Projecten die ernaar streven om edelmetalen te combineren met blockchain

Zoals CCN meldde, geloven sommige durfkapitalisten dat Bitcoin goud kan vervangen als een “store of value”. Maar wat gebeurt er als je blockchain en edelmetalen combineert? Zowel financiële krachtpatsers als startende blockchain bedrijven onderzoeken het verband tussen edelmetalen en blockchain.

De grote jongens

JPMorgan

JPMorgan, is in termen van marktkapitalisatie de meest waardevolle bank ter wereld en is van plan om zijn bedrijfsversie van de Ethereum blockchain, Quorum, te gebruiken voor het tokenizen van goudstaven (bars).

Quorum, dat een onderdeel is van Ethereum Enterprise Alliance (EEA), werd voor het eerst aangekondigd in oktober 2016. Dit platform wordt op de markt gebracht als een blockchain systeem dat tot doel heeft om het aantal partijen dat nodig is om wereldwijde betalingen te verifiëren “aanzienlijk te verminderen”, waardoor de transactietijden “van weken naar uren” afnemen. JPMorgan’s hoofd van de blockchain initiatieven, Umar Farooq, ging in op de tokenisering:

“Ze verpakken een bar in een fraudebestendige koffer die elektronisch wordt gemerkt, en ze kunnen deze bar volgen van de mijn tot aan het eindpunt – als je weet dat het een maatschappelijk verantwoorde mijn is, zal iemand bereid zijn om een hogere spread op dat goud te betalen dan als je niet weet waar het vandaan komt. Diamanten is een ander voorbeeld.

 

Hij voegde eraan toe:

“Wij zijn de enige financiële speler die eigenaar is van de complete stack, van de applicatie tot het protocol”.

LBMA

Het potentieel voor de blockchain en goudmarkt werd onlangs nog maar eens aangetoond. Op 19 oktober kondigde de London Bullion Market Association (LBMA = een over-the-counter markt voor de handel in goud en zilver) haar plannen aan om de transparantie in de industrie te moderniseren en dit met behulp van de blockchain.

Er werden 144 leden (’s werelds grootste goudraffinaderijen, banken en handelaren) gevraagd om voorstellen te doen over hoe ze het goud van de mijnen naar de eindbestemming kunnen volgen, om zo de vervalsing van goudstaven te voorkomen. Eén ding is duidelijk, het is een veelbesproken onderwerp.

Royal mint

De Royal Mint, de officiële Britse Munt, heeft ooit getracht om via blockchain-transacties diensten aan te bieden waarmee bedrijven en beleggers digitale tokens van fysiek goud konden aankopen en verkopen. De regering van het Verenigd Koninkrijk heeft, om zeker te zijn, een einde gemaakt aan deze plannen.

Het systeem van de Royal Mint werd ontwikkeld in samenwerking met de Chicago Mercantile Exchange en is gebaseerd op de technologie van twee blockchain-startups. De bedoeling van het Royal Mint systeem was om blockchain tokens met de naam Royal Mint Gold (RMG) te kunnen verhandelen. De tokens vertegenwoordigen digitaal één gram echt goud dat in de faciliteiten van de Mint is opgeslagen. De RMG-prijs zou de spotkoers van goud volgen. Mint was van plan om 1 miljard dollar aan tokens uit te geven en investeerders zouden in staat zijn om via een institutioneel handelsplatform RMG digitaal te verhandelen.

Naast de bovengenoemde instellingen zijn er nog veel projecten die zich op de blockchain richten en aan goudgerelateerde projecten werken.

De al meer gepositioneerde blockchain spelers

-DigixDAO-

Met deze gedecentraliseerde, autonome organisatie, ondersteund door de Global Brain Corporation en Fenbushi Capital, is er een digitale token (DGX) gecreëerd, die ondersteund wordt door 99,99% goudstaven van raffinaderijen die door de London Bullion Market Association erkend zijn. DGX is gebouwd op de Ethereum blockchain.

DigixDAO, die een hoogtepunt bereikte van 553,80 dollar, is op dit moment nog maar 20 dollar waard. DigixDAO begon eind september aan minder dan 1 dollar.

-Paxos-

De New Yorkse Paxos creëert blockchain oplossingen voor financiële instellingen. Hun product Bankchain, is een settlement platform dat de post-trade van de totale kapitaalmarkten wil transformeren. De prijs van Paxos is weinig veranderd als waaraan het in oktober gestart is.

-Tradewind markets-

Tradewind – gevestigd in New York – breidt zijn digitale tradingsplatform uit met fysiek zilver en dit zes maanden na de lanceringsdatum van zijn digitale goudproduct. “We horen meer en meer van onze netwerk dealers dat er een groeiende vraag is bij hun klanten om zilver op het platform op te nemen”, aldus Fraser Buchan, mede-oprichter van Tradewind.

