Pundi X (NPXS)

Ondanks het feit dat de blockchaintechnologie een doorbraak is in onze wereld, toont recent onderzoek aan dat minder dan 0.1% van de wereld cryptovaluta bezit. Dit aantal ligt veel lager in landen met een overwegend bankloze bevolking.

Volgens de ontwikkelaars van Pundi X, zijn er 2 redenen waarom de crypto nog niet mainstream is opgenomen:

 • Te ingewikkeld – Onderzoek doen naar verschillende exchanges, private keys, wachtwoorden, leren wat het allemaal betekent… mensen hebben niet de tijd of het geduld om hiermee om te gaan.
 • Niet relevant genoeg – Op dit moment is het enige wat je kunt kopen met crypto meer crypto. Mensen moeten hun crypto kunnen besteden aan echte dingen zoals koffie, een broodje m.a.w. dagdagelijkse dingen.

Concept

Pundi X is een POS-apparaat (Proof of Sale) dat via Xplugins verbinding maakt met de blockchain. Vanaf Indonesië zullen deze apparaten worden gedistribueerd naar winkels, buurtwinkels en cafés. Met dit apparaat kunnen mensen hun Pundi-kaart gebruiken om cryptocvaluta te kopen of te verkopen, evenals de goederen/diensten die in de winkel worden aangeboden.

Stel je voor dat je in staat bent om een winkel binnen te gaan en dat je alles in die winkel kunt kopen met cryptovaluta, een beetje zoals je dat doet met je debet/creditcard op dit moment met een pinautomaat. Klinkt toch geweldig! Stelt u zich eens voor dat u een winkel binnenloopt en schoenen betaalt met alleen uw smartphone, u tikt deze aan op het Pundi X-apparaat en u gaat weg, net als een contactloze kaarttransactie.

Als alle werkzaamheden volgens plan verlopen, zal PundiX winkeleigenaren stimuleren door hen een gratis POS-apparaat te geven en hen in staat te stellen de meeste vergoedingen te behouden. Klanten zullen reizen naar een winkel die PundiX heeft. Ze zullen betalen voor crypto, en in ruil daarvoor krijgen ze een fancy kaart zonder private sleutels (zodat ze zich daar geen zorgen om moeten maken). De kaart wordt dan gebruikt op elke locatie die Pundi gebruikt. Elke aankoop van goederen/diensten met uw Pundi-kaart zorgt voor kortingen.

 

Technologie

PXS is een utility token binnen het Pundi ecosysteem. Het wordt gebruikt door ontwikkelaars en verkopers om gasprijzen te betalen om hun crypto en andere goederen te verkopen, in supermarkten, cafes en shops. Elk bedrijf of elke klant die toegang wil krijgen tot het ecosysteem zal een transactievergoeding moeten betalen in PXS. Deze PXS-vergoedingen worden vervolgens verbrand door het smart contract, waardoor het totale aanbod daalt.

PXS is een proof of stake (POS) token voor de eerste 3 jaar van zijn bestaan. Maandelijks krijgen houders PXS airdrops uitgereikt.

Jaar 1 = 40% extra tokens, jaar 2 = 20% extra, en jaar 3 = 10% extra.

Technologie van de POS apparaten

Gebruik

Pundi XPOS faciliteert niet alleen betalingen of transacties in cryptovaluta’s, maar accepteert ook transacties via mobiele wallets en bankkaarten. Onze POS-oplossing kan retail intelligence, voorraadbeheer, orderbeheer, marketing en loyaliteitsprogramma’s ondersteunen. Pundi XPOS-apparaat is een alles-in-één oplossing voor retailers.

 • Pundi XPass – Gebruik Pundi XPass om cryptovaluta veilig op te slaan, kopen en te verkopen met een enkele veegbeweging. Iedereen kan het.
 • Integratie van mobiele betaalsystemen – Digitale wallets ter ondersteuning van Pundi X kunnen cryptovaluta kopen, verkopen en accepteren.
 • Top-up supported – Gebruik fiat of een bankkaart om top-ups in cryptovaluta te kopen op elke Pundi X locatie, top-ups kunnen gemakkelijk worden geladen in elke wallet.

Beschikbaarheid en prijs

Pundi X zit sinds 22 maart 2018 op CMC en de all-time high is op dit moment gevestigd op $0.0152, deze werkt bereikt rond 17 juni. De prijswaarde is daarna snel gedaald en de airdrop zorgt ook telkens voor een kleine daling.

