“No chance for Bitcoin” of juist wel?

Mark Cuban was op 10 december in het nieuws vanwege zijn relatief negatieve opmerkingen over Bitcoin en andere cryptocurrencies. In het Forbes-artikel vroeg Benjamin Pirus de technologie-ondernemer of hij dacht dat Bitcoin ooit een betrouwbare valuta zou kunnen worden.

Cuban’s antwoord was “Geen enkele kans. Niet omdat het technisch niet kan werken, hoewel er uitdagingen zijn, maar eerder omdat het te moeilijk is om te gebruiken, te gemakkelijk te hacken, veel te gemakkelijk te verliezen, veel te moeilijk te begrijpen, veel te moeilijk om een waarde in te schatten, [en] veel te veel werk voor mensen om te weten waarom BTC al het andere overstijgt”. Niet bepaald baanbrekende of nieuwe argumenten hier, maar hij heeft tenminste enige doordachte argumenten achter zijn standpunt.

Maar zoals wij steeds opnieuw zeggen nl. niet luisteren naar wat mensen zeggen, maar gewoon kijken naar wat ze doen. En Mark Cuban en de Dallas Mavericks (die hij bezit) accepteren momenteel Bitcoin als betaalmiddel voor tickets en goederen. Dus wat is het? Heeft Bitcoin geen enkele kans om ooit een betrouwbare valuta te worden of is het al een goede valuta om door meerdere NBA-teams te worden geaccepteerd? (De Sacramento Kings waren de eersten die dit deden en ze hebben nu zelfs cryptocurrency mining apparatuur in hun arena’s datacenter).

Het korte antwoord is dat de meeste van deze bedrijven en miljardairs zich indekken. Ze zullen één ding zeggen (waarschijnlijk wat ze eigenlijk geloven), maar ze zullen iets anders doen wanneer ze er financieel baat bij hebben. Nu, wij geloven niet dat de Dallas Mavericks miljoenen dollars aan Bitcointransacties per jaar verwerken. Sterker nog, wij denken dat ze zeer weinig of geen transacties hebben die in Bitcoin afgehandeld worden.

Cuban dekt zichzelf in, hier is waarom

Omdat “het te moeilijk is om te gebruiken, te gemakkelijk te hacken, veel te gemakkelijk te verliezen, veel te moeilijk te begrijpen, veel te moeilijk om een waarde in te schatten, [en] veel te veel werk voor mensen om te weten waarom BTC al het andere overstijgt”. Maar de technologie staat ook niet stil, ze evolueert. En ze evolueert zelfs heel snel.

Dit is het belangrijkste onderdeel waar Mark het mis heeft. Hij kijkt naar de huidige situatie van een technologie die gebaseerd is op het idee dat de technologie niet drastisch zal verbeteren. Dat zou vergelijkbaar zijn geweest met de uitspraak dat het dial-up internet van de jaren negentig nooit zou kunnen schalen naar automatisering, omdat het te lang duurde voordat er verbindingen tot stand kwamen.

Het is duidelijk dat de verbindingen sneller zijn geworden en nu hebben we supercomputers in onze zakken die meer kunnen doen dan de computer van 25 jaar geleden. Bitcoin zal niet anders zijn. Het zal blijven verbeteren, en dit zal ook het geval zijn op het gebied van gebruikerservaring en gebruikersinterfaces. Het wordt gemakkelijker te gebruiken. Meer retailers zullen het hierdoor gaan accepteren.

De mensen zullen beter opgeleid worden over het belang ervan. En uiteindelijk zal de prijs en de waarde in balans komen door traditionele marktwerking en prijsvorming.

Maar dit alles kost tijd. In feite kan het zelfs veel tijd in beslag nemen. Dat maakt het juist zo moeilijk om in te schatten wat er in de toekomst mogelijk wordt. Zoals Bill Gates zo mooi zegt, we overschatten wat we in één jaar kunnen doen, maar onderschatten wat we in tien jaar kunnen doen.

Dit is een perfect voorbeeld van een citaat dat zich in het echte leven op dit moment afspeelt. Hoewel Mark Cuban de huidige staat van Bitcoin begrijpt, in de ogen van de dagelijkse consument, heeft hij het waarschijnlijk mis over de toekomst. Dit brengt ons op een interessant punt nl. Cuban was ooit een onvoorstelbaar ontwrichtende ondernemer.

Hij bouwde een miljardenbedrijf op door te wedden op technologie die anderen niet zagen. Helaas, aangezien het nu veel te duidelijk wordt, wordt elke verstoorder uiteindelijk “De Man”.

What's your reaction?

Leave a comment