Project PAI (PAI)

In het tijdperk van artificial intelligence is het mogelijk om het online gedrag van individuen na te bootsen, digitale profielen te traceren en uit dergelijke data intelligente avatars te creëren. Deze worden de Personal Artificial Intelligence genoemd, afgekort PAI.

Concept

Pai is een open-source, op blockchain gebaseerd platform dat ontworpen is om iedereen in staat te stellen zijn eigen Personal Artificial Intelligence (PAI) te creëren, beheren en gebruiken.

De PAI blockchain maakt een gedecentraliseerde AI-economie mogelijk waar applicatie-ontwikkelaars producten en services kunnen creëren die met PAI avatars in contact komen.

Het uiteindelijke doel is een gedecentraliseerde informatie-economie te creëren waarbij alle individuen worden vergoed voor hun bijdrage op het platform.

Technologie

Het PAI-ecosysteem zal worden gebouwd op vier fundamentele pijlers, waaronder:
 • Identieke en realistische representatie – naast het uiterlijk zal PAI ernaar streven het gedrag en karakter van de eigenaar te evenaren.
 • Verificatie – het blockchain protocol zorgt ervoor dat alle PAI-profielen betrouwbaar zijn.
 • Delegatie – de PAI kan volledig voor rekening van de eigenaar werken als er toestemming verleend wordt.
 • Samenwerking – na het aanmaken van een PAI zal elke gebruiker zich aansluiten bij het PAI-netwerk, waar hij kan bijdragen aan het verbeteren van de prestaties van deze expertsystemen.

PAI Smart contractuitvoering
 • Machtigingen en beveiliging – gebruikers hebben volledige controle over hoe hun account wordt gebruikt, waarbij blockchain technologie voor het beveiligingsaspect zorgt.
 • “Footprint” en interoperabiliteit – het PAI-netwerk zal toegankelijk zijn voor meerdere apparaten tegelijk. Elk apparaat laat een digitale voetafdruk achter op de blockchain,
 • Reputatie – de systemen zullen automatisch de persoonlijke score van de gebruiker analyseren aan de hand van gegevens die afkomstig zijn van de digitale voetafdrukken op de blockchain. Deze score zal gebruikersvriendelijk zijn bij de toegang tot premium functies op het PAI-netwerk.
 • Bewijs van identificatie – de blockchain elimineert de mogelijkheid van dubbele PAI’s op het netwerk. Ook worden de activiteiten van elke Pai automatisch van een tijdstempel voorzien op de blockchain.

Gebruik

PAI Coin is een Bitcoin-derivaat en is momenteel compatibel met de Bitcoin mining algoritmen en heeft bijna dezelfde specificaties op het gebied van technische details.

Het classificeren van PAI avatar is gratis, net als het ontwikkelen en verbeteren ervan. Miners en authenticators die voor de authenticatie van PAI’s en PAI-transacties dienen, worden gecompenseerd met PAI Coin, dus voor de authenticatie van PAI kan er een kleine betaling in de PAI Coin nodig zijn. Voor toepassingen die op de PAI-blockchain zijn ontwikkeld, kan het nodig zijn om een betaling met de PAI Coin te doen.

De PAI blockchain wordt in principe gebruikt om een wereld van blockchain te ontwikkelen waarin PAI avatars met elkaar interageren.

Use-cases
 • Persoonlijke Assistentie
 • Gedeelde economie
 • Gezondheidszorg
 • Sociale netwerken
 • Entertainment & Media
 • Gedistribueerde AI
 • En nog veel meer…

Persoonlijke assistenten – Deze bieden tal van tijdbesparingen, van het plannen van vergaderingen tot het zoeken op basis van voorkeur. Huidige assistenten bestaan alleen binnen platform-georiënteerde entiteiten zoals een e-mailclient en zijn uniek in hun identiteit. Een PAI kan taken uitvoeren terwijl u zelf nog werkt, zodat u vrij bent om andere werkzaamheden te verrichten.

Gedeelde economie – Ieder individu heeft een verscheidenheid aan ongebruikte bezittingen, van lege slaapkamers tot geparkeerde auto’s. Bedrijven als Uber en Airbnb hebben hun platformen opgebouwd door de markten van de gemeenschappelijke economie te verdelen. Al deze sharing economy platforms zijn gebaseerd op de principes van vertrouwen en communicatie, waarin PAI gemakkelijk de uitwisselingen tussen individuele partijen kan beheren. Het PAI-netwerk heeft ook de mogelijkheid om al deze verschillende deelmarkten met elkaar te verbinden, zodat het delen van alle mogelijke middelen probleemloos verloopt.

Gezondheidszorg – De gezondheidszorgsystemen hebben vaak weinig personeel ter beschikking gesteld. Patiënten hebben meer vragen dan artsen tijd hebben om te antwoorden en ziekenhuizen zijn op zoek naar innovatieve middelen om de patiënttevredenheid te behouden en de efficiëntie te verhogen. PAI komt als een medium om betere patiënt-arts relaties te overbruggen en als een plaatsvervanger om afwezige gebruikers te vertegenwoordigen.

Sociale netwerken – De kern van sociale netwerkervaringen is opgebouwd rond het effectief communiceren binnen een bepaalde context, intentie en het vinden van creatieve middelen om emotie en persoonlijkheid uit te drukken. PAI biedt meer manieren om zich online uit te drukken en aanwezig te zijn in gesprekken, zelfs wanneer de eigenaar niet fysiek aanwezig is.

Entertainment & Media – Beroemdheden en sterke merken hebben enorme mogelijkheden om een nog groter publiek te beïnvloeden en de relaties met trouwe consumenten verder te versterken. Beroemdheden hebben een beperkte hoeveelheid tijd die ze met hun fans kunnen doorbrengen. Ze zoeken naar manieren om hun merk te promoten en hun monetariseringskanalen te diversifiëren. PAI kan beroemdheden en merk-ervaringen in staat stellen om te bestaan waar ze voorheen niet konden bestaan, waardoor ze kunnen diversifiëren naar meer interactiekanalen die waarde toevoegen aan de gebruikers.

Gedistribueerde AI – Een core layer van het PAI Blockchain Protocol is opgebouwd om de ontwikkeling van AI te ondersteunen. Dit maakt niet alleen PAI mogelijk, maar ook andere AI-applicaties en algoritmes die gemeenschappelijke structuren kunnen delen, zoals distributed computing op de blockchain, allemaal gericht op emancipatie van het individu.

Beschikbaarheid en prijs

PAI is genoteerd op enkele grotere exchanges:

 • Huobi Global (49% van het volume)
 • LBank (47%)
 • BitForex (3%)

ook op Bitfinex, maar geen volume daar. 24-uurs volume is ongeveer 6M

Tether is de meest populaire combinatie, maar ook in combinatie met BTC en ETH.

Er zijn momenteel ongeveer 1,4B van de bijna 1,6B aan tokens in omloop, dus er zullen er nog meer worden ingevoerd (ongeveer 160M).

PAI verloor veel waarde sinds de beursintroductie in juli 2018 en de prijs is al lange tijd geleidelijk aan gedaald omdat de prijs te hoog lag.

Andere aspecten

Momenteel zijn de ecosystemen van de blockchain gebaseerd op eenvoudige peer-to-peer connecties voor transacties en beheer. Het PAI-platform zal artificial intelligence in de blockchain integreren, bovenop de typische kenmerken van cryptocurrency blockchains. Desalniettemin vereist de integratie van AI zowel deskundige kennis als ervaring om een autonoom blockchain protocol te ontwikkelen in combinatie met ingebouwde AI -vriendelijke personalisatie.

Het blockchain protocol legt de basis voor het PAI-netwerk, een gedecentraliseerd platform dat een AI-economie ondersteunt. Decentralisatie ontkent de mogelijkheid van een centrale aansturing en de verwerkingsacties zijn over het hele netwerk verspreid. PAI-centric apps zullen op dit platform worden gebouwd, waarbij de applicaties automatisch worden bijgewerkt na interacties van gebruikers, gevolgd door een blockchain die de over het netwerk uitgewisselde informatie verifieert en beschermt.

Team & Community

Het project is ontwikkeld door ObEN, een K11, Tencent, Softbank Ventures Korea en HTC Vive X portfolio bedrijf uit Californië, USA. Zij hebben 66 medewerkers in dienst en richten zich op AI en VR.

Het team is op zoek naar bijna 40 nieuwe medewerkers, waardoor ze snel kunnen groeien, wat kan betekenen dat ze veel kapitaal beschikbaar hebben.

Hieronder worden de belangrijkste teamleden van PAI beschreven

Mede-oprichter Nikhil Jail – Hij heeft een MBA in de financiële wereld van de Universiteit van Zuid-Californië en heeft al enige ervaring als CEO van Artilient (VC) en OnGreen.

Dr. Adam Zheng  – Is de tweede medeoprichter, hij was COO van ObEN en de medeoprichter van Baihe.com, één van de grootste dateringsplatformen in China. Voordat hij aan ObEN werkte, was hij directeur bij een VC die meer dan 4 miljard dollar beheerde. Wat zijn opleiding betreft, heeft hij een Master of Financial Engineering van UC Berkeley en een Ph.D. in Civil and Environmental Engineering van UC Davis.

Alex Waters is de technical lead, hij bekleedde vele functies in de blockchain industrie, met bijvoorbeeld een belangrijke rol in de ontwikkeling van Bitcoin Core. Hij is ook de oprichter van Coin Apex, een in New York gevestigde incubator die de oprichting en groei van technische start-ups vergemakkelijkt.

Wat is Oben?

ObEN maakt ook deel uit van het Vive X accelerator-programma van HTC, samen met 33 andere bedrijven. Het programma richt zich uitsluitend op VR-bedrijven met meer dan 1.200 deelnemers en $100 miljoen aan investeringsfondsen. Een ander programma waaraan ObEN deelneemt is het derde Innovatieprogramma van Softbank, een programma gericht op het uitvoeren van tests en het overwegen van toekomstige commercialisering, onder meer bij 7 andere bedrijven. Daarnaast heeft Softbank niet alleen in het project geïnvesteerd, maar was Softbank ook “bijzonder geïnteresseerd in de mogelijkheden om ObEN’s technologie te integreren in de VR/AR ruimte”, aldus ObEN.

Tot slot is ObEN een partnerschap aangegaan met China Merchants Lippo Hospital Management om hen te helpen de PAI-blockchain over te nemen naar toepassingen in de gezondheidszorg en de ziektekostenverzekering.

Community

Twitter - 14.700 volgers
Facebook - 13.217 volgers
Telegram - 1.447
Medium - 439 lezers
Reddit - 156

Roadmap

Momenteel zijn de werkende apps de wallet en PAIYO, wat een heel eenvoudige app is waarmee je je eigen PAI kunt maken en ze kunt zien dansen of zingen. Het is momenteel in de beta fase.

Volgens de roadmap werkt het team momenteel aan de smart contractimplementatie, meer use-cases voor de coins en meer apps die met het ecosysteem werken, wat cruciaal zal zijn. Ze hebben ook verschillende video’s beschikbaar waarin ze hun ontwikkelingen laten zien.

Onlangs heeft Project PAI OOK een geactualiseerde roadmap gepubliceerd, die een samenvatting bevatte van de voortgang in 2018 en waar zij aan werken voor 2019. Eén van de hoogtepunten was een nieuwe whitepaper voor een PoW/PoS hybride mechanisme dat de sterke punten van beide mechanismen zal combineren in een poging om elk van hun respectieve zwakke punten te verminderen. De whitepaper benadrukt ook de voordelen van dit nieuwe model, zoals een betere bescherming tegen aanvallen van PoW-miners en om PoS-validators te laten samenwerken.

Op dit moment bevindt het project zich echter in een zeer vroeg stadium van ontwikkeling en heeft het nog steeds niet veel echte use-cases voor de eigenlijke technologie. Het hele idee is super ambitieus en zeer sci-fi waardoor het misschien wel heel lang kan duren voordat het daadwerkelijk wordt toegepast en gebruikt wordt in het echte leven.

ProCon

Pro’s

 • PAI is een geweldig platform om je eigen AI te hebben, die fungeert als jouw digitale tweeling en die voor jou invult bij afwezigheid.
 • De AI is gebaseerd op blockchain technologie en daardoor is het voor niemand mogelijk om toegang te krijgen tot uw persoonlijke data of deze te wijzigen.
 • De werking van de PAI coin is vergelijkbaar met die van Bitcoin (omdat ze dezelfde blockchain strategie gebruiken). In feite is het afgeleid van Bitcoin.
 • Omdat het een gedecentraliseerd systeem is, zou zelfs de centrale autoriteit geen toegang hebben tot uw PAI-data. Dus u en alleen u bezit en heeft toegang tot uw PAI.
 • De mensen die betrokken zijn bij de oprichting van het project worden goed geassocieerd met cryptocurrencies en blockchain technologie.
 • Het aantal beschikbare PAI coins is overvloedig en hun kosten zijn lager in vergelijking met de meeste populaire cryptocurrencies.
 • Het bedrijf belooft om schaalbare oplossingen zoals het ‘Lightning network’ in het systeem in te voeren om zo congestie te voorkomen en snellere transacties in de toekomst te bevorderen.
 • Populaire bedrijven hebben in het bedrijf geïnvesteerd, wat de betrouwbaarheid van het bedrijf ten goede komt.

Con’s

 • Aangezien dit een nieuw project is, vergt het veel planning en ontwikkeling. Nu het aantal cryptocurrenties snel toeneemt, kan PAIcoin gemakkelijk overschaduwd worden door de crypto reuzen.
 • De minimale initiële investering in het project is 1 Bitcoin, wat voor een paar investeerders te veel lijkt, vooral in een project dat nog jong is.
 • De mining compensatie voor elk toegevoegd block is minder. Miners zouden liever Bitcoin mijnen dan PAIcoin, vanwege de hoge beloning.

Score

Conclusie

Project PAI is een moeilijk te beoordelen project vanwege de complexiteit ervan. Het heeft veel potentieel en lijkt goed te worden gemanaged, maar het is ook zeer ambitieus en de potentiële vraag naar coins is nog onduidelijk.

Het team achter het project is veelbelovend en ze maken snelle vooruitgang met het project. Het potentieel is ook enorm en onbegrensd als je AI dokters of monteurs zou kunnen raadplegen die evenveel zouden weten als echte mensen.

Maar aan de andere kant zal het lang duren voordat we in dat stadium zijn en het is onduidelijk of de vraag naar Pai Coins tot die tijd kan worden gehandhaafd. De uitdagingen waar het team voor staat zijn talrijk, te beginnen met het aantrekken van ontwikkelaars om DApps te ontwikkelen op het Project PAI-platform en diensten om met de PAI’s te draaien.

Als je van het idee houdt en denkt dat het in de praktijk ook echt wordt toegepast, dan is investeren een no brainer, maar de huidige waardering is hoog en de vraag is nog onduidelijk.

Links

Website | Blog | Whitepaper | |   |

What's your reaction?

Leave a comment