tokens

 • Fundraising: 80%
 • Team: 12%
 • Advisors: 4%
 • Bounty: 3%
 • Airdrop: 1%

Gebruik van de opbrengst:

Op 2 augustus 2018 had ik aan de admin van de telegram van MOBU gevraagd voor een “overzicht van het gebruik van de opbrengst”. Ik stelde deze vraag om dat dit overzicht niet terug te vinden is in de whitepaper. De leden van het team hebben tot op heden nog geen tijd gehad om me deze informatie te bezorgen, wat een beetje vreemd is. Dit zou standaard in de whitepaper moeten staan, volgens mij.

Pro-Con Risk

Pro’s

 • Het team zal binnenkort beginnen met het plaatsen van code op github. Er zijn al een paar toegewijde ontwikkelaars en het team zal er meer aan toevoegen na de token verkoop.Op dit moment werken de ontwikkelaars aan een MVP die dicht bij het echte product zal uitkomen. Het team is van plan om de eerste versie uit te brengen vóór de presale.
 • Het team heeft ondervonden dat een succesvolle ICO lanceren geen sinecure is. Dit team heeft nu ervaring in het lanceren van een ICO en is gedreven om deze keer te slagen in hun opzet.
 • 80% van de tokens wordt verkocht aan het publiek.
 • Als op het MOBU-platform een security token wordt uitgegeven, voldoet dit aan alle eisen van de MOB20-norm. Deze norm kan worden beschouwd als een reeks regels die van toepassing is op een conform veiligheidsfiche dat ervoor zorgt dat de norm van het ticket overal ter wereld wordt erkend.
 • Daarnaast biedt MOBU kenmerken zoals de unieke escrow ter bescherming van beleggers om bovendien CONFIDENCE AND TRUST te symboliseren. ICO-uitgevers zullen er veel baat bij hebben, aangezien zij alleen gebruik kunnen maken van doorgelichte dienstverleners om lagere prijzen en een hogere kwaliteit voor ICO-diensten te garanderen. ICO uitgevers krijgen de steun van MOBU om succesvolle ICO’s op de markt te brengen en conforme security tokens aan te bieden!
 • De aandelenmarkt is een wereld van miljarden dollars die in de blockchainruimte vrijwel onaangetast blijft.

Con’s

 • Er zijn verschillende concurrenten. Polymath is de grootste concurrent en dit project heeft al een voorsprong in de ontwikkeling.
 • De teamleden van MOBU hebben al een soortgelijke ICO (Zabercoin) gelanceerd, maar dat project is gefaald.
 • Hun roadmap is zeer globaal en bevat geen details. Ze zeggen wel welke ontwikkelingen er gaan gebeuren als ze 10, 20 of 30 miljoen dollar verzamelen. De softcap ligt op 1 miljoen dollar. Maar wat gebeurt er als ze maar 2 of 3 miljoen verzamelen?
 • De prijs van het token is wat aan de hoge kant. Als we kijken naar het aanbod van tokens die voor verkoop aangeboden worden, komt dit overeen met een marketcap van 44 miljoen dollar.

Risks

 • Hoewel MOBU beweert dat ze goedkeuring hebben gekregen van de SEC, zijn de officiële documenten nog niet aan het publiek vrijgegeven. Mocht blijken dat deze goedkeuring uiteindelijk toch niet echt is, dan kan dit zeer negatief uitdraaien voor MOBU.

Score

Momenteel krijgt MOBU een voorzichtige 7 van mij. Mochten ze kunnen aantonen dat ze de goedkeuring gekregen hebben van SEC, dan verdienen ze een duidelijke 8.

Conclusie

 • Security tokens zijn de meest lucratieve van de drie soorten tokens. Er wacht bijvoorbeeld een markt van 80 biljoen dollar op toetreding. Security tokens hebben zoveel meer te bieden dan conventionele aandelen.
 • MOBU biedt ook een aantal extra features t.o.v. de concurrentie en ze hebben ook een serieuze troef in handen als ze goedkeuring van SEC gekregen hebben. Ik wacht enkel nog steeds op de officiële documentatie om dit te verifiëren.
 • De aandelenmarkt is een wereld van miljarden dollars en ALS MOBU zijn kaarten correct speelt, kan dit project enorm succesvol worden. Aan dit eventuele succes zijn echt wel verschillende voorwaarden gekoppeld die ingewilligd moeten worden. Rekening houdend met de reeds gefaalde ICO (Zabercoin) en regelgeving die verschilt per land, staat het team voor een enorme uitdaging en behoort dit project tot de meer risicovolle projecten.

Links

Website | Blog | Whitepaper | |   |  |

What's your reaction?

Leave a comment