Monero (XMR) VS. ZCash (ZEC)

Als het gaat om privacycoins die momenteel op de markt zijn, dan zijn de twee grootste kanshebbers ZCash (ZEC) en Monero (XMR).

Beide cryptocurrencies hebben protocollen die aan de top van de blockchain technologie staan. Ze hebben zich beide gedurende een lange periode bewezen en zijn relatief goed bekend in het crypto-ecosysteem.

Kunnen ze werkelijk vergeleken worden? En zo ja, welke coin biedt u de meeste privacy?

In deze post zullen we proberen om de twee blockchains en hun vermeende privacyvoordelen met elkaar te vergelijken. We gaan ook kijken naar hun mining-protocollen en de gevolgen die dat kan hebben voor de veiligheid.

Voordat we tot een vergelijking overgaan, moeten we eerst kijken naar de belangrijkste technologie die aan de basis ligt van elke coin.

ZCash protocol in een notendop

ZCash (ZEC) werd in 2016 uitgebracht als Fork of Bitcoin. Het heeft dus een zekere overeenkomst met Bitcoin in die zin dat het ook een Proof-of-Work-coin is en dat het dezelfde totale hoeveelheid coin aanbod heeft van 21 miljoen.

Maar daar houden de overeenkomsten dan ook op.

ZCash werd specifiek door de hoofdontwikkelaar, Zooko Wilcox, geforked om een privé-alternatief voor Bitcoin te zijn. Het Zcash-protocol bevat dan ook een aantal vrij geavanceerde technologieën om dit te vergemakkelijken.

Het Zcash Protocol kort en krachtig

Een van de belangrijkste privacy kenmerken van ZCash is het gebruik van zero-knowledge proofs en de implementatie ervan in hun zk-SNARKs.

Een volledige uitleg hiervan valt buiten het kader van dit artikel. het basisprincipe van een zero-knowledge proof is het kunnen bewijzen dat iets waar is zonder iets anders over te brengen dan dat het waar is.

Om dit duidelijk te maken geven we een voorbeeld in volgend context – Het kan vooral nuttig zijn wanneer u wilt bewijzen dat u een wachtwoord kent of toegang hebt tot de private key van een cryptocurrency zonder deze daadwerkelijk te versturen.

 

Door het gebruik van zk-SNARKs kan de gebruiker met ZCash zijn transactie voor de rest van het netwerk verbergen. Deze worden “shielded” transacties genoemd en ze gebruiken adressen die beginnen met een “z” (z-adres). Deze shielded transacties zijn niet verplicht en gebruikers moeten ervoor kiezen om ze te gebruiken.

Gebruikers zullen normaal gesproken gebruik maken van hun t-adres, wat een deshielded en transparante transactie is. Deze zijn niet anders dan normale Bitcoin-transacties omdat ze naar het netwerk worden uitgezonden en volledig openbaar zijn.

Hieronder is een nuttig beeld dat een blik werpt op de dynamiek van shielded en Deshielded transacties.

Zoals u kunt zien, alleen wanneer gebruikers geld van het ene z-adres naar de andere sturen, zijn de transacties volledig privé.

De “Trusted” Setup
De “Trusted” Setup

Een andere unieke eigenschap van ZCash is het vertrouwen op wat zij de “trusted setup” noemen.

In wezen was dit een openbare ceremonie die de ZCash makers begonnen om het toekomstige netwerk te ontdoen van potentieel dodelijk “toxic waste”.

In dit geval is dit “toxic waste” figuurlijk bedoeld om te verwijzen naar de unieke private “master” key die gebruikt kan worden om ZEC te vervalsen. Deze private key was een bijkomstig bijproduct bij de eerste creatie van het zero-knowledge protocol.

Dit was ongetwijfeld een zorg voor alle gebruikers in het ecosysteem.