Tradewind wordt ondersteund door spelers uit de goudindustrie, zoals IEX Group, een innovatieve exchange Sprott Inc., een wereldwijde vermogensbeheerder en Goldcorp Inc., één van ’s werelds grootste goudproducenten.

-Veritaseum-

De in Amerika gevestigde Veritaseum’s edelmetalen tokens VeGLD (Gold Token) en VeSLV (Silver Token) zijn volledig inwisselbaar en worden voor 100% ondersteund door goud of zilver. De waarde van de tokens is naar verluidt ontworpen om de volatiliteit van belangrijke wereldwijde valuta’s zoals CNY, USD en EUR na te bootsen, waardoor de volatiliteit op lange termijn afneemt.

Edelmetalen worden veilig opgeslagen en verzekerd bij betrouwbare depots via COMEX-goedgekeurde kluizen voor wereldwijde terugbetaling en levering naar elke plek in de wereld. Veritaseum werd opgericht door Reggie Middleton. Veritaseum wil software-gestuurde P2P kapitaalmarkten mogelijk maken zonder makelaars, banken of traditionele beurzen.

Veritaseum (VERI) bereikte een hoogtepunt van $466 op 8 januari 2018. De prijs is momenteel $15,71.

-Bitcoin Gold (bitcoingold.com)-

Bitcoin Gold piekte in december 2017 naar $456 als gevolg van de crypto bubble en zit vandaag op $13.05. Maar gezien het feit dat veel experts geloven dat Bitcoin zichzelf minder gedraagt als het “elektronische peer-to-peer cash systeem” dat Satoshi Nakamoto voor ogen had en meer als digitaal goud beschouwd wordt, lijkt Bitcoin Gold overbodig.

-CEDEX-

CEDEX wil dat individuele beleggers veilig en gemakkelijk kunnen handelen in goud, zilver en diamanten. Verkopers kunnen hun edelmetalen op het CEDEX-platform plaatsen en ze vervolgens aan een bewaarder overhandigen, die deze na afloop van de transactie vrijgeeft aan de koper.

Op 6 september 2018 bereikte CEDEX zijn hoogtepunt van 18 cent. De huidige prijs is op dit moment 0.04 cent.

-Darico (DEC)-

Gevestigd in Zug, Zwitserland, is het Darico Ecosysteem gebaseerd op de Darico Terminal.  Het bedrijf heeft de ambitie om met hun tools de handel te monitoren, te investeren en cryptocurrencies uit te geven vanuit één geïntegreerd ecosysteem. DEC wordt momenteel verhandeld op IDEX en Bilaxy. Vijf dagen nadat DEC trading gelanceerd werd (1 oktober 2018), piekte de prijs meteen naar de 0. 08 cent. De prijs staat momenteel op 0.07 cent.

-Eidoo (EKON)-

Eidoo is de meest recente cryptocurrency startup om een stabielere token te creëren door deze te koppelen aan de goudprijs. Elke token, verhandelbaar voor één gram 99,9 procent fijn goud, wordt opgeslagen in hun kluizen en elke 90 dagen gecontroleerd. De native token is “EDO”.

“De Ekon token zal worden ondersteund door 24-karaats goud, dus we zullen alleen nieuwe tokens uitgeven als het goud beschikbaar is en alleen als de gebruiker de KYC en alle wettelijke voorwaarden van de Zwitserse wet voldoet”. Eidoo haalde in oktober 2017 $27,9 miljoen op in de vorm van een tokenverkoop.

-GoldMint (GOLD & MNT)-

Het in Moskou, Rusland gevestigde GoldMint is een blockchain-platform dat gebruik maakt van GOLD digitale assets, die voor de volle 100% worden ondersteund door fysiek goud of exchange-traded funds (ETF).

GoldMint helpt traders en beleggers om volatiliteitsrisico’s te beheren en concurrerende commissies te krijgen op grondstoffen die via GoldMint worden verkocht aan financiële instellingen, pandjeshuizen en andere zakelijke en individuele belanghebbenden. Het GoldMint platform maakt gebruik van de particuliere en individuele goudhandelsmarkt.

Het bedrijf wil ook graag grotere fysieke voorraden beheren, zoals die van centrale banken, en ze willen ook een elektronische betaaloplossing creëren die niet aan de Amerikaanse dollar is gekoppeld, zoals het crypto-netwerk Tether, maar dan uitsluitend met fysiek goud. Het bedrijf overweegt ook een peer-to-peer leningssysteem voor het uitlenen van goud.

GoldMint is afhankelijk van twee native tokens, GOLD en MNT. De eerste is een beleggingsinstrument en wordt volledig ondersteund door fysiek goud en/of een exchange-traded fund (ETF). Eén GOLD-token is het equivalent van één ounce goud op de LBMA. MTN is GoldMint’s native cryptocurrency en wordt gebruikt om GOLD transacties te bevestigen. GoldMint miners, het aantal MNT’s is afhankelijk van het aantal opdrachten of transactieblocks die zij kunnen accepteren. GoldMint tokens zijn beschikbaar op EtherDelta en YoBit. De token, die je vindt als de ticker MNTP op Coinmarketcap, begon in juni 2018 te handelen tegen 0.80 cent. Nu is hij momenteel geprijsd tegen 0.23 cent.