Pundi X is momenteel nog niet op alle bekende exchanges gelist, maar zit wel al op Binance. Er gaat ongeveer 55% aan tradevolume via Binance en samen met de LATOKEN exchange (34%) nemen zij het meeste tradevolume voor hun rekening.

Op dit moment is er 97.327.985.581 miljard van de 280.255.193.861 miljard NPXS tokens in citculatie, wat wil zeggen dat er nog zo’n 66% aan tokens in de circulatie moet worden opgenomen. Dit zal de prijs tevens sterk beïnvloeden.

Andere aspecten

Pundi X hield een ICO in januari, die hun $35 miljoen hardcap opleverde binnen de 90 minuten . Zoals we allemaal weten, was het eerste kwartaal van 2018 een slecht kwartaal voor de crypto NPXS-token zonk langzaam weg van 0,001 dollar naar 0,0007-0,0008 dollar in april. Het interessante is toen Bancor Network de NPXS-token op de markt bracht. De prijs nam toe tot ongeveer $0.004, maar dan in mei piekte de prijs opnieuw, tot bijna $0.015 alvorens terug te vallen. De prijs piekte opnieuw naar het $0.015 niveau in juni toen de verzending van de eerste 500 XPOS-apparaten werd aangekondigd.

Pundi X had ook een probleem na hun ICO betreffende de token meeteenheden van de NPXS Token. Het PXS Token werd geswapt naar de NPXS Token in een verhouding van 1:1000. Dit veroorzaakte veel verwarring voor de houders van het oiriginele PXS Token en als gevolg daarvan werd onnodig FUD een probleem. Deze Token Swap is geen zorg voor het Pundi X Platform, maar investeerders moeten zich hiervan bewust zijn, zodat ze elke FUD die ze vinden kunnen begrijpen en negeren op Social Media Platforms zoals Reddit.

Team & Community

Ze hebben meer dan 150 medewerkers, waarvan de helft gericht is op R&D. Het Pundi X team heeft zowel in Jakarta (Indonesië) als in Shen Zhen (China) medewerkers. Ze hebben ook al een zeer grote lijst van investeerders/adviseurs.Geen enkele van deze advisors springt er echt tussen uit op gebied van ervaring met blockchain.

Het lijkt op een zeer getalenteerd team maar zijn het ook ervaren programmeurs op gebied van blockchaintechnologie? Een paar leden die opvallen tijdens het onderzoek zijn:

 • Constantin Papadimitriou (Kiki) – is hun President Advisor. Kiki heeft 17 jaar ervaring als oprichter en CEO van twee van de grootste Fintech bedrijven in Indonesië – Infinetworks en E2Pay.
 • Zac Cheah – hun CEO, is de voormalige W3C-voorzitter van HTML5 Interest Group. Hij spreekt Engels en is te vinden in verschillende coin, ico interviews op Youtube.
 • Huang Pu – is de COO, slechts 25, het wizkind heeft al een aantal succesvolle exits onder zijn hoede, waaronder een bedrijf van 200 werknemers.
  PundiX heeft een enorme gemeenschap. Hun social media is zeer actief.
 • Danserik Lim – is de CFO, hij is een APAC-financieringsdeskundige die productontwerpervaring heeft bij Baidu en Lenovo. Danserik is gepromoveerd jurist aan de Tsinghua University en beschikt over ACMA en CGMA boekhoudkundige kwalificaties.

Om het volledige team te bekijken kan je op deze link klikken.

Partnerships

Het belangrijkste partnerschap voor Pundi X was dat met NEM. Dit partnerschap zal Pundi X in staat stellen transacties onmiddellijk te bevestigen. Zonder dit zou het team bijna zeker niet in staat zijn om grip te krijgen op consumenten, die geen gebruik willen maken van een transactioneel betalingssysteem dat enkele minuten nodig heeft om transacties te bevestigen. De snelle en goedkope transacties van NEM maken het voor Pundi X mogelijk om mainstream adoptie te krijgen.Het belangrijkste aan partnerships is om het platform te helpen verspreiden en te zorgen voor zowel groei op korte termijn en stabiliteit op lange termijn.

Pundi X partnerships

Het Pundi-team heeft ook veel tijd besteed om zich te positioneren in het ecosysteem van de crypto, door partnerships aan te gaan met de Indonesische Blockchain verenigingen

 • Singapore Fintech Association
 • XPOS-consortium
 • ACCESS
 •  the Fintech Association of Hong Kong
 • Swiss Finance and Fintech Association

Dit laatste leidde tot een verder partnerschap met het Zwitserse bedrijf UTRUST, waardoor het 1000 van de Pundi X POS-apparaten zal inzetten.

Pundi X is proactief geweest in het creëren van partnerships als een belangrijk instrument voor bedrijfsontwikkeling. Ze hebben het ook gebruikt om hun waardepropositie te maximaliseren en zo het vertrouwen, de betrokkenheid en de adoptie van zowel consumenten als handelaren te vergroten. Dit zou hen enorm in hun marketinginspanningen moeten bijstaan aangezien zij de apparaten en de systemen van Pundi X door heel Azië en verder willen introduceren.

Community

Telegram - 27 939 members
LinkedIn - 1.070 volgers
Facebook - 114.399 volgers
Twitter - 47.826
Reddit - 2.500 subs

Roadmap

Q3 2018

 • Oprichting van twee kantoren in Noord- en Zuid-Amerika.
 • NPXS swap voltooien.
 • Een partnership tussen de banken en de overheid tot stand brengen voor de uitrol van XPOS en XPASS.

Q4 2018

 • Lancering jaarlijkse XPOS-top
 • De applicaties van derden starten op XPOS.
 • Levering van 20.000 XPOS-units voor zakelijke orders.

Q1 2019

 • Bereiken van een minimale inzet van 50.000 XPOS-eenheden in totaal.

ProCon Risk

Pro’s

 • PundiX wil beginnen met het plaatsen van een POS-apparaat op elke plek in Jakarta binnen 5 minuten loop afstand. Zij schatten dat dit miljoenen nieuwe gebruikers de mogelijkheid zal geven om crypto te kopen. Na Indonesië zijn ze van plan uit te breiden naar Zuid-Korea (zou enorm kunnen zijn).

Momenteel zijn ze bezig met het vinden van verschillende handelspartners om het Pundi X-platform en de Pundi X-kaart te promoten:

 1. Bestaande fabrikanten van POS-apparatuur – zowel hardware- als tabletgebaseerd (bijv. Verifone, mSwipe, Kounta, InHouse, enz.).
 2. POS-softwareontwikkelaars
 3. Crypto-exchanges (bv. Kraken, Bitrex, enz.)
 4. Crypto-kaarten (b.v. TenX)
 5. Crypto-banken
 • Pundi X lijkt zich echt te hebben gefocust op het verminderen van de complicaties die betrokken zijn bij het uitgeven van cryptovaluta’s. Voorbeeld: Wanneer transacties worden uitgevoerd met XPOS-terminals, wordt het betalingsbedrag in hun lokale valuta weergegeven. De kleine details die Pundi X in hun technologie heeft opgenomen, gaan allemaal in de richting van het uit de weg ruimen van belemmeringen die mensen ervan weerhouden om blockchaintechnologie of crypto te gebruiken. Pundi X Stelt gebruikers zelfs in staat om andere cryptovaluta’s zoals BTC, ETH, XEM, QTUM en nog veel meer altcoins te kopen en te verkopen.
 • Omdat Pundi XPOS-technologie gebruik op basis van een Android-besturingssysteem, kunnen ontwikkelaars oplossingen creëren voor bepaalde detailhandelaren, klanten, …. Dit is zeer interessant en door toe te staan dat ontwikkelaars de touwtjes in handen nemen, introduceert Pundi X een hele reeks van potentiële gebruikssituaties voor de technologie. Het NPXS Token is vereist voor de publicatie van aanvragen bij de Pundi XPOS App Store en het Token zal de standaard zijn voor de verrekening van betalingen binnen de applicaties. Pundi X heeft een Token gemaakt dat essentieel is voor het Platform, maar zichzelf niet opdringt aan de algemene gebruiker. Uitstekende Token Use Case.
 • Er is een grote hoeveelheid onderzoek beschikbaar voor potentiële investeerders en gebruikers. Uitgebreide documentatie, waaronder een volledig whitepaper en een geweldige video die de XPOS-technologie in actie laat zien, zijn beschikbaar. Als u van boven naar beneden door de Pundi X homepage bladert, krijgt u vrij veel nuttige informatie. Ze hebben alle relevante informatie op een plek samengebracht.
 • Pundi X introduceert hun XPOS-oplossingen waarmee gebruikers cryptovaluta kunnen kopen met behulp van Fiat, Bankkaart, Mobiele Bank of Pundi XPass. Pundi X breekt elke drempel tussen cryptovaluta’s en potentiële gebruikers vrijwel volledig af.

Con’s

Dit bedrijfsmodel kan een enorme hoeveelheid succes boeken als de ontwikkeling consistent is. Implementatiesnelheid is zeker een factor voor een platform als Pundi X. Concurrenten kijken en wachten op hun kans om de markt te veroveren. Als Pundi X hun technologie klaar kan stomen, het kan laten inzetten en mensen het kan laten gebruiken voor alledaagse transacties, dan zullen zij een aandeel van de markt veiligstellen.

Als Pundi X een consistent ontwikkelingsschema kan bijhouden en de roadmap kan volgen die ze zelf hebben ingesteld, wordt het een succes. Implementatiesnelheid is één van de grootste struikelblokken die bedrijven zoals deze tegenkomen. In hun Roadmap staat dat tegen het eerste kwartaal van 2019 er 50.000 XPOS-eenheden zullen ingezet zijn, wat een zeer verstandig doel is. Pundi X heeft een uitstekende taak volbracht in het ontwikkelen van hun technologie achter de scènes zonder een gekke dosis hype te creëren. Uitstekend project.

 

Risks

 • Jurisdische risico’s – Is dit apparaat wettelijk toegestaan in winkels? Pundi antwoordt op deze vraag: “De Indonesische overheid heeft verklaard dat cryptovaluta kan worden gekocht en verkocht als virtuele goederen. Het is echter niet toegestaan om te worden behandeld als valuta. Wij zullen ons aan deze regel houden. We zitten in de laatste fase van de overeenkomst om een e-geldlicentie te gebruiken met een partnerbedrijf. Volgens de Indonesische wet is een e-geldlicentie één van de essentiële licenties in de Fintech-business in Indonesië, het staat de gebruiker toe om geld online te deponeren, te betalen, op te nemen en over te maken. We zijn ook actief op zoek naar advies van de Indonesische Centrale Bank (BI) en de Financial Service Authority (OJK).
 • De mensen gebruiken het niet – 70% van de mensen in Zuid-Azië heeft alleen te maken met cash, zelfs geen banken. Het kan een hele uitdaging zijn om ondernemingen en mensen zover te krijgen.
  • Beveiligingsrisico’s – Ik ben niet technisch genoeg om te weten wat ze zijn, maar het lijkt erop dat ze te maken gaan krijgen meerdere bugs waar ze oplossingen voor moeten bedenken.

Score

Conclusie

 • Er zijn al genoeg projecten in de ruimte, enigszins, want het zijn crypto-debetkaarten. De meeste van deze projecten stuiten echter op ernstige juridische problemen, aangezien Visa/Mastercard ervoor terugschrikt om ze debetkaarten op hun systeem te laten draaien. Pundix hoeft zich hier geen zorgen over te maken. Ze hebben een technologie/systeem dat gebruikers nooit zal blokkeren. Één die u toelaat om crypto te kopen of te verkopen zonder complicaties.
 • In januari lanceerde het team Pundi Pundi (hun moeder app) al een van de meest populaire QR-betaling apps in Indonesië met meer dan 100k downloads, en 20k actieve gebruikers. Met deze app kunnen mensen met weinig moeite hun energierekening en andere rekeningen betalen, en nu met crypto.
 • De grootste uitdaging voor het team van Pundi X is om zo snel mogelijk zo veel mogelijk POS-systemen draaiend te hebben. Het is belangrijk dat het systeem steeds vaker wordt gebruikt.
 • Het slim is van het team om zich eerst op een bepaalde regio te richten en het daar eerst uit te rollen. De kinderziektes worden dan ontdekt en kunnen dan verholpen worden. Het grote voordeel van Pundi X t.o.v. van vele andere projecten is dat ze een werkend product hebben.

Visie

Wat de ontwikkelaars beweren

“Over drie jaar zal Pundi X aanwezig zijn in 100k winkels in steden wereldwijd, waardoor meer dan 100 miljoen gebruikers de mogelijkheid hebben om cryptovaluta te kopen in hun dichtstbijzijnde winkels, cafes of buurtwinkels. Ons doel is 100.000 Pundi X POS-apparaten te installeren over een periode van 3 jaar. Aangezien deze apparaten een groot deel van onze kosten uitmaken, zal het bedrag dat tijdens de ICO wordt opgehaald, bepalend zijn voor de ‘uitrol hoeveelheden’ van de apparaten. Als we bijvoorbeeld de aangetrokken hoeveelheid verdubbelen, zal ons netwerk over drie jaar 220.000 Pundi X POS-apparaten bereiken”.

 

In landen als Indonesië is ongeveer 70 procent van de bevolking niet bankplichtig, waardoor het onmogelijk is om hun ratings te volgen en bankleningen te verstrekken. Pundi X is van plan samen te werken met lokale financiële instellingen om een effectief ratingsysteem op te zetten. 

Links

Website | Blog | Whitepaper | |   |

What's your reaction?