De ontwikkelaars creëerden daarom de uitgebreid moment waarbij een groep deelnemers de unieke private key items (de zogenaamde shards) op een ingewikkelde manier zouden vernietigen om er zeker van te zijn dat ze nooit tot een combinatie van het gevreesde “toxic waste” zouden overgaan en deze nooit zouden creëren.

Het oprichtersfonds

Het fonds van de oprichter was één van de meest controversiële aspecten van het ZCash ecosysteem.

Het ZCash-protocol werd zo gecodeerd dat de oprichters 10% van de totale hoeveelheid coins(2,1 miljoen ZEC) zouden krijgen, die stapsgewijs over de eerste 4 jaar van het project zouden worden verdeeld. Veel mensen beschouwden dit als een “belasting op mining” en tegen de huidige tarieven is het 20% van alle block-rewards.

Het is zeker niet onbelangrijk. Tegen de huidige tarieven ontvangt het fonds van de oprichter ongeveer 1.425 ZEC per dag, wat in de dollars van vandaag ongeveer 179.000 dollar per dag is. Terwijl sommigen dit zien als een voorbeeld van ” skin in the game “, denken anderen dat het een verrijking is voor de miners.

Om eerlijk te zijn naar de ZCash ontwikkelaars, niet al het geld gaat naar de oprichters, want ongeveer 2,5% van de beloningen gaat naar R&D en naar de reserves.

Monero Protocol in een notendop

Monero is ook een fork van een andere cryptocurrency genaamd Bytecoin. Het is geforked in april 2014 en is gebaseerd op het CryptoNote protocol.

Monero is net als ZCash in die zin dat het een proof-of-work protocol hanteert, maar met een ander hashing algoritme, CryptoNight genaamd, dat iets meer ASIC-bestendig is dan de equihash van ZCash.

De echte innovaties van Monero schuilen echter in hun privacybevorderende eigenschappen.

Het protocol

Monero vertrouwt op een aantal vrij geavanceerde cryptografische technologieën om de transacties van een gebruiker te verbergen. Deze omvatten de volgende concepten:

  • Stealth-adressen – Deze worden gebruikt om het adres van de ontvanger te verbergen van de blockchain. Het zijn eenmalige adressen die door de afzender worden aangemaakt en zijn gebaseerd op het adres dat de ontvanger hun heeft gegeven. Alleen deze twee partijen weten waar de Monero naartoe is gestuurd.
  • Ring Signatures – Terwijl Stealth-adressen de ontvanger helpen, moeten we het adres van de afzender nog verbergen. Dit gebeurt door gebruik te maken van Ring signatures die het adres van de persoon die het geld verstuurt verbergen. Het maakt gebruik van de handtekeningen van meerdere partijen om de transactie te ondertekenen. Deze “mixin” creëert een zekere mate van plausibele onzichtbaarheid voor de verzender.
  • Ring Confidential Transactions – Ring CT is een relatief nieuwe update van het Monero protocol dat in 2017 werd geïmplementeerd. Deze gebruikte cryptografische functies om het verzonden bedrag te verbergen om zo de transactie volledig anoniem te maken.

Technische uitleg over de werking van deze technologie is heel belangrijk en we zullen het hier niet behandelen. Het belangrijkste om op te merken is dat Monero vereist dat alle transacties privé transacties zijn en de enige keuze die de gebruiker erin heeft is de hoeveelheid “Mixins” te gebruiken in de transactie.

Het Anti-ASIC-standpunt van Monero
Het Anti-ASIC-standpunt van Monero

ASIC’s hebben de cryptocurrency gemeenschap opgesplitst.

Sommigen zien ze als een geweldige manier om op een meer energiezuinige manier hashing power te geven aan een chain en mining coins. Anderen zien ze als een gevaarlijk instrument dat helpt om een netwerk te centraliseren, GPU-mijnwerkers te verjagen en zo de keten minder betrouwbaar te maken.

De Monero gemeenschap zit in het laatste kamp. De ontwikkelaars en het ecosysteem staat bekend voor hun afkeer van ASIC mining chips. Daarom hebben ze niet alleen een hashing algoritme gebruikt dat tamelijk ASIC-bestendig is, maar ze hebben ook de Monero code in april geforked om de Bitmain Antminer X3 af te weren.

Wat dit laat zien is dat de Monero gemeenschap actief werkt tegen de dreiging van deze ASIC’s en dat ze met plezier hun code forken tegen de eventuele bedreigingen van ASIC’s. Dit is ook een afschrikmiddel tegen andere ASIC-fabrikanten die dit voorbeeld willen volgen.

Protocol Verbeteringen

Er zijn nog twee echt belangrijke updates die worden gemaakt op het Monero protocol die erop gericht zijn om het netwerk veel veiliger en privé te maken. Dit is de lancering van het Kovri I2P Protocol en Bullet proofs.

Kovri zal Monero in staat stellen om transacties via het I2P netwerk te routeren, terwijl bullet proofs de Monero transacties efficiënter en dus goedkoper zullen maken. Als u meer informatie wenst, hebben we onlangs een meer diepgaand artikel over Kovri en Bulletproofs afgerond.

Monero of ZCash?

Wat het bovenstaande overzicht laat zien is dat beide cryptocurrencies gebruik maken van behoorlijk geavanceerde technologieën. Ze bestaan allebei al enige tijd, hebben hun use-cases aangetoond en hebben hun eigen selectie van ondersteuners.

Maar wat zou uw belangrijkste privacy coin of keuze zijn?

Laten we eens dieper ingaan op de technologie en mogelijke zorgen die er zijn.

Transactie Privacy

Zowel de Monero ring signature/stealth address technologie als de zk-SNARKs op ZCash werken zoals gepland. Ze zijn in staat om transactiedata te verbergen en ze volledig privé te maken. Ze kunnen echter op een andere manier worden geïmplementeerd.

Waar de Monero transacties allemaal standaard privé zijn, heeft ZCash deze enkel als een verplichting. Dit betekent dat de meeste mensen (uit luiheid of onverschilligheid) hun z-adres niet zullen gebruiken. Op dit moment gebruikt slechts ongeveer 13% van alle ZCash transacties hun shielded adressen. Het cijfer is nog minder als je kijkt naar het volumepercentage.

Dit betekent dat gebruikers die gebruik maken van hun shielded adressen onmiddellijk de argwaan kunnen wekken dat ze “iets te verbergen hebben”, zelfs als ze dat niet doen. Het is daarom dat de acties van de gebruikers die hun adressen niet afschermen, de privacy van degenen die dat wel doen, verminderen.

Monero daarentegen besloot dat deze negatieve externaliteit niet bevorderlijk was voor een samenhangend ecosysteem. Zij besloten al hun transacties privé te maken. Dit betekent dat alle transacties op het Monero netwerk er identiek uitzien en dat het ecosysteem over het algemeen sterker is.

Hoewel er bezorgdheid bestaat over het risico van Monero forks en de impact die ze hebben op de ring signature technologie, zijn dit meer “edge cases” en is het onwaarschijnlijk dat ze een bedreiging vormen voor het netwerk.

Bovendien hebben ze in de recente Monero hardfork het minimum mixin level verhoogd van het voorgaande van minimaal 4 naar 6. Deze extra lagen van plausibele ontkenningsmogelijkheden zorgen ervoor dat dingen nog veel meer worden verdoezeld.

Centralisatie

Centralisatie is iets wat elk gedistribueerd systeem aangaat, laat staan een systeem dat gericht is op privacy.

In het geval van Monero vs. ZCash decentralisatie lijkt het alsof Monero actief strijdt tegen elke vorm van centralisatie. We hebben dit onlangs gezien met hun acties in de hard-forking van de code om het risico van de CryptoNight ASIC’s af te wenden.