-Hallo Gold (HGT)-

Met de in Maleisië gevestigde HelloGold kunnen gebruikers direct kopen en verkopen, goud sturen naar iedereen met een HelloGold account, uw geld opnemen en uw fysieke goud op hun app verzilveren. De coin staat op de exchanges EtherDelta, Coss en HitBTC. Sinds een maximumprijs van 0.22 cent in januari 2018 is HGT gedaald tot 0.002 cent.

 

-KaratGold (KBC)-

KaratGold is gevestigd in Stuttgart, Duitsland. Elke coin vertegenwoordigt een bepaald gewicht aan goud en kan worden geconverteerd naar fysiek goud in de vorm van CashGold. Op 4 juli 2019 zal 100 KBC gelijk zijn aan 1g goud. Exchanges met KBC zijn onder andere YObit.net, Coinbe, Hitbtc en Coinsuper. Na het behalen van een historisch hoogtepunt van 0.02 cent in september 2018, is de prijs van KBC ondertussen gedaald. De actuele koers ligt onder nu de 0.19 cent.

 

-PureGold (PGT en PGG)-

Gevestigd in Singapore, puregold.io heeft twee tokens. PGT is voor transacties en PGG is een gedigitaliseerde vorm van fysiek goud. PGG is de native digitale token voor cryptotransacties met goud. PGT is verkrijgbaar bij de Token Store. PGT werd voor het eerst verhandeld op 19 oktober 2018 en was volgens Coinmarketcap geprijsd op ongeveer 0.20 cent. Momenteel wordt deze verhandeld tegen 0.03 cent.

Nog andere projecten die trachten om goud te tokenizen op de blockchain:

 • OneGram Munt (OGC)
  Dubai, Arabische Emiraten.
  onegram.org
 • Orocrypt (OCG)
  Zürich, Zwitserland.
  orocrypt.com
 • Pecunio (PGX)
  Dubai, Arabische Emiraten.
  pecun.io
 • De Midas Touch Gold (TMTG)
  Seoul, Zuid-Korea.
  dgex.io
 • Xaurum (XAUR)
  Crystal Palace, BTC City, Ameriška ulica 8, Ljubljana, Slovenië.
  Xaurum.org

Goed-gereguleerde projecten

Anthem Goud (Anthemgold.com)

Anthem Gold is een cryptocurrency die ontwikkeld is door Anthem Vault Inc. Elke ANTHEM (AGLD) wordt ondersteund door één gram fysiek goud, dat veilig is ondergebracht bij een niet-bancaire operator en is volledig verzekerd. Anthem Gold is verwant aan Anthem Vault, dat sinds 2011 cryptocurrency koopt en verkoopt voor goud.

EmTech

In februari 2018 kondigde Emergent Technology Holdings in de VS haar “Responsible Gold” supply chain aan, samen met “G-coin”, een digitaal token dat naar verluidt gebaseerd is op “verantwoord ingekocht goud”. Emtech’s Gold supply chain platform volgt “op verantwoorde wijze aangekocht goud van de miner-to-refiner-to-vault”. Het bedrijf heeft partners zoals Valcambi Sa, Asahi Refining en Yamana Gold om de G-Coin tokens te structureren.

Mitchell Davis (Emergent’s Chief Commercial Officer), zegt dat de aanpak van hun bedrijf “fundamenteel verschillend” is met dat van de andere in de ruimte. Dit zou zo zijn vanwege hun focus op “verantwoord gewonnen goud”.

“G-coin” is naar verluidt gecreëerd met de NYSE-genoteerde Canadese ontginningsmaatschappij Yamana Gold. Eén coin is gelijk aan één gram “verantwoord gewonnen goud” en is gekoppeld aan de spotprijs van goud. G-Coins zijn alleen op uitnodiging.

Welke project is het beste?

Projecten zoals Paxos zijn er al lang in geslaagd om voldoende vooruitgang te boeken, om beschouwd te worden als een leider in het goud van de blockchain ruimte. Veritaseum en Digix hebben veel media-aandacht gekregen, maar ze hebben beiden onvoldoende vooruitgang geboekt om er met zekerheid in te investeren. Voorlopig kijken wij gewoon toe wat betreft crypto-goudmarkt. Aangezien Bitcoin al geruime tijd “digitaal goud” wordt genoemd, kiezen wij eerder voor die markt.

 

Heb je vragen over dit artikel of ben je van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Wordt lid van onze Telegram groep, kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut zouden kunnen zijn, het is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment