Mogen we in de toekomst meer IPO’s verwachten voor blockchain bedrijven?

23 januari vertelde de CEO van Ripple,Brad Garlinghouse, iets zeer interessants. Toen hij in Davos (World Economic Forum) was, verklaarde hij dat een beursintroductie (IPO) een “natuurlijke evolutie” zou zijn voor zijn softwarebedrijf. Dit zou het eerste crypto- of blockchain-bedrijf zijn dat op korte termijn op de publieke markt zou betreden.

Er zijn een aantal bedrijven op de publieke markten geweest die aan een blockchain gerelateerd zijn. Sommige van hen gingen naar de beurs via het reversed takeover mechanisme (bekend als RTO’s), voornamelijk op de TSX beurs in Canada. Anderen waren al beursgenoteerde bedrijven die niets te maken hadden met blockchain, maar zagen al snel de interesse van de mensen en de hype, wat hen ertoe aanzette om blockchain toe te voegen aan hun bedrijf. Deze mensen jaagden overduidelijk de hype achterna – dit deden ze vooral voor de waardering van de aandelen en ze concentreerden zich hierdoor niet echt op de blockchain.

Dus hoe realistisch is het voor een blockchain-native bedrijf om in 2020 naar de beurs te gaan?

Niemand weet het zeker, maar wij zijn steeds meer geneigd te denken dat er in 2020 verschillende IPO’s zullen plaatsvinden. Dit heeft echter veel minder te maken met de crypto-industrie en veel meer met de publieke marktomgeving. De aandelen worden verhandeld op een hoog niveau. Er is meer en meer vraag vanuit de detailhandel. En het alom gekende ‘geheim’ is dat de publieke markten op een gegeven moment terugkeren naar hun normaal gemiddelde (hallo, bearmarket!).

Dus stel dat u een groot blockchain-native bedrijf leidt, dan zou het heel logisch zijn om voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen naar de beurs te gaan. Waarom? Het is onwaarschijnlijk dat centrale bankiers of de huidige regering een recessieperiode zullen toestaan voordat de huidige president wordt herkozen. Als die veronderstelling waar is, dan bestaat er een opportuniteit voor particuliere bedrijven om hun te dure aandelen te blijven dumpen op kleine beleggers, tot vóór november.

Voordat iedereen boos wordt omdat wij “te dure aandelen” hebben gezegd, dit is niet onze persoonlijke mening. De omzetcijfers zijn op dit moment niet meer bij te houden.

Bedrijven handelen op het hoogste niveau aller tijden, zowel in prijzen als in veelvouden. De particuliere markten hebben hier zeker van geprofiteerd, maar de kans om echt waarde te vergaren ligt vooral bij de publieke markten. De terminologie van “te dure aandelen” is minder negatief bij deze bedrijven en eerder een eerlijke analyse op basis van historische cijfers.

Dus welke bedrijven uit de blockchain industrie zouden goede kandidaten zijn om naar de beurs te gaan?

Vrijwel elk hooggewaardeerd bedrijf. Dit zou onder andere Coinbase (#investeerder), Ripple, en vele anderen kunnen zijn. De hoge waarderingen zijn belangrijke filters voor de lijst omdat (1) het onwaarschijnlijk is dat deze bedrijven voor altijd grote hoeveelheden kapitaal kunnen blijven aantrekken uit de particuliere markten en (2) ze een lange lijst van huidige aandeelhouders hebben die steeds meer op zoek gaan naar liquiditeit.

Het begrijpen van dit kader en de marktomgeving is de sleutel om de recente opmerkingen van Ripple te analyseren, samen met de opmerkingen uit het verleden van andere bedrijven in de onze sector. Elk executive team tracht hopelijk te begrijpen hoe ze de kapitaalmarkten in hun voordeel kunnen gebruiken en het proces om naar de beurs te gaan ziet er op dit moment vrij aantrekkelijk uit voor een bepaald type bedrijf met een hoge waardering.

De tijd zal uitwijzen of deze bedrijven in staat zullen zijn om het beursproces met succes te doorlopen. De recente ontploffing van WeWork toont aan dat de publieke marktbeleggers zich zeer bewust zijn van de “Silicon Valley nonsens”. (WeWork was niet gevestigd in Silicon Valley, maar je begrijpt het algemene punt van de opmerking)

Onze inschatting is dat deze blockchain-native firms (1) in de komende 24 maanden naar de beurs zullen gaan, (2) een terugslag van investeringsbankiers of publieke marktinvesteerders zullen vermijden, en (3) de mogelijkheid zullen hebben om de blockchain- en crypto-industrie verder te legitimeren in de ogen van de traditionele investeerders. Er is nog veel werk aan de winkel voor de IPO’s maar het lijkt erop dat dit wel de weg is die de industrie gaat afleggen.

Zoals wij al eerder zeiden, hoe meer dingen veranderen, hoe meer ze hetzelfde blijven.

Schaaf je tradingskills bij met een tradingcursus van Fairtrader, onze Trade.be huisanalyst!

Een no-nonsense cursus van 4 weken waarin je charts analyseert, coins evalueert op hun potentieel en écht leert traden!

What's your reaction?

Leave a comment