Ons monetair bankenstelsel staat zwaar onder druk! Is er een nieuwe kredietcrisis onderweg?

In de afgelopen 3 of 4 maanden heeft zich een interessant fenomeen voorgedaan. Het lijkt erop dat veel van de onderliggende waarden van de economie op de markten gestaag doodgaan. Dit is waarneembaar in FANG-aandelen (Facebook, Amazone, Netflix en Google) en in grondstoffen zoals ruwe olie en ijzererts. Bovendien is Bitcoin tijdens deze neergang van de economie nog steeds in de greep van deze economie. Veel experts zijn naar buiten gekomen en hebben gesproken over hoe dit het “einde van Bitcoin” is of hoe Bitcoin eindelijk zijn ware waarde vindt, maar er is hier iets veel belangrijkers aan de hand.

Strenger beleid zal zorgen voor hogere rentes?

Voor iedereen die het nieuws de afgelopen maanden niet heeft gelezen, zijn de acties van de Fed (en andere centrale banken) aanzienlijk geanalyseerd. In het afgelopen decennium hebben we enkele van de gemakkelijkste geldstromen in de geschiedenis van onze economie gezien. Gemakkelijk geld verwijst naar de kosten om geld te lenen. Hoe lager de kosten (rente), hoe gemakkelijker geld als zodanig wordt beschouwd.

Dus als de kredietmarkten zodanig veranderen dat het veel moeilijker wordt om geld te lenen, ontstaat er een kredietcrisis. Dit is wanneer er een tekort aan krediet (lenen) is en kredietnemers gedwongen worden om delen van hun leningen terug te betalen, of in ieder geval geen nieuwe leningen meer kunnen afsluiten. En als direct gevolg daarvan kunnen ze het zich niet veroorloven om bepaalde investeringsposities te handhaven.

Hun onmacht om deze posities te behouden betekent dat ze hun holdings op dezelfde manier moeten verkopen als bv een short squeeze die ertoe leidt dat short verkopers noodgedwongen het aandeel dat ze geshort hebben, moeten terugkopen. Een kredietcrisis sluit veel posities.

Het economisch effect is dan zowel voorspelbaar als eng, omdat we niet weten hoe ver al deze onderliggende assets zullen dalen voordat ze zich stabiliseren. In de tussentijd zullen er drastische politieke effecten optreden. Het beleid van de centrale banken is de afgelopen maanden onder de loep genomen dankzij de opmerkingen van president Trump, en nu er een strakker monetair beleid wordt gevoerd, zullen we in de toekomst een veel lagere dollarliquiditeit zien.

“Dead cat bounce”

Dus met al deze troeven, “het afbouwen van de schuldpositie”, zien we een interessante ontwikkeling ontstaan. Bij Bitcoin vindt er capitulatie plaats aan beide zijden van het asset.

U kunt zien dat traders instinctief beseffen dat de “dead cat bounce***” die gewoonlijk optreedt als shorts uitgeperst worden in de $4k zone nu veel meer onderdrukt is. Dit komt omdat er al veel shortposities zijn gesloten.

Longs doen hetzelfde omdat traders hebben ingekocht op wat volgens hen de bodem was, ook al hebben ze de laatste tijd bewezen dat ze zich vergist hebben.

Dit gaat Bitcoin ten goede komen op long-term, want het zou het einde kunnen zijn van de enorme downmarket die Bitcoin het hele jaar door heeft meegemaakt en het zou een nieuwe periode kunnen zijn om te schitteren. Op zijn minst zou het een goede “bodem” kunnen creëren voor opportunistische kopers om in te springen en het gemiddelde van hun kosten te verlagen.

*** In de financiële wereld is een “dead cat bounce” een klein, kortstondig herstel van de prijs van een dalende beurskoers.

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

 

 

What's your reaction?

Leave a comment