De ontwikkelaars hebben bekend gemaakt dat ze altijd de Anti-ASIC oplossing zouden volgen. Zonder de ASIC’s betekent dit dat de gemiddelde gebruiker nog steeds via zijn eigen GPU rigs hashing power kan bijdragen aan het netwerk. Dit neemt de kracht uit de handen van een paar grote mijnbouwbedrijven en plaatst het terug in de handen van de community.

Over de ZCash miners valt niet zoveel te zeggen. De recente introductie van de Equihash Antminer Z9 had veel van de miners in de community boos gemaakt vanwege het gebrek aan actie van de ontwikkelaars en oprichters.

Dan is er nog de vraag over de oprichters en het fonds van de oprichter.

Dit is een omstreden kwestie voor de community en het idee dat een groep individuen 10% van alle ontgonnen ZEC zal controleren is nogal verontrustend.

Hoewel sommigen misschien beweren dat dit hun stimulansen op één lijn brengt, is dat alleen het geval totdat ze al hun beloningen hebben ontvangen. Wat gebeurt er als ze na de vier jaar hun 10% hebben en besluiten om te verkopen en een stap terug te doen ten opzichte van het project? Er is geen “vesting” zoals bij aandelen. Zodra ze de ZEC hebben kunnen ze die gemakkelijk verkopen en uit het project stappen.

Vertrouwen niet, goed verifiëren is beter!

Hoewel de vertrouwde setup en de uitgebreide ceremonie werden gedaan om het vertrouwen in het ZCash protocol te maximaliseren, zijn er nog steeds veel beveiligingsproblemen met het ZCash protocol.

Dit komt omdat het gebaseerd is op de community die met 100% zekerheid gelooft dat de master private key volledig vernietigd is en nooit gereconstrueerd kan worden.

Dit is ongelooflijk lastig te doen omdat niemand dit daadwerkelijk kan “verifiëren”. Zeker, je hebt video’s, foto’s en getuigschriften van de ceremonie, maar je kunt nog steeds niet zeggen, zonder een vleugje twijfel, dat er niet ergens een private key copy bestaat. Inderdaad, één van de belangrijkste principes van crypto is:

“Vertrouw niet, verifieer”.

Hoewel het meer dan waarschijnlijk is dat de ZCash ontwikkelaars in staat waren om de private key shards effectief te vernietigen, is dit niet iets dat je afzonderlijk kunt verifiëren. Het zou niet echt prettig zijn om een grote hoeveelheden geld in een cryptocurrency asset te stoppen dat geen onafhankelijke verificatie-eigenschappen heeft.

Monero beschikt over dat tikkeltje meer

Hoewel wij er niet aan twijfelen dat ZCash een geavanceerde cryptocurrency is met sterke privacyprotocollen, maken de bovenstaande punten het voor ons duidelijk dat Monero nog steeds de belangrijkste privacycoin is.

De community die de ontwikkeling van Monero stuurt zijn enkele van de meest veiligheidsbewuste en privacy centrische programmeurs in de cryptocurrency community. Ze worden meestal gedreven door ideologie en niet zozeer door geldelijk gewin.

Bovendien heeft Monero zichzelf bewezen.

Toen de FBI bijvoorbeeld de grondlegger van de Alphabay darknetmarkt ten val bracht, konden ze vaststellen hoeveel cryptocurrency hij had. Er was slechts één coin waar ze niet meer informatie over konden krijgen.

Hoewel dit een geïsoleerd geval kan zijn, voegt het een meerwaarde toe voor Monero.

Conclusie

Naarmate meer en meer mensen zich bewust worden van de noodzaak van privacy op de blockchain, zullen zij de overstap maken weg van volledig transparante blockchains.

Hoewel er een aantal concurrerende privacycoins in crypto zijn, worden Monero en ZCash nog steeds gezien als het neusje van de zalm. Beiden hebben bewezen effectief en schaalbaar te zijn en worden allebei in een recordtempo geadopteerd.

Op basis van bovenstaande informatie zouden wij echter meer vertrouwen hebben in de privacy en veiligheid van Monero dan die van ZCash.

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

What's your reaction?

Leave a comment