Onze economie is één grote oplichting en Bitcoin profiteert hiervan!

Nu zie je het misschien nog niet, maar de wereldeconomie wordt onstabiel en onzeker. Ieder individu, ongeacht de locatie, wordt steeds vaker gevraagd om te vertrouwen op de expertise en ervaring van politici, economen, centrale bankiers en de leiders van bestaande financiële instellingen.

Terwijl dit historisch gezien een logische vraag lijkt, hebben deze “deskundigen” keer op keer bewezen dat ze niet in staat zijn om de complexiteit van veel situaties waar we vandaag de dag mee te maken hebben aan te pakken. De samenloop van gebeurtenissen die zich op dit moment voordoen is ongelooflijk bullish voor Bitcoin, maar voor wij uitleggen waarom, volgt hier een overzicht van de huidige tegenwind waarmee valuta’s en economieën worden geconfronteerd:

  • Handelsoorlogen – De twee grootste economieën ter wereld, de Verenigde Staten en China, zitten opgesloten in een handelsoorlog die agressief blijft escaleren. De VS heeft China getroffen met een 25%-tarief van ongeveer 250 miljard dollar aan Chinese producten, terwijl China zijn maatregelen heeft opgevoerd met stijgende tarieven voor miljarden dollars van Amerikaanse producten. En dat terwijl de VS nog maar net een handelsoorlog met Mexico heeft vermeden en momenteel de EU bedreigt met nieuwe tarieven die 4+ miljard dollar aan EU-producten zouden kunnen treffen.

Als de gevolgen van deze handelsoorlogen niet zo ernstig zouden zijn, zouden we allemaal lachen over het feit dat een groot deel van deze onzin zich afspeelt op Twitter (zie hieronder enkele voorbeelden).

  • Recessies komen eraan – De Amerikaanse schatkist heeft de rentecurve in het tweede kwartaal van 2019 officieel omgekeerd afgesloten. Dit betekent dat beleggers gedurende een heel kwartaal een hoger rendement op korte termijnobligaties kregen dan op lange termijn obligaties. Zoals velen hebben toegelicht, was dit de belangrijkste indicator voor een dreigende recessie van de laatste 50 jaar (dit is 7 keer gebeurd) en er was in die periode geen sprake van een vals-positief rendement. De VS is overigens niet de enige economie die in moeilijkheden zit, zeker niet als je het recente argument van Raoul Pal in beschouwing neemt dat de EU zich al in een milde recessie bevindt.

  • De Europese banken falen – De Deutsche Bank domineert de krantenkoppen met hun onbekwaamheid gedurende het laatste decennium, wat heeft geresulteerd in een recente aankondiging van ~20.000 banen die verloren gaan en een volledige herstructurering van de bank. Zij zijn echter niet de enige banken die het moeilijk hebben. Andere zoals UBS, Credit Suisse, Société Générale, BBVA en Barclays lijken te worden geconfronteerd met grote problemen die snel kunnen omslaan in een domino-effect dat eindigt in een wijdverspreide financiële crisis.
  • Verlies van de Federal Reserve Independence (onafhankelijkheid) – Volgens de website van de Federal Reserve is “de Federal Reserve, net als veel andere centrale banken, een onafhankelijke overheidsinstantie, maar ook eentje die in laatste instantie verantwoording moet afleggen aan het publiek en het Congres. Het Congres heeft maximale werkgelegenheid en stabiele prijzen vastgesteld als belangrijkste macro-economische doelstellingen voor de Federal Reserve in haar monetaire beleid. Het congres heeft de Federal Reserve ook zo geconstrueerd dat haar monetaire beleidsbeslissingen gericht zijn op het bereiken van deze langetermijndoelstellingen en niet onder politieke druk komen te staan die tot ongewenste resultaten zouden kunnen leiden”. Deze onafhankelijkheid wordt op de proef gesteld nu president Trump openlijk druk blijft uitoefenen op de Federal Reserve om aan valutamanipulatie te doen en tegelijkertijd openlijk kritiek uit op de besluitvorming van de organisatie.

  • Lage rentetarieven – In de laatste twee economische recessies waren de centrale banken in staat de rentetarieven met gemiddeld 5,0% of meer te verlagen in een poging om de tegenslagen te bestrijden. Gezien de huidige 2-2,5% rente in de VS en de negatieve rente in Japan en Europa, zullen deze instellingen deze keer niet dezelfde agressiviteit tot hun beschikking hebben.
  • Hoge schuldniveaus – We hebben momenteel wereldwijd te maken met een recordvolume aan schulden, waaronder de schulden van bedrijven in de VS van meer dan 70% van het GDP en China met een sterke positie van ongeveer 150%. De laatste keer dat deze Amerikaanse maatstaf zo hoog was, was tijdens de wereldwijde financiële crisis en China heeft nog nooit eerder zo’n hoog niveau meegemaakt. Om dit alles in de juiste context te plaatsen: er is momenteel 3x meer schuld dan het GDP in de hele wereld.
  • Vertragende wereldwijde groei – De Wereldbank blijft de wereldwijde groeiverwachtingen terugschroeven. Zij hebben de prognose voor de wereldwijde groei in 2019 teruggebracht van 2,9% naar 2,6% en de prognose voor de groei van de handel naar 2,6%, in plaats van 3,6%. De World Bank voorspelde al dat de groei in de VS zou vertragen van 2,9% in 2018 tot 2,5% in 2019 en in China tot 6,2% van 6,6%. Toen de president van de World Bank, David Malpass, werd gevraagd naar de redenen voor deze verlagingen, noemde hij het dalende ondernemersvertrouwen, het traagste groeitempo van de wereldhandel sinds 2008 en de trage groei in de groeisectoren en de opkomende economieën.

De vooruitzichten voor de wereldeconomie zijn momenteel somber, met tal van signalen die wijzen op een dreigende recessie. Of we dat nu leuk vinden of niet, de markten kunnen niet voor altijd omhoog en naar rechts gaan.

Bitcoin is for smart people. Are you smart enough?

Helaas hebben investeerders niet veel mogelijkheden in dit scenario. Zij worden gevraagd om te vertrouwen op de expertise en ervaring van politici, economen, centrale bankiers en de leiders van bestaande financiële instellingen. Niet bepaald iets dat mensen op hun gemak stelt.

De wereldwijde onzekerheid en de toenemende kans op instabiliteit, leidt ertoe dat beleggers op zoek gaan naar alternatieve opties. Dit brengt me bij het argument dat Bitcoin klaar staat om veel voordeel te halen uit de perfecte storm van gebeurtenissen die zich aan het ontwikkelen is.

Bitcoin is een gedecentraliseerd, digitaal bezit dat zo gebouwd is dat geen enkel individu of organisatie in staat is om belangrijke onderdelen van het bezit te manipuleren (monetair beleid, veiligheid, transactiegeschiedenis, enz.). In feite kan Bitcoin als systeem niet worden gemanipuleerd door een overheid, centrale bank, financiële instelling of politicus.

Om de zaken nog overtuigender te maken, zijn de monetaire beleidsbeslissingen al genomen voor de komende ~120 jaar, samen met de mogelijkheid dat iedereen in de wereld de uitvoering van dit monetaire beleidsplan in het openbaar kan controleren terwijl het zich afspeelt. Denk daar eens over na, er is meer onzekerheid in het wereldwijde financiële systeem, dan in de structuur, de werking en het bestuur van Bitcoin.

Zoals we weten, vinden beleggers hun troost in de verminderde onzekerheid. Dit is precies de reden waarom we Bitcoin steeds aantrekkelijker aan het worden is naarmate de wereldwijde instabiliteit en onzekerheid toeneemt. Geloof je ons niet?

Hier zijn enkele interessante feiten:

  • In de maand mei was de VS actief aan het ratificeren om de handelsoorlog met China op te starten, samen met het bedreigen van Mexico, Europa, Iran, enz. met handelsoorlogen. Veel van bovenstaande onderwerpen werden in die tijd ook steeds heviger.
  • De prijs van Bitcoin steeg in mei met 55%, maar interessanter is dat het actief een negatieve correlatie had met de S&P 500 (-0,9%) en goud (-0,8%). Dat betekent dat naarmate aandelen en goud minder aantrekkelijk werden, Bitcoin steeds aantrekkelijker werd.

Uiteraard is één maand aan data niet voldoende om een overtuigend argument te maken, maar het is de moeite waard om deze trend in de gaten te houden terwijl we verder gaan. De kans is groot dat we aan de vooravond staan van een enorme verandering in de wereldeconomie – een omslag van vertrouwen in mensen naar vertrouwen in algoritmen en machines.

Deze ontwikkeling heeft zich al in andere aspecten van ons leven voltrokken, dus het is logisch dat dit uiteindelijk ook in de economie zal gebeuren. We vertrouwen op algoritmen boven mensen om ons sturende aanwijzingen, muziekaanbevelingen of zoekresultaten te bieden, maar om de een of andere reden blijven we geloven dat mensen beter zijn in het synthetiseren van financiële en economische gegevens dan machines en dat mensen daardoor beter in staat zijn om beslissingen te nemen over zeer complexe economische kwesties.

Dit gaat natuurlijk veranderen en wij durven te wedden dat dit sneller dan ooit zal gebeuren. Terwijl de mensen worstelen om erachter te komen hoe ze valuta’s en economieën kunnen manipuleren om de bull-markt draaiende te houden, blijft Bitcoin block na block produceren, die volledig door geen enkele kracht van buitenaf wordt gemanipuleerd.

Zoals Villeroy de Galhau, lid van de Raad van Bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB), onlangs zei: “De prioriteit [ECB] is het verminderen van deze onzekerheid en hier zullen we onze plicht als centrale bankiers doen, maar het monetaire beleid kan niet alles doen. Monetair beleid heeft geen toverstokje, het kan geen wonderen verrichten. En het is aan de politieke leiders om deze onzekerheden, die soms door henzelf zijn gecreëerd, te verminderen”.

Wij vinden het niet geruststellend om te vertrouwen op de vooringenomenheid, hebzucht, angst en algemene emotie van politici en centrale bankiers. De machines zijn slimmer, gedisciplineerder, en betere besluitvormers dan wij, dus hoe eerder we dat toegeven, hoe beter af we zullen zijn.

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment