Publieke blockchains zorgen voor transparantie, wat van het oude systeem niet kan gezegd worden!

Bitcoin en andere cryptocurrencies introduceren nieuwe niveaus van transparantie die voorheen onbestaande waren in het oude financiële systeem. Dit biedt voor- en nadelen voor diegenen die digital assets gebruiken of analyseren.

Eén van de voordelen voor diegenen die digital assets analyseren is dat zij de geldstromen veel gemakkelijker kunnen volgen dan in het bestaande financiële systeem. Om dit niveau van informatie en transparantie uit het bestaande bankwezen te halen, zou je arrestatiebevelen, dagvaardingen of andere juridische documentatie nodig hebben die de banken dwingen om de informatie over te dragen, terwijl het dan wel vereist is om de informatie aan elkaar te knopen als er meerdere banken bij betrokken zouden zijn.

Gelukkig, heb je alleen maar internet en een beetje informatie nodig om te beginnen met het analyseren van een blockchain. Een onderneming die deze analyses uitvoert, met name Elementus, heeft onlangs een ponzi-programma van meer dan 2 miljard dollar geïdentificeerd, waarbij er meer dan 800.000 kleine beleggers in China betrokken zijn.

Ja. Je leest het goed. Een grote groep mensen heeft een Ponzi-schema van meerdere miljarden dollars opgezet en hun acties zijn gemakkelijk traceerbaar op een blockchain (zowel Bitcoin als Ethereum). Er werden 9,9 miljoen ETH gestort gedurende een langere periode:

En 9,2 miljoen van de ETH werd vervolgens naar vorige participanten gestuurd (klassieke Ponzi-regeling):

U kunt zelfs zien welke exacte adressen de meeste uitgaande betalingen ontvingen:

Onderstaande afbeelding laat zien welke exchanges werden gebruikt om de uitbetalingen voor de “top” van het Ponzi-schema te faciliteren:

Best absurd als je ziet hoe groot deze regeling was, zeker als je bedenkt dat dit alleen de Ethereum-gerelateerde transacties zijn. Het team accepteerde ook Bitcoin in dezelfde periode, dus het zou ons niet verbazen als de totale omvang van de Ponzi-regeling minstens twee keer zo groot is als de gegevens die hier in de analyse van de ETH zijn voorgesteld.

Het goede nieuws is dat de Chinese autoriteiten de snode activiteit met succes beëindigd heeft.

Conclusie

Tot slot is dit een goed voorbeeld van hoe publieke blockchains zorgen voor een niveau van transparantie dat voorheen niet beschikbaar was in het oude financiële systeem. Als deze personen ervoor hadden gekozen om hun systeem met fysiek cash geld uit te voeren, zou het vrijwel onmogelijk zijn om dit te traceren. En als zij ervoor hadden gekozen om hun systeem binnen het oude bancaire systeem uit te voeren, dan zouden we afhankelijk zijn van de bankiers voor het identificeren van hun snode activiteiten en het rapporteren ervan. Spijtig genoeg blijkt uit enkele voorbeelden (1MDB-fonds, Estonia Danske Bank filiaal, enz.) dat de rotte appels binnen deze organisaties het slechte gedrag eerder vergemakkelijken dan stoppen.

Zoals een zeer wijze man ooit zei: “Transparantie is het zonlicht dat nodig is om sterke bloemen te laten groeien en het vergif dat de zwakken doodt”. Ik denk vaak aan dat gezegde en vandaag de dag is dat niet anders.

Ik raad u ten zeerste aan om het hele verslag van Elementus te lezen, dat hier te vinden is

Heeft u vragen over dit artikel of bent u van een andere mening? Laat het ons dan zeker weten. Word lid van onze Telegram groep en kom rechtstreeks in contact met al onze teamleden en met andere crypto-enthousiastelingen. De groep is interactief en bevat alle relevante informatie die voor u van nut kan zijn. De groep is voor iedereen toegankelijk en we proberen iedereen verder te helpen waar kan.

 

What's your reaction?

Leave a comment