Oprichters van OneCoin gearresteerd in Los Angeles en beschuldigd van fraude

OneCoin, het investeringsprogramma dat opschepte over zijn eigen unieke blockchain, zal opnieuw worden geconfronteerd met rechtvaardigheid. Deze keer is het hardhandig optreden gericht op de oprichters, Ruzha Ignatova en haar broer, Konstantin Ignatov. De twee Bulgaarse staatsburgers werden vrijdag 8 maart op de internationale luchthaven van Los Angeles gearresteerd en met betrekking tot het gebruik van telecommunicatie technologie, beleggingsfraude en het witwassen van geld te laste gelegd. Ze werden in de federale rechtbank van Californië gedagvaard en worden in Manhattan vastgehouden op basis van de beschuldigingen. OneCoin partner Mark Scott werd in September 2018 ook aangeklaagd, maar pleitte niet schuldig. De broer en zus die een miljarden dollar tellend cryptocurrency bedrijf runde en dat miljoenen leden over de hele wereld claimt, wordt ook beschuldigd van een wereldwijde Ponzi-regeling. De oprichters van OneCoin worden geconfronteerd met 20 jaar gevangenisstraf.

Ruzha Ignatova en Konstantin Ignatov

Een andere verdachte, Mark Scott, zou betrokken zijn geweest bij de witwasoperatie. Scott, wiens LinkedIn-account aangeeft dat hij een voormalige partner van Locke Lord was, hielp het bedrijf meer dan 400 miljoen dollar wit te wassen via rekeningen op de Kaaimaneilanden en in Ierland, aldus de aanklagers.

Volgens de federale autoriteiten hebben Konstantin Ignatov en zijn zus Ruja Ignatova, investeerders ertoe aangezet om te investeren in zogenaamde OneCoin-pakketten voor een aandeel in de digitale mining van de crytovaluta. Uit de gegevens die in het kader van het onderzoek werden verkregen, bleek dat OneCoin alleen al van 2014 tot 2016 ongeveer 3,75 miljard dollar aan verkoopinkomsten binnenhaalde en een winst van ongeveer 2,5 miljoen dollar optekende. Ondertussen groeide de waarde van de digitale munt, die uiteindelijk steeg tot ongeveer 33,65 dollar per coin in januari.

“Zij beloofden grote opbrengsten met een minimaal risico, maar zoals gezegd was deze business net als Nanocoin/Ormeus gebaseerd op een piramideschema. “De investeerders werden tot slachtoffer gemaakt terwijl de verdachten rijk werden”.

Doorheen de vermeende structuur, beweren de rechercheurs dat de broer en zus hun uiteindelijke intenties al bekend hadden gemaakt. Volgens de aanklagers, beschreef Ignatova haar ideeën over de exit strategie van OneCoin.

OneCoin, die kantoren had in een prominente straat in de Bulgaarse hoofdstad Sofia, is eerder vervolgd in Finland, India, Duitsland en andere landen, met hardhandig optreden tegen lokale leiders. Het project bleef echter bestaan omdat het minder zichtbaar was in vergelijking met andere piramidesystemen voor digital-assets en overleefde meer dan een jaar nadat BitConnect en DavorCoin failliet zijn gegaan. Het bedrijf bleef investeerders uitnodigen en verdiende naar verluidt meer dan 3 miljard dollar tijdens zijn levensduur. OneCoin kwam in 2015 naar de Verenigde Staten en op dat moment was Ruzha Ignatova nog steeds de oprichter en leider van het bedrijf. Op een gegeven moment nam de heer Ignatov het gezicht van het bedrijf over toen zijn zus uit het publieke oog verdween. Tegen 2018 groeide de buzz over de ICO van OneCoin.

Er is geen handelsinformatie over en het digitale vermogen wordt op geen enkele markt openbaar uitgewisseld. Volgens de aanklagers werd de prijs intern bepaald, terwijl beleggers werden misleid dat vraag en aanbod de waarde bepaalden.

Dit piramidesysteem wordt nog steeds als actief beschouwd, waarbij de aanklagers in deze zaak beweren dat OneCoin 3 miljoen leden heeft, van wie sommige nog steeds pakketten verkopen in wat in wezen een ponzifraude is.

Volgens de hoofdaanklager in deze zaak, Geoffrey Berman, heeft OneCoin een “multibillion-dollar cryptocurrency bedrijf opgericht dat volledig gebaseerd is op leugens en bedrog”. De aanklager heeft ook minstens 1,2 miljard dollar opgespoord voor pogingen tot witwassen, terwijl de oprichters ervan de herkomst van de fondsen probeerden te verbergen.

OneCoin verkocht pakketten via grootschalige evenementen en sociale media, gaf nieuwkomers cryptocurrency-pakketten in handen en ze moedigde mensen aan om niet uit te cashen.

 

Heeft u vragen over dit artikel of heeft u